Tenis
SPORTOVI
Tenis
Evo o čemu se radi

Američki neurolog analizirao ozljedu glave Novaka Đokovića: Nije bezlazeno, posljedice mogu biti zabrinjavajuće

Novak Đoković zaradio je neugodan udarac u glavu nakon što je muškarcu ispala bočica vode s tribina.

Novak Đoković pogođen bocom u glavu (Foto: Twitter/Screenshot)

Novak Đoković zaradio je udarac u glavu na Mastersu u Rimu, a za sve je kriv muškarac kojem je posve slučajno ispala bočica vode iz ruksaka i pogodila srpskog tenisača.

Bio je to bizaran incident, no američki neurolog dr. Sean Mullen analizirao je udarac i zaključio da ne izgleda bezazleno. Naravno, sve se temelji na pretpostavci jer doktor nije osobno pregledao Đokovića, ali iznio je zanimljivo zapažanje.

"Nedavno sam analizirao incident koji uključuje tenisku zvijezdu Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu s nečim što se čini kao djelomično puna čelična bočica vode.

Da bi se razumio udar, koristio sam umjetnu inteligenciju da izračunam silu bočice koja je udarila Novakovu glavu. Proračuni sugeriraju da je bočica, koja je pala s dva metra visine s minimalnom inicijalnom silom, udarila oko 79,2 njutna sile, to je kao da pas srednje veličine skoči na vas.

Još važnije, s neurološke perspektive, takav udarac na prednju parijetalnu regiju može biti jako zabrinjavajući. Ova oblast mozga ključna je s funkcije povezanom s koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju.

Udarac može imati ozbiljne posljedice

Inicijalni simptomi mogu biti od glavobolje i mučnine do većih kognitivnih prekida kao što je poteškoća koncentracije te pamćenje strategije i igre. Za sportaša kakav je Đoković, čiji se stil igre temelji na preciznosti, izdržljivosti i strateškom razmišljanju, čak i najmanja oštećenja mogu utjecati na nastup.

U prvih 24 do 48 sati od takvog incidenta najvažnije je pratiti znakove potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ti simptomi mogu potencijalno utjecati na njegov nastup na turnirima, utjecati na vrijeme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom.

Zato je neophodno da liječnici izvrše procjenu da bi se osiguralo da ne postoji ozbiljna ozljeda i da ga sigurno vode prema povratku na teren", zaključio je u analizi na vlastitom profilu na X-u (bivšem Twitteru).

Luka Modrić sa suigračima iz Real Madrida FOTO Modrić snimao proslavu naslova prvaka, ali svima je zapeo za oko njegov mobitel divider

Josip Stanišić Bayern u problemima: Stanišić ne želi nazad, ima samo jednu želju divider

Vatreni Sjajni Vatreni danas zarađuje milijune, a prije je kopao kanale i cijepao drva divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX