Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Postoji objašnjenje

Čudna situacija: Mađarice izgubile od Hrvatske i prošle dalje, a naše rukometašice još mogu ispasti

Hrvatska je pobijedila Mađarsku, koja se tim porazom kvalificirala u drugi krug Europskog prvenstva rukometašica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobijedite utakmicu i niste sigurni za prolaz, a suparnik kojeg ste pobijedili tim porazom izbori plasman u drugi krug natjecanja? Da, moguće je.

Upravo je to situacija u kojoj se trenutačno nalazi hrvatska ženska rukometna reprezentacija, koja je u drugom kolu skupine A Europskog prvenstva svladala Mađarsku.

Izabranice Nenada Šoštarića u utorak će protiv Švicarske odlučivati o prolasku u daljnju fazu, dok su Mađarice baš ovom izgubljenom utakmicom od Hrvatske izborile svoje mjesto u drugom krugu.

gol expired Organizatori Eura naklonili se sjajnoj Hrvatici: "Gospođa Magnet se vratila" divider

U čemu je kvaka? Iz svake od četiriju skupina na Europskom prvenstvu u drugi krug prolaze po tri najbolje reprezentacije uz prijenos bodova osvojenih u međusobnim utakmicama, dok ona najslabija otpada. Trenutačni poredak u ovoj našoj skupini A takav je da Norveška ima četiri boda, Mađarska i Hrvatska po dva, a Švicarska nula. Posljednje kolo donosi utakmice Hrvatska - Švicarska i Norveška - Mađarska.

Hrvatska još uvijek nije sigurna za mjesto među tri najbolje zbog mogućeg poraza od Švicarske. Ako naše reprezentativke sutra izgube od Švicarki, a nakon toga Mađarice uzmu bod Norvežankama, tada bi Kraljice šoka bile eliminirane.

Mađarska ne može biti najgora u trokutu sa Hrvatskom i Švicarskom

Međutim, s obzirom na to da baš i nije realno da Mađarska uzme bod protiv sjajne Norveške, nego da će tu utakmicu izgubiti, onda postoji mogućnost da se zatvori krug s tri reprezentacije s po dva boda (Mađarska, Hrvatska, Švicarska), a u tom krugu Mađarice nikako ne mogu biti najgore. One su u prvom kolu s pet razlike svladale Švicarsku, u drugom izgubile s tri razlike od naše reprezentacije i upravo taj međusobni omjer jamči im mjesto u drugom krugu, bez obzira na to kako završile utakmice trećeg kola.

Dakle, privremeno Mađarska jest u boljoj poziciji u odnosu na Hrvatsku, ali naše rukometašice imaju priliku pobjedom protiv Švicarki ne samo pečatirati vizu za drugu fazu nego i prenijeti dva boda s kojima bi šanse za dobar rezultat bile kudikamo veće.

Crni scenarij valjda se neće dogoditi

Scenarij u kojem naša reprezentacija može ispasti je poraz od Švicarske u zadnjem kolu s pet razlike. Tada bi bilo posve nebitno kako će proći Mađarska protiv Norveške jer bi se znalo da uz njih dalje idu i Švicarke, koje bi tako anulirale onih minus protiv Mađarica iz prvog kola. Ako bi Mađarska i izgubila od Norveške, ostala bi na dva boda, koliko bi imale i Hrvatska i Švicarska, ali bi Mađarska bila u tom zatvorenom krugu na +2, Švicarska na 0, a Hrvatska na -2.

No, ne mora se nužno dogoditi poraz od pet razlike da bi se ispalo. Svladaju li Švicarke naše reprezentativke s jednim golom viška i Mađarska uzme bod ili oba protiv Norveške, tada bi Švicarska i Hrvatska imale po dva boda, ali bi Kraljice šoka ispale zbog tog međusobnog omjera.

Nadamo se da se takav šok ipak neće dogoditi.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider