Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Mi smo izdvojili tri

Počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu: Tko su favoriti i gdje je u cijeloj priči Hrvatska?

Svjetsko rukometno prvenstvo igra se od 11. do 29. siječnja, domaćini su Poljska i Švedska, a Hrvatska kreće u skupini G.

Hrvatska rukometna reprezentacija (Foto: Goran Šebelić/Cropix)

Večerašnjom utakmicom Francuska - Poljska započinje 28. Svjetsko prvenstvo u rukometu.

Domaćini svjetske smotre su Poljska i Švedska, turnir traje od danas pa do 29. siječnja, kada je na rasporedu veliko finale.

Format natjecanja ostao je isti kao i na prošlom Svjetskom prvenstvu, kada su prvi put nastupile 32 reprezentacije raspoređene u osam skupina.

Iz svake skupine u sljedeću fazu natjecanja proći će po tri najbolje reprezentacije, a u tom drugom krugu formirat će se nove četiri grupe i iz tih novoformiranih skupina u četvrtfinale će proći po dvije najbolje selekcije.

Bez četvrtfinala nema Olimpijskih igara

Od četvrtfinala pa do kraja igra se eliminacijskim sistemom, a to četvrtfinale ovoga puta nosi posebnu težinu. Razlog su Olimpijske igre koje će se održati u Parizu u ljeto iduće godine.

S ovog Svjetskog prvenstva samo će prvak izboriti vizu za Pariz, dok će sve ostale reprezentacije poredane od drugog do osmog mjesta osigurati nastup na kvalifikacijskim turnirima koji će se održati u ožujku 2024.

Doduše, postoji opcija da Francuska, koja je kao domaćin Olimpijskih igara automatski kvalificirana, ovdje u Poljskoj i Švedskoj osvoji naslov prvaka svijeta. U tom slučaju, onaj koga bi Francuzi pobijedili u finalu dobio bi olimpijsku vizu.

Hrvatska, Egipat ili Danska - netko mora otpasti

Stoga je jasno od kolike je važnosti da se naša reprezentacija plasira u četvrtfinale. Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo u skupini G, u kojoj će igrati protiv Egipta, Sjedinjenih Američkih Država i Maroka. Križamo se sa skupinom H, u kojoj su Danska, Bahrein, Belgija i Tunis.

Što se tiče favorita za zlato, ovako je to u razgovoru za Dnevnik Nove TV prokomentirao izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Hrvoje Horvat:

"Teško je reći, ima sigurno desetak reprezentacija koje žele medalju. Svi će imati svoje računice, tako i mi. Vjerujem da možemo jako daleko i da smo konkurentni svima."

Skandinavski trio glavni favoriti za zlato

Premda se Horvat, logično, ne želi zaletavati s imenima reprezentacija koje pretendiraju na zlato, ipak nekako najozbiljnije djeluje skandinavski trio: Danska, Norveška i Švedska.

Danci su dvostruki uzastopni prvaci svijeta, Mikkel Hansen još uvijek traje, a u međuvremenu su ponešto i pomladili reprezentaciju.

Norvežani već godinama rastu, a ovo će im biti prvo veliko natjecanje na kojem će ih voditi novi izbornik Jonas Wille.

Što se tiče Šveđana, za njih ne treba nikakva bolja referenca od toga da su aktualni prvaci Europe (oni su lani u Mađarskoj i Slovačkoj osvojili zlato).

Ostali? Pratit ćemo što mogu Francuzi i Španjolci, kako će se snaći Nijemci, koliko može Srbija koju mnogi vide kao dark horse, dokle će dogurati Slovenci.

Hrvoje Horvat za Dnevnik Nove TV

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider