Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Svaka čast!

HRVATSKA očitala lekciju Mađarskoj i postala SVJETSKI PRVAK!

Hrvatski vaterpolisti su fenomenalnom partijom protiv domaćina zaključili Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.

Hrvatska vaterpolo reprezentacija osvojila je naslov svjetskog prvaka pobijedivši u finalu u Budimpešti Mađarsku s 8:6.

Tri gola za Hrvatsku postigao je Sandro Sukno, dva Javier Garcia, a po jednoga Marko Macan, Luka Lončar i Maro Joković. Za Mađarsku je tri gola postigao Marton Vamos, a po jednoga Bela Torok, Kristian Peter Hanhercz i Balasz Erdelyi.

Za Hrvatsku je to drugi naslov u povijesti, točno 10 godina nakon Melbournea 2007. kada je u finalu također svladala Mađarsku.

Šesta svjetska medalja zaredom

Ovo je šesta uzastopna medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte, Barakude su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009., Šangaj 2011., Barcelona 2013.) dok je prije dvije godine u Kazanu osvojila srebro.

Furiozan uvod u utakmicu

Hrvatska je utakmicu otvorila savršenom prvom četvrtinom koju je dobila sa 4:0. U igri izabranika Ivice Tucka sve je funkcioniralo, obrana je u potpunosti zaustavila suparnike spriječivši ih u realizaciji sve tri situacije s igračem više, dok je raznovrsnost u napadu u potpunosti izludila Mađare. Sukno je već u prvom našem napadu uplivao iza leđa suparnika i pogodio za vodstvo, uslijedio je gol Lončara s igračem više, pa realizacija Jokovića da bi odličnu prvu četvrtinu golom s igračem više zaključio Macan. Istina, Hrvatska je imala i sreće jer su Mađari kod 2:0 u istom napadu s igračem više dva puta pogodili okvir gola, Bijač je kod drugog udarca odbio loptu u gredu.

U drugoj četvrtini hrvatski napad je upao u krizu, razbranio se mađarski vratar Nagy, dok su Vamos i Torok s dva pogotka smanjili na 4:2. Dvije i pol minute prije kraja poluvremena Hrvatska nije imala niti sreće jer je pogodila dvije grede u istom napadu.

Garcia s(p)retno vratio prednost nakon povratka Mađara

Mađari u prve dvije četvtine nisu iskoristili niti jednu od pet situacija s igračem više u bazenu, no Erdelyi je početkom treće zabio iz šeste situacije i smanjio na 4:3, potom Hrvatska nije iskoristila dva puta igrača više u istom napadu. Prvo je Garcia pogodio vratnicu, a nakon što se lopta odbila u ruke našim igračima sreće nije imao niti Joković. Hanhercz je potom pogodio za 4:4, no nakon tog pogotka sreća se ponovno okrenula na hrvatsku stranu. Nakon 12 uzastopnih neiskorištenih napada, Javier Garcia je zabio dva napada zaredom, a oba se puta lopta odbijala od ruku mađarskih braniča i varala Nagyja. Hrvatska je mogla na odmor prije posljednjih osam minuta i s tri gola prednosti, ali je udarac Buljubašića 33 sekunde prije istrka vremena trećeg dijal odsjeo na vratnici.

Ipak, kapetan Sukno je golom s igračem više pet minuta prije kraja odveo Hrvatsku na 7:4, no Mađarska se odbila predati, Vamos je s dva pogotka zaredom uspio primaknuti Mađarsku na 7:6 tri minute prije kraja, ali ponovno je odgovorio Sukno golom za 8:6 2:23 minute prije kraja. Kada je Vamos promašio 1:10 minuta prije kraja u situaciji s igračem više za Mađarsku postalo je jasno kako će Hrvatska osvojiti naslov prvaka.

Na utakmici bili i Plenković, Janica Kostelić...

Utakmici u Budimpšeti nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, s potpredsjednicom Vlade i ministricicom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić, potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za šport Janicom Kostelić.

Brončanu medalju osvojila je Srbija koja je u susretu za treće mjesto svladala Grčku sa 11:8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1).

MAĐARSKA - HRVATSKA 6:8 (0:4, 2:0, 2:2, 2:2)

MAĐARSKA: Nagy, At. Decker; Torok 1, Hanhercz 1, Zalanki, Vamos 3, Hosnyanszky, Ad. Decker, Gor-Nagy, Erdelyi 1, Varga, Mezei, Harai

HRVATSKA: Bijač, Marcelić; Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka, Garcia 2

IGRAČ VIŠE: Mađarska 4-11, Hrvatska 3-9

PETERCI: Mađarska -, Hrvatska -

SUCI: Severo (Italija) i Alexandrescu (Rumunjska)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider