Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
KAKO U DRUGI KRUG?

Argentinci utjehu traže u povijesti: Sjećate li se što se dogodilo posljednji put nakon ovakvog poraza?

Nogometna reprezentacija Argentine nije po prvi put šokantno poražena u prvoj utakmici na svjetskom prvenstvu.

Diego Maradona 1990. protiv Kameruna (Foto: Afp)

Podatak da je koeficijent na pobjedu Saudijske Arabije protiv Argentine, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, u svakoj kladionici iznosio preko 20, dovoljno govori o tome kakve su se šanse pridavale jednom od autsajdera prvenstva protiv jednog od dva favorita.

Salem Al Dawsari i Saleh Al Shehri VIDEO Argentina je srušena kandidatom za gol prvenstva, pogledajte kako su Saudijci kreirali šok divider

No, nogomet je još jednom pokazao koliko je čaroban sport pa se već trećeg dana prvenstva dogodilo iznenađenje koje će povećati opći interes među sportskim zaljubljenicima, ali i koje će u velike probleme baciti Lionela Scalonija i reprezentaciju Argentine.

Pogled prema prvenstvu 1990. godine u Italiji

Naravno da za njih ništa nije izgubljeno, u skupini se igraju tri utakmice te dvije pobjede gotovo u pravilu znače prolazak grupe, no svakako je jasno da ih čekaju na papiru dvije puno teže utakmice od one koju su izgubili.

Ipak, utjehu mogu potražiti u povijesti, pošto ovo nije jedini put kad su na prvenstvo došli kao veliki favoriti pa završili šokirani već u prvoj utakmici. Dogodilo se to već 1990. godine, kad je Argentina predvođena Diegom Maradonom došla u Italiju braniti titulu prvaka svijeta.

Argentina - Saudijska Arabija Twitter eksplodirao nakon poraza Argentine, nisu zaboravili niti legendarnog Maradonu divider

Tada su kao prvaci otvarali prvenstvo i šok se dogodio već prvog dana. Kamerun ih je savladao pogotkom Francoisa Omam Biyicka rezultatom 1:0.

Uspjela se tada oporaviti Argentina, pa je u idućem susretu savladan Sovjetski Savez, a onda je u posljednjem kolu protiv Rumunjske bio dovoljan bod, za osvajanje jednog od tri najbolja treća mjesta i prolazak u drugi krug.

Korak po korak došlo se do finala

Nakon toga su Argentinci eliminirali Brazil u jednoj od najkontroverznijih utakmica u povijesti, a onda i Jugoslaviju boljim izvođenjem kaznenih udaraca. U polufinalu je također nakon kaznenih udaraca pala Italija, da bi tek u finalu doživjeli poraz 1:0 od Njemačke.

Jorginho i Diego Maradona "Da, rekao sam da mu ubace drogu u vodu!" Maradonin skandal koji Brazilci nikad neće zaboraviti divider

Ovo je nešto što im svakako može i mora buditi nadu, iako u ovom trenutnom sustavu natjecanja četiri boda 1990. ne bi bila dovoljna. 

Isto tako, igra će svakako morati biti bolja, budući da je tadašnja Argentina izgledala loše te su do finala došli uz puno sreće, ali i poteza kakve ne želimo viđati na nogometnom terenu.

Lionel Messi i dalje ima priliku nadmašiti Diega Maradonu ili se barem izjednačiti s njim u očima svojih sunarodnjaka, ali morat će zajedno s izbornikom podići cijelu svoju momčad. Ako se već negdje morao dogoditi poraz, svakako im je bolje da ta opomena dođe na početku, kad se još stignu konsolidirati i posložiti te krenuti po ono što su došli osvojiti.

Ambicije se nisu promijenile, Argentina želi trofej

Naravno, njihove ambicije se nisu promijenile, oni žele otići korak dalje nego u Italiji, tako da je sve jasno. Nema se vremena za tugu, vrijeme je za rad.

Povijest im svakako donosi utjehu, no to nikako ne znači da se svakako moraju na vrijeme otrijezniti. Veliki niz bez poraza je gotov, shvatili su da nisu vanzemaljcima i da za svaki rezultat moraju raditi. Veselimo se saznati kako će to izgledati.

Argentina svoj idući susret igra u subotu 26. studenog, kad će im se suprotstaviti Meksiko, dok im u zatvaranju grupne fazu dolazi susret protiv Poljske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider