Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve potrebno za veliki rezultat

Evo zašto Vatrenima odgovara odgoda Eura: Rodit će se idealan spoj, Modrić dobiva nasljednika

Senatori neće biti stari, a mladi bi do Eura mogli do kraja stasati...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čini se da su UEFA i FIFA, odnosno njihovi predsjednici Aleksander Čeferin i Gianni Infatino pronašli zajednički jezik.

„Solidarnost i jedinstvo nadvladali su profit“, izjavio je predsjednik UEFA-e nakon što je donijeta odluka da se Euro odgodi za ljeto iduće godine zbog pandemije koja je zahvatila Europu i veći dio svijeta.

Nerijetko suprotstavljene, često rivalske nogometne organizacije, UEFA i FIFA, pa udruženja europskih klubova i liga, nacionalne federacije i sindikat profesionalnih nogometaša postigli su dogovor u doba najveće zdravstvene krize u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća.

UEFA je poslušala klubove, dala je prednost nacionalnim ligama i svojim klupskim kupovima Ligi prvaka i Europskoj ligi. Stoga se odustalo od prijedlog pomicanja termina za studeni i prosinac ove godine.

gol expired Astronomski gubitak zbog odgode Eura: UEFA ostaje bez nekoliko milijardi eura divider

„Svi smo shvatili da moramo nešto žrtvovati“, kazao je Čeferin dodajući da će troškovi organizacije Eura znatno porasti zbog jednogodišnje odgode, ali i da zdravlje navijača, igrača i pratećeg osoblja mora biti ispred svega. Igranje Eura bez gledatelja nije se ni razmatralo. To ne bi imalo nikakvog smisla.

Sasvim je jasno da će FIFA morati temeljito revidirati kalendar međunarodnih natjecanja pod svojom izravnom ingerencijom. Vidjet ćemo kada će se igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. i završnica Lige nacija. Za FIFA-u je možda i najbolnije to što će morati odgoditi Svjetsko klupsko prvenstvo, koje se u novom formatu trebalo igrati u ljeto 2021.

Najveći problem Svjetsko klupsko prvenstvo

Krovna svjetska nogometna federacija uspjela je nekako uglaviti to lukrativno natjecanje nakon brojnih peripetija i problema. UEFA i najveći europski klubovi dugo su se opirali, na kraju su popustili pod mirisom novca.

FIFA je obećala ogromni nagradni fond: 50 milijuna dolara samo za nastup, pobjednik nosi kući 115 milijuna dolara. Moguće je da FIFA to natjecanje prebaci za ljeto 2022. Svjetsko prvenstvo u Kataru ionako će se igrati tek u studenom i prosincu 2022.

Kako god, hrvatskoj sportskoj javnosti jamačno je najvažnije kako će se jednogodišnja odgoda Eura i pomicanje cjelokupnog kalendara odraziti na hrvatsku nogometnu reprezentaciju? Vatrene, kao i sve ostale reprezentacije i njihove nogometaše, čeka jako zgusnut raspored u 2021. i 2022.

gol expired Čeferin detaljno o odgodi Eura: "Zdravlje je prioritet broj jedan. Svi moraju nešto žrtvovati" divider

Nikad se nije dogodila da se dva velika turnira, Euro i Svjetsko prvenstvo, igraju u tako kratkom razmaku, a u istom razdoblju moraju se odigrati i kvalifikacije za Mundijal u Kataru, pa još Liga nacija, a možda i Svjetsko klupsko prvenstvo, na kojem će nastupiti osam europskih klubova, u čijim redovima trenutačno nastupaju ključni hrvatski reprezentativci (Real, Liverpool, Bayern, Barcelona...).

Naravno da bi svi željeli da se Euro odigra po zacrtanom rasporedu, no situacija je takva kakva jest, koronavirus je realnost od koje se ne može pobjeći i s kojom se moramo svi skupa suočiti. Možemo se samo nadati da kriza neće dugo potrajati, da će već u travnju ili svibnju biti puno bolja situacija.

Odgovara li Vatrenima odgoda Eura?

Kad se prihvati činjenica da će se Euro odigrati iduće godine, ostaje pitanje koji su plusevi i minusi za Vatrene u igračkom smislu? Možda odgoda Eura i nije tako loša za hrvatsku reprezentaciju, jer nam se čini da ima više pluseva nego minusa.

Činjenica jest da će kapetan i najveća zvijezda Dalićeve momčadi, Luka Modrić, biti za godinu stariji, a ni sad nije u cvijetu mladosti, u rujnu je napunio 34 godine, no Modrić je jedini hrvatski reprezentativac koji je u ozbiljnim nogometnim godinama.

Može se reći da su preostali senatori u najzrelijim nogometnim godinama, ako već ne u najboljim. Uglavnom, daleko su od toga da se kaže kako su na odlasku. Nisu svi igrači isti, neki su dugovječniji, neki su ranije izraubaju, to je jasno. Međutim, ako već uzimamo za orijentir Modrića, on je dosegao vrhunac karijere prije dvije godine. U Rusiji je imao 32 godine.

gol expired HNS potvrdio odgodu Eura, oglasio se i Šuker: "Jedina razumna i prihvatljiva odluka" divider

Toliko godina u ovom trenutku ima Ivan Rakitić, druga najveća zvijezda hrvatske reprezentacije. Ivan Peršić i Milan Badelj godinu su mlađi od Rakitića, a Domagoj Vida i Dejan Lovren dvije godine. Šime Vrsaljko i Andrej Kramarić imaju 28 godina, Marcelo Brozović 27, Ante Rebić 26, Mateo Kovačić 25, a Tin Jedvaj tek 24.

Sve su to igrači koji su sačinjavali kralježnicu hrvatske momčadi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kao što vidimo, dobar dio njih još uvijek spada u skupinu relativno mladih nogometaša. Sve je stvar percepcije. Kovačić ili Jedvaj ušli su u krug reprezentativaca kao izrazito mladi igrači i stoga se čini da su na sceni već tko zna koliko godina. Po iskustvu su već prekaljeni, a po godinama još uvijek mladi. Nije li to veliki plus za njih, a onda i za reprezentaciju?

Svježa krva ušla u krvotok Vatrenih

Pokraj senatora koji su u najboljim godinama, izbornik Dalić u međuvremenu je uspio ozbiljno pomladiti momčad. Svježa krva je ušla u krvotok Vatrenih. U proteklim kvalifikacijama stasalo je nekoliko mlađih igrača koji bi trebali nositi Hrvatsku u sljedećih sedam-osam godina. Nikola Vlašić, Josip Brekalo i Duje Ćaleta-Car najmlađi su među njima, ali mogu im se pridodati i Dominik Livaković, Mario Pašalić i Bruno Petković, koji je u principu potpuno novo ime.

Sve su to igrači za koje radi vrijeme, posebice za Vlašića, Brekala i Ćaletu-Cara. Logično je zaključiti da bi oni u predstojećem razdoblju trebali još napredovati, štoviše očekuje se da naprave veliki korak naprijed i postanu osjetno bolji igrači.

gol expired Procurili datumi: Evo kad bi se trebala igrati finala Lige prvaka i Europske lige divider

U isto vrijeme nešto iskusniji reprezentativci za godinu dana ne bi trebali pasti, ako već neki od njih ne mogu više napredovati. Mateo Kovačić imao je vrlo dobru sezonu u Chelseaju, čini se da dozrijeva i da bi sljedeće sezone konačno mogao dosegnuti visine koje su mu mnogi predviđali.

Njega smo izdvojili u kontekstu stalnog traženja zamjene za Luku Modrića i nositelja igre veznog reda. Kovačić se čini kao kapetanov prirodni nasljednik. Osim toga, ni Modrić neće biti za staro željezo. Zna se da živi izrazito sportski i tko kaže da ne može još potrajati dvije-tri godine? OK, neće biti na razini kada je osvajao Zlatnu loptu, ali ako bude i na 70-80 posto, bit će od velike pomoći.

Modrić dobiva nasljednika, Rakitić se vraća u formu

Kako stvari stoje, odgoda Eura mogla bi dobro doći Ivanu Rakitiću da se vrati u staru formu. Ove sezone imao je velikih problema u Barceloni, nejasna situacija u klubu morala je ostaviti traga na njegovim igrama. Rakitić će naljeto vjerojatno promijeniti sredinu. Ako nađe klub po mjeri, opet bi mogao biti onaj stari.

gol expired Njoj nije dosadno u karanteni: Seksi Talijanka novom objavom raspametila fanove divider

Kao što smo rekli, Rakitić uopće nije star, po godinama i stilu života mogao bi igrati još barem dvije sezone na najvišoj razini. Naravno, ostaje pitanje volje, želje i htjenja. To vrijedi i za Modrića.

Ako je ostalo baruta u njihovim nogama, ako i dalje budu željeli igrati za Hrvatsku, obojica mogu izgurati Euro bez problema, a možda i Mundijal u Kataru. Rakitić po godinama sigurno može. Kad se sve zbroji i oduzme, čini nam se da odgoda Eura uopće nije tako loše pala za hrvatsku reprezentaciju.

Senatori neće biti stari, a mladi bi baš u to vrijeme mogli do kraja stasati. Kvaliteta ionako nije upitna. Nekako nam se čini da bi se na Euru mogao dogoditi idealan spoj iskustva i mladosti.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider