Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sve je više nezadovoljnih

Japanci nemaju namjeru odgoditi Olimpijske igre, sportaši protestiraju: "Što je plan B?''

Japan je u srijedu donio konačnu odluku da se Olimpijske igre održe prema postojećem rasporedu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U srijedu je japanska vlada otkrila da nema namjeru mijenjati termin održavanja Olimpijskih igara, koje bi trebale započeti 24. srpnja ove godine. Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga izjavio je kako će vlada nastaviti s pripremama za održavanje Igara koje su predviđene za razdoblje od 24. srpnja do 9. kolovoza, surađujući blisko s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) i drugim organizacijama.

"Ne radimo nikakve prilagodbe za odgodu Igara", odgovorio je Suga u japanskom parlamentu na pitanje parlamentaraca rade li se planovi za odgodu OI.

Još je u utorak iz Japana najavljeno da će članice G7 podržati održavanje Igara prema rasporedu, što je naišlo na veliko nezadovoljstvo među sportašima koji se pripremaju za najveće natjecanje svojih karijera.

gol expired Bivša zvijezda Chelseaja pobjegla iz Turske jer prvenstvo nije prekinuto divider

Sportaši nezadovoljni odlukom Japana

Sve je više sportaša koji upozoravaju na to da su prisiljeni riskirati zdravlje kako bi nastupili u Tokiju između 24. srpnja i 9. kolovoza. Olimpijska pobjednica u skoku s motkom Grkinja Katerina Stefanidi smatra kako su sportaši prisiljeni riskirati zdravlje trenirajući u okruženju koronavirusa.

"Svi želimo da se Tokio dogodi, ali što je plan B. MOO riskira zdravlje svih nas, sportaša, ali i naših obitelji, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Sada smo u opasnosti, a ne za četiri mjeseca," kazala je 30-godišnja Grkinja za Reuters te dodala: "Osjećam se pod pritiskom trenirati i održavati istu rutinu koja je nemoguća."

Upravo je Stefanidi, jedna od najistaknutijih grčkih sportašica, trebala svečano predati olimpijski plamen japanskim organizatorima prije nego što je grčki dio ceremonije ukinut zbog pandemije koronavirusa.

gol expired Legendarni predsjednik Reala završio u bolnici: Kupio je Šukera i Mijatovića svojim novcem i vratio naslov prvaka Europe divider

"Od siječnja do danas situacija se dramatično pogoršala, no MOO i dalje govori iste stvari."

Stefanidi je dodala da će različiti nivoi treninga stvorili i potencijalno nepravednu prednost za neke sportaše.

"Neke su zemlje zatvorile sve sportske pogone, dok su u nekim drugim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Švedske, neki objekti i dalje otvoreni. Moramo imati realnu sliku MOO-a. Moraju pokazati da razumiju ", dodala je.

gol expired Nova velika tragedija pogodila Mayweathere: "Bio mi je sve. Ovo je strašan gubitak za nas" divider

"Neosjetljivo i neodgovorno"

Oglasila se i britanska sedmobojka Katarina Johnson-Thompson poručivši kako su preporuke MOO-a i zdravstvenih organizacija oprečne.

"Izjava MOO-a da sportaši "treniraju najbolje što mogu", ne ide na ruku vladinim preporukama i smjernicama zdravstvenih radnika", smatra aktualna svjetska prvakinja.

I članica MOO Hayley Wickenheiser, Kanađanka sa četiri zlatne medalje u hokeju na ledu, smatra kako je trenutačna zdravstvena kriza važnija od Olimpijskih igara.

Vodstvo MOO-a je opisala je kao neosjetljivo i neodgovorno te je dodala da sportaše čekaju tjeskobna vremena dok se nastoje pripremiti za Olimpijske igre tijekom globalne zdravstvene krize s koronavirusom.

gol expired Engleska najviše profitirala odgodom Eura: Četiri pojačanja koja čine zastrašujuću momčad divider

MOO je u utorak održao videokonferenciju s predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova poručivši kako "ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020., do kojih je ostalo više od četiri mjeseca, pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere".

MOO je pozvao sve sportaše da nastave s pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu.

"Podržavat ćemo ih i konzultirati se s njima i njihovim nacionalnim odborima te izvještavati o novostima i razvoju situacije," poručili su.

Čelnici MOO-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štiti interese sportaša i olimpijskog sporta.

Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, ovisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba. Sve će moguće revizije kvalifikacijskog sustava biti objavljene početkom travnja.

gol expired Treningom protiv koronavirusa: MMA zvijezda novom izazovnom fotografijom zagolicala maštu fanova divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider