Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
Predsjedniku gori

Tri velike zvijezde na meti Barcelone: Prljavi plan koji bi mogao izazvati pravi rat

Barcelona punom parom radi na dovođenju velikih pojačanja…

Lionel Messi i Josep Maria Bartomeu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Zloćudni je virus paralizirao Europu, logično je da je stao i nogomet. Stadioni i trening-centri zjape prazni, prvenstva i UEFA-ini kupovi miruju, a Euro je prebačen za sljedeću godinu. No klupski operativci i nogometni agenti ipak su u punom pogonu. Prije ili kasnije, show must go on. Ovo je vrijeme kada se naveliko razmišlja o sljedećoj sezoni. To ni koranvirus nije mogao promijeniti.

Možda su najužurbaniji šefovi Barcelone. Pod velikim su pritiskom, to je sigurno. Barcin predsjednik Josep Maria Bartomeu pokušava se izvaditi iz gliba u koji je upao kako zna i umije. Njemu je ova kriza došla kao naručena. Stanku će pokušati iskoristiti da povrati izgubljeno povjerenje momčadi i navijača. Bijeli maramice vijorile su se Camp Nouom u posljednjim utakmicama, navijači su tražili da odstupi, a ni zvijezde Barcelone nisu šutjele.

Bartomeu traži spas

Nakon afere s PR-agencijom koja je operirala u njegovo ime na društvenim mrežama, nagazile su ga glavne vedete. Lionel Messi prije toga je đonom startao na sportskog direktora Erica Abidala, nakon što je ovaj u intervjuu za katalonski Sport pecnuo svlačionicu. Uglavnom, u redovima katalonskog diva bila je jako napeto, prljavo rublje bacalo se s obje ruke kroz dvokrilne prozore.

gol expired Evo zašto Vatrenima odgovara odgoda Eura: Rodit će se idealan spoj, Modrić dobiva nasljednika divider

Pojava koronavirusa malo je primirila strasti, svađe u Barceloni sišle su sa naslovnica. Jasno je da je to najviše odgovaralo predsjedniku Bartomeu koji se zakapao do vrata. Kako da se otkopa prije nego što nogomet opet postane glavna tema? To je pitanje na koje jamačno razbija glavu.

U ovakvim situacijama predsjednici španjolskih divova Real Madrida i Barcelone uvijek pribjegavaju starom receptu. Bijes navijača najbolje se amortizira najavama kupovina velikih pojačanja. Najave nisu dovoljne u dužom periodu, ali bitno je prebroditi trenutačnu krizu, a poslije će se dalje razmišljati.

Stoga ne čudi da su se glavni katalonski sportski mediji, neki će, opravdano, reći Barcini bilteni, rastrubili o ljetnim potencijalnim pojačanjima. Navijače mogu primiriti samo najveće zvijezde, igrači iz drugog ešalona nikoga ne zanimaju. Tri su imena u opticaju: Neymar, Lautaro Martinez i Pierre-Emerick Aubameyang.

Neymar ili Lautaro Martinez

Prije četiri dana Tuttosport je pisao da je Barcelona praktički sve dogovorila s Martinezom. Informaciju su prenijeli svi viđeniji katalonski mediji. Konstatacija je bila da je to više-manje gotova stvar, pitanje samo tehničke prirode kako će se realizirati transfer, odnosno bilateralnog dogovora Barcelone i Intera o isplati odštete. U međuvremenu su se pojavile informacije kako to baš i nije tako prosta priča, da su još uvijek u ozbiljnoj igri i drugi bogati prosci.

Katalonski Mundo Deportivo promptno se okrenuo staroj meti - Neymaru. Barcelona nije odustala od Brazilca, štoviše pokušava baš sve da ga dovede. Lionel Messi navodno je glavni Brazilčev zagovaratelj.

gol expired Jedini hrvatski prvoligaš koji i dalje trenira: Kako održavati formu bez straha od korone divider

Problem je što je Messi spominjan i kao glavni Martinezov zagovaratelj, a jasno je da Barcelona jako teško može dovesti obojicu. Dapače, nije sigurno da će dovesti i jednog. Koga, dakle, Messi želi više? Čini se da je Neymar prvi izbor, a ako to ne uspije, onda Martinez. Ako ni to ne uspije, onda će utješna nagrada biti Aubameyang. Možda.

Aubameyang postavio granicu

Ako napadaču Arsenala ne dosadi biti zamjena zamjeni. Sport piše da se Aubameyangova uža obitelj naselila u blizini Barcelone. To je adut Katalonaca. Gabonac je zimus bio u kombinacijama za prelazak u Barcelonu. Na kraju je ostao u Arsenalu. Navodno je još uvijek zainteresiran, no i on ima prag strpljenja. Sport piše da je poslao poruku da će čekati Barcu do kraja sezone. Više od toga neće.

Nije teško zaključiti da Barca pokušava pritisnuti PSG da pusti Neymara. Mundo Deportivo je nehajno iznio soluciju da Neymar može aktivirati FIFA-in članak 17. Pravilnika o statutu i transferima igrača. Kao, Barcelona vjerojatno neće potegnuti tu soluciju, ali, eto, neka se nađe.

gol expired Astronomski gubitak zbog odgode Eura: UEFA ostaje bez nekoliko milijardi eura divider

Iz aviona vidljiv pritisak na Parižane. To je u principu pusta priča. Taj članak predviđa da igrač koji je prešao 28 godinu, a uz to i napunio tri godine ugovora u jednom klubu, može tražiti razrješenje ugovora, bez obzira što mu nije istekao ugovor i nema otkupnu klauzulu. Neymarov ugovor traje do ljeta 2022.

Prljavi plan Barcelone

Problem je u tome što PSG ima pravo na odštetu u svakom slučaju, a i posve je sigurno da bi odgovorio tužbom. Mogao bi se žaliti Sportskom arbitražnom sudu, pa čak i nadležnom francuskom sudu. Ako bi Neymar tražio razrješenje, FIFA bi morala odrediti odštetu. U Barceloni vjeruju da bi ona bila manja od 180 milijuna eura, koliko procjenjuju da bi PSG tražio.

Međutim, lako je pretpostaviti da bi se Parižani žalili, nije baš da su bez novca, mogu čekati, a onda je moguće da im nadležni sudovi daju za pravo da traže i puno veću odštetu od 180 milijuna eura. To je jedan aspekt priče, a drugi je da bi Barca time otvorila Pandorinu kutiju, pa bi mogla očekivati da će PSG ili neki drugi veliki klub upotrijebiti isti instrument i pokušati joj oteti nekog igrača. Drugim riječima rečeno, Barca bi ušla u rat s PSG-om i ekstremno bi riskirala ako bi na taj način pokušala izvući Nemyara iz zagrljaja bogatih šeika.

gol expired Čeferin detaljno o odgodi Eura: "Zdravlje je prioritet broj jedan. Svi moraju nešto žrtvovati" divider

Mundo Deportivo piše da Barca stoga vjerojatno neće ići tim putem, da je izvjesnije kako će pokušati dovesti Neymara na klasičan način, pregovorima s PSG-om, no, eto, kao slučajno spominju i tu opciju, za Parižane prljavu. Čisto sumnjamo da će šeici i trepnuti na ovu udicu. Neka Katalonci pokušaju odigrati taj dupli pas pa ćemo vidjeti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider