Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napao ga koronavirus

Legendarni predsjednik Reala završio u bolnici: Kupio je Šukera i Mijatovića svojim novcem i vratio naslov prvaka Europe

Lorenzo Sanz bio je predsjednik Real Madrida od 1995. do 2000. godine dok vodstvo na izborima nije preuzeo aktualni predsjednik Florentino Perez.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši predsjednik Real Madrida, 76-godišnji Lorenzo Sanz, zaprimljen je u utorak u bolnicu u Madridu nakon što je nekoliko dana imao povišenu temperaturu, pa gotovo sigurno ima koronavirus, izvijestio je njegov sin.

"Iskreno sam zahvalan izrazima nježnosti koje svi iskazujete. Siguran sam da će moj otac izaći iz ove situacije. Još jednom svima hvala", poručio je preko Twittera njegov sin, koji se također zove Lorenzo. Drugi je sin Fernando, jedan od čelnika La Lige, koja organizira španjolsko prvenstvo.

Legendarni predsjednik Reala završio u bolnici

Lorenzo Sanz bio je predsjednik Real Madrida od 1995. do 2000. godine dok vodstvo na izborima nije preuzeo aktualni predsjednik Florentino Pérez. Pod Sanzovim upravljanjem Kraljevski klub osvojio je Ligu prvaka 1998. u Amsterdamu i 2000. godine u Parizu.

Tijekom njegova mandata Real Madrid je 1996. godine doveo iz Seville tadašnjeg hrvatskog napadača Davora Šukera koji se na Santiago Bernabéu zadržao do 1999. godine.

gol expired Engleska najviše profitirala odgodom Eura: Četiri pojačanja koja čine zastrašujuću momčad divider

Sanz je 1995. na mjestu predsjednika Reala zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Ramona Mendozu. Kraljevski klub bio je u velikim financijskim i sportskim problemima.

Kupio Šukera i Mijatovića i vratio naslov prvaka Europe

Iako je Mendoza u sezoni 1994./1995. vratio naslov prvaka Španjolske na Santiago Bernabeu, i to nakon što je Cryuffova Barcelona osvojila četiri titule zaredom, Real nije uspio izaći iz financijske krize, i dalje je bio u velikim dugovima.

Madriđani su loše krenuli u novu sezonu, pa je Mendoza u studenom 1995. morao abdicirati. Sanz je svojim novcem doveo Šukera i Predraga Mijatovića, tada dvojicu ponajboljih igrača španjolske lige.

U svojem mandatu doveo je čitavu plejadu zvijezda: Ze Roberta, Clarencea Seedorfa, Christiana Panuccija, Bodu Ilgnera, Secretaria, Christiana Karembeua, Savija, Fernanda Morientesa, Aitora Karanku, Samueal Eto'oa, Nicolasa Anelku, Michela Salgada, Stevea McManamana i druge. Upravo je Lorenzo Sanz 1999. inaugurirao Vicenta Del Bosquea za prvog trenera, a prije njega Yuppa Heynckesa, koji je s Realom 1998. osvojio svoju prvu Ligu prvaka.

Oformio Los Galacticose i izgubio izbore

Real je pod Sanzovim vodstvom 1997. osvojio naslov prvaka Španjolske, a godinu poslije uspio je vratiti i naslov prvaka Europe u svoje vitrine nakon 32 godine posta. Prije toga Real je bio posljednji put prvak Europe 1966. Bio je to njegov ukupno sedmi naslov prvaka Europe, ali prvi otkako se najelitnije klupsko natjecanje igra u formatu Lige prvaka.

Dakle, jasno je zbog čega je Sanz upisan zlatnim slovima u povijesne almanahe Kraljevskog kluba. Real je 2000. pod Sanzovim vodstvom osvojio i svoju drugu Ligu prvaka. Paradoks je da je Sanz nekoliko tjedana nakon osvojene Lige prvaka iznenađujuće izgubio utrku s Florentinom Perezom za predsjednika Reala.

Lionel Messi i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) Tri velike zvijezde na meti Barcelone: Prljavi plan koji bi mogao izazvati pravi rat divider

Sanz je rezultatski bio vrlo uspješan, pod njegovim vodstvom započelo je stvaranje „galaktičke“ momčadi Reala. Termin Los Galacticosi, koji je skovan još krajem 50-ih kada su Real predvodili Di Stefano, Puskas, Kopa, Gento i ostali veliki asovi, ponovno je uveden u medijski prostor pod njegovim predsjednikovanjem, a ne Perezovim, kako mnogi misle, no Sanz nije uspio izvući Real iz financijske krize, dugovi su i dalje bili ogromni, pričalo se o 300 milijuna eura duga. U to vrijeme to je bio ogroman novac.

Perez ga potukao obećanjem da će dovesti Figa

Perez je najavio da će izvesti financijski preporod, no ključno je bilo obećanje da će napraviti spektakularan transfer i dovesti Luisa Figa iz Barcelone. Na temelju tog obećanja uspio je potući Sainza, koji je nekoliko tjedana prije izbora smatran velikim favoritom.

Trenutačni predsjednik Reala u svojem je prvom mandatu doveo cijelu nisku zvijezda, zato se za njega i veže termin Los Galacticosi, a pošlo mu je za rukom i vratiti financijsku stabilnost Kraljevskom klubu.

gol expired Evo zašto Vatrenima odgovara odgoda Eura: Rodit će se idealan spoj, Modrić dobiva nasljednika divider

Možda bi i Sanzu to uspjelo da je njemu omogućeno izvođenje kontroverzne prodaje Realova trening-centra madridskim gradskim vlastima za oko pola milijarde eura. Te 2001. taj je iznos vrijedio puno više nego danas, a ni danas nije mali. Oporba je tvrdila da je obilato preplaćen.

Političkim manevrom u madridskoj skupštini taj je teren postao građevinska zona, a potom su na njemu izgrađeni najviši madridski neboderi. O tom Perezovu "poslu stoljeća" napisani su već romani i još uvijek se vode polemike. Jedno vrijeme istraživala ga je i Europska komisija, no naposljetku nije utvrđeno ništa nezakonito, iako bi mnogi u Španjolskoj, a među njima i Lorenzo Sanz, imali štošta reći o tome.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider