Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izbornik za Dnevnik Nove TV

Dalić otkrio što treba Vatrenima i najavio: Želim vratiti navijače i hoću da sam ja gazda!

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je u Dnevniku Nove TV...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izvršni odbor HNS-a na čelu s predsjednikom Saveza Davorom Šukerom potvrdio je da će Zlatko Dalić voditi hrvatsku reprezentaciju u dvjema utakmicama doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2018.

Gospodine Daliću, čestitam na još dvije utakmice vašeg izborničkog mandata. Je li to ipak malo neozbiljno: Dalić izbornik za jednu utakmicu, a dalje ćemo vidjeti. Pa Dalić za još dvije, a dalje ćemo vidjeti?
„Hvala na povjerenju koje je meni ukazano. Ja sam zaista sretan. Idemo korak po korak pa što bude.“

"Hoću da sam samostalan, da sam ja gazda"

Je li podcjenjivački da niste dobili ugovor na dvije godine? Pa vaš trenerski CV je jači od svih posljednjih izbornika u trenutku imenovanja: Bilić 2006., Štimac 2012., Kovač 2013., Čačić 2015.
„Mene ugovor ne zanima. Ja ugovor nisam tražio, a niti ga hoću. Ja hoću plasman u Rusiju, to je moj cilj. Htio sam poslati poruku da vjerujem u ove igrače, da vjerujem u navijače, koji će pratiti hrvatsku reprezentaciju i biti naš dvanaesti igrač, i vjerujem u sebe. Ako prođemo kvalifikacije, onda se mi dogovorimo u roku dvije minute. Jer ja nikada neću postavljati nikakve uvjete što se tiče hrvatske reprezentacije, jedino što hoću jest to da sam samostalan, da odlučujem sam i da sam ja gazda. A ako ne prođemo, onda neka Savez odlučuju o meni i o mom ugovoru.“

Ruši li vam to autoritet kod igrača?
„Ne treba meni takav autoritet, moj autoritet je znanje.“

Zasmetala su vam povezivanja s braćom Mamić, kao da ste zbog nekih tajnih dogovora s njima postali izbornik. Ali valjda ste svjesni da se u javnosti svaka odluka trojca Mamić – Šuker - Vrbanović gleda sa sumnjičavošću?
„Nakon utakmice u Ukrajini rekao što sam imao reći oko te teme. To je bilo iz srce, onako pun emocija. Nakon toga sam rekao stop, to nije moj posao, moj posao je teren. Ne želim to više komentirati niti se time baviti. Dosta je prebrojavanja tko je čiji, što je čije, moramo se okrenuti nogometu i terenu.“

"Sve ću učiniti da vratim navijače"

Zbog omraženosti vodstva HNS-a, reprezentacija nema onako jednoglasnu i snažnu podršku kao nekad. Kakvo rješenje tu vidite?
„Sve što činim i što ću činiti jest to da se publika vrati na stadion i da bude podrška kao što je to bilo prije, da nam navijaču budu dvanaesti igrač, pogotovo sad u kvalifikacijama. To je ono što mi trebamo, trebamo zajedništvo, jednu kompaktnost, koheziju svih nas da bismo ostvarili svoj cilj, a naš cilj je plasman u Rusiju. Sve ćemo učiniti da to napravimo, jer ova generacija to zaslužuje. To su igrači koji igraju u najvećim svjetskim klubovima i oni to zavređuju. Pred nama je jedan mali korak, ja vjerujem u prolaz i zbog toga sam prihvatio sve ovo skupa. Vjerujem u ove igrače, u njihov talent i sposobnost, i naravno u svoj rad.“

"Vatreni mogu puno u Rusiji, treba ih još malo posložiti"

Ovu hrvatsku reprezentaciju mnogi vide kao jednu od najjačih u povijesti Hrvatske. Koji su njezini dometi?
„Najvažniji je da su oni zdravi. Treba ići korak po korak, prvo se plasirati, a onda razmišljati dalje. Mislim da oni mogu puno, treba ih još malo posložiti, trebaju dobiti još malo samopouzdanja, i naravno podršku od strane navijača.“

Ako ova generacija ne ode dalje od osmine finala SP-a ili četvrtfinala Eura, bi li to bio podbačaj?
„Ja mislim da bi. Imamo prave igrače, pravu generaciju, to pokazuju u svojim klubovima. Bit će veliki peh ako ne odemo na Svjetsko prvenstvo, a tamo možemo zaista puno napraviti ako se plasiramo“, zaključio je izbornik Dalić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider