Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sprema se žetva medalja?

Sportska 2018. bit će spektakularna: Provjerite što sve ljubitelji sporta jedva čekaju ove godine

Godina 2018. trebala bi biti vrlo uzbudljiva za hrvatski i svjetski sport. Sve kreće već u siječnju kada temperaturu podižu Kauboji, a na ljeto će se za kidanje živaca pobrinuti Vatreni.

Galerija Stipe Miočić, Domagoj Duvnjak, Miroslav Klose, Lindsey Vonn (Foto: AFP)

Godina 2018. bit će idealna za ljubitelje sporta! Kada govorimo o Hrvatima, dva najgledanija i najpopularnija sporta, rukomet i nogomet, imaju velika natjecanja, koja će se kod nas pratiti s velikom dozom zanimanja, ali i očekivanja.

Sve započinje Europskim rukometnim prvenstvom u Hrvatskoj, koje je na rasporedu od 12. do 28. siječnja. Hrvatska je u skupini zajedno s Islandom, Danskom i Srbijom, a turnir otvara s potonjom reprezentacijom u Splitu.

Očekivanja od Line Červara i njegovih Kauboja su visoka, jer je legendarni hrvatski trener doveden iz samo jednog razloga - da hrvatskom rukometu donese jedinu medalju koja mu nedostaje: europsko zlato!

Rukomet i Miočić u siječnju

Za vrijeme odigravanja rukometnog Eura u Bostonu će se 21. siječnja (rano ujutro po našem vremenu) održati UFC-ov spektakl, na kojem će Stipe Miočić braniti svoj pojas prvaka. Suparnik će mu biti Francis Ngannou, francuski Kamerunac razornog udarca koji svoje suparnike redovito šalje na "spavanje".

Prijenos tog meča, kao i cijelog glavnog programa, moći ćete pratiti UŽIVO na portalu GOL.hr u ranim satima nedjelje.

Kojem se sportskom događaju najviše veselite u 2018.?

Ukupno glasova:

ZOI, tenis i Liga prvaka u veljači

Početkom veljače na rasporedu su Zimske olimpijske igre u PyeongChangu, na kojem ćemo imati nekoliko predstavnika, najviše u skijanju. Koreja će biti domaćin olimpijskoj smotri od 9. do 25. veljače.

U veljači, točnije 13. dana u mjesecu, nastavlja se najelitnije klupsko natjecanje u nogometu - Liga prvaka. Spektakularne utakmice očekuju nas već u osmini finala, u kojem se sastaju branitelj naslova Real Madrid i jedan od favorita za titulu - PSG. Osim tog dvoboja vidjet ćemo i ogled Barcelone i Chelseaja, te Juventusa i Tottenhama.

Rujanskom pobjedom u Kolumbiji hrvatska Davis Cup reprezentacija izborila je svoje mjesto u Svjetskoj skupini, a njezin vođa Marin Čilić najavio je u prosincu da će cijele godine biti na raspolaganju izborniku Željku Krajanu. Budu li u kompletnom sastavu, a to znači i sa 'odmetnutim' Bornom Ćorićem, naši tenisači će imati priliku za još jedan veliki rezultat.

U 1. kolu Hrvatska će u Osijeku ugostiti Kanadu od 2. do 4. veljače, a za podlogu je izabrana zemlja. Prođu li Kanađane, naši će tenisači biti domaćini i u četvrtfinalu, u kojem ih ždrijeb vodi na pobjednika dvoboja Kazahstan - Švicarska. Hrvatska bi bila domaćin i u mogućem polufinalnom dvoboju, gdje su potencijalni suparnici SAD, Srbija, Belgija i Mađarska.

Od 9. do 18. ožujka korejski PyeongChang je domaćin Zimskih paraolimpijskih igara, na kojima će Hrvat Dino Sokolović loviti medalju.

U ožujku se na scenu vraćaju i automoto sportovi - MotoGP i Formula 1. Motociklisti startaju 18. ožujka u Kataru, a najbolji vozači bolida tjedan dana kasnije u Australiji.

U travnju je "zatišje", a onda u svibnju slijede brojna događanja. Vidjet ćemo rasplet u domaćim nogometnim prvenstvima, a dobit ćemo i nove prvake u Europa ligi (16. svibanj) i Ligi prvaka (26. svibanj). Finale Lige prvaka bit će ujedno i posljednje što ćemo vidjeti od klupskog nogometa.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Od 14. lipnja do 15. srpnja u Rusiji se igra Svjetsko nogometno prvenstvo, a na njemu će nastupiti i naša reprezentacija. Vatreni su smješteni u skupinu D, zajedno s Argentinom, Nigerijom i Islandom. Prema službenom RASPOREDU prvenstva Hrvatska otvara svoj nastup 16. lipnja protiv Nigerije.

Branitelj naslova je Njemačka, a prvi favorit, barem prema kladionicima, je reprezentacija Brazila. Hrvatska ne spada u prvu skupinu favorita za to natjecanja, ali je definitivno jedna od onih koje mogu iznenaditi i otići jako daleko.

Nakon što su nas 2017. razveselili osvajanjem naslova svjetskih prvaka u Budimpešti od naše vaterpolske reprezentacije i na Europskom prvenstvu, koje će se od 14. do 28. srpnja održati u Barceloni, očekujemo da se nađe među četiri momčadi koje će se u polufinalu nadmetati za jedno od odličja.

Hrvatski vaterpolisti ne moraju igrati dodatne kvalifikacije za plasman na završnicu EP-a jer su to pravo stekli temeljem plasmana na prošlom EP u Beogradu gdje su plasman u završnicu, uz Hrvatsku osigurale i reprezentacije: Srbije, Mađarske, Crne Gore, Španjolske, Italije, Grčke i Rusije i upravo među tim reprezentacijama treba tražiti kandidate za medalje.

U kolovozu ćemo navijati za naše veslače i atletičare, koji nastupaju na europskim prvenstvima. Veslači će loviti medalje od 2. do 5. kolovoza, a atletičari od 6. do 12..

Prijelaz iz dvojca na pariće u dvojac bez Martinu i Valentu Sinkoviću donio je nove izazove i mogućnost za novo dokazivanje da im u svijet veslanja nema ravnih. Na Svjetskom prvenstvu u Sarasoti osvojili su 'samo' srebro pa imaju dodatni motiv za 2018. godinu koja donosi Europsko prvenstvo u Glasgowu od 2. do 5. kolovoza te Svjetsko prvenstvo u Plovdivu od 9. do 16. rujna.

Na istim će natjecanjima Damir Martin pokušati vratiti naslov europskog prvaka u samcu i pokušati osvojiti svoju prvu samostalnu medalju na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska atletika čeka nove medalje

Najveće atletsko natjecanje u 2018. godini je Europsko prvenstvo kojem će od 7. do 12. kolovoza domaćin biti Berlin. Tamo će Sandra Perković pokušati peti put zaredom osvojiti naslov europske prvakinje. Tijekom sezone 'kraljica diska' će formu testirati na natjecanjima Dijamantne lige, koju je osvojila u šest posljednjih izdanja.

Bacači će biti glavne uzdanice hrvatske atletike i u ovoj sezoni. Ludbrežanka Sara Kolak će u bacanju koplja pokušati naslovu olimpijske pobjednice dodati i europsko zlato. Prije dvije godine u Amsterdamu je osvajanjem europske bronce pokazala da se može nositi s najboljim svjetskim bacačicama.

Brončani sa Svjetskog prvenstva u Londonu, bacač kugle Stipe Žunić u Berlinu će pokušati doći do prvog kontinentalnog odličja. Filip Mihaljević bit će drugi hrvatski adut u toj disciplini. Također, od 1. do 4. ožujka u Birminghamu se održava Svjetsko dvoransko prvenstvo na kojem će Mihaljević braniti broncu iz Portlanda 2016. U 2018. godini trebao bi se dogoditi i dugo očekivani povratak na zaletište hrvatske "kraljice visina" Blanke Vlašić.

Hrvatski jedriličari će od 30.srpnja do 12. kolovoza nastupiti na ISAF Svjetskom prvenstvu svih olimpijskih klasa u danskom gradu Aarhusu, koje je ujedno i prva prilika za osiguranje norme za Olimpijske igre u Tokiju.

Samo mjesec dana nakon završetka Svjetskog prvenstva, nogomet se vraća s utakmicom UEFA-inog Superkupa koji će se 15. kolovoza odigrati u Tallinnu. Sudarit će se pobjednik Lige prvaka i Europa lige.

Kreće Liga nacija

U drugoj polovici kolovoza i početkom rujna na scenu se vraća klupski, ali i reprezentativni nogomet. 6. rujna započinje premijerno izdanje UEFA-ine Lige nacija, natjecanja kroz koje će neke reprezentacije izboriti nastup na Europskom prvenstvu 2020. godine.

Grupna faza Lige nacija igra se od rujna do studenog, a završnica je na rasporedu u lipnju 2019. godine. Ždrijeb skupina Lige nacija na rasporedu je 24. siječnja.

Tin Srbić je gotovo preko noći postao glavna hrvatska gimnastička zvijezda osvajanjem naslova svjetskog prvaka na preči u Montrealu. Pred njim je godina dokazivanja u kojoj će veliki izazov biti obraniti osvojeno na Svjetskom prvenstvu u Dohi od 25. listopada do 3. studenog. Prije toga će od 2. do 12. kolovoza u Glasgowu pokušati na kontinentalnoj razini pokušati doći do odličja.

Iako su sjajnim Tinovim nastupom malo pali u drugi plan, nema sumnje da će i dosadašnje perjanice Filip Ude, Robert Seligman, Marijo Možnik, uz sve boljeg prečaša Antona Kovačevića i konjaša Matiju Barona, činiti snažnu reprezentaciju od koje se mogu očekivati nastupi u finalima na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider