Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ovo su tri ključna Dalićeva poteza za pobjedu: Centarfor i Hrvatska kakvu želimo!

Zlatko Dalić izvukao je „vatrena kola“ iz blata u koje su zapela pod vodstvom bivšeg izbornika Ante Čačića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šok-terapija je uspjela! Hrvatska je usred Kijeva pobijedila i izborila dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo! Zlatko Dalić izvukao je „vatrena kola“ iz blata u koje su zapela pod vodstvom bivšeg izbornika Ante Čačića.

Dalić je napravio nekoliko promjena u odnosu na prethodnika; promiješao je momčad i zarotirao igrače na nekim pozicijama. U prvom poluvremenu Hrvatska nije izgledala bitno bolje nego u posljednjim utakmicama, ali izbornik je u drugom dijelu povukao tri jaka taktička poteza koji su urodili plodom. To je ono što je nedostajalo Čačiću, koji uglavnom nije znao reagirati, prečesto je ostajao statičan i bez ideje što promijeniti u trenucima kada su se utakmice lomile.

Konačno izbornik koji zna reagirati

Dalić je najvažniji potez, prema našem mišljenju, povukao prebacivanjem Andreja Kramarića na poziciju centralnog napadača, dok je Marija Mandžukića gurnuo prema krilu. To je bio ključ utakmice i hrvatske pobjede, uz davanje potpune slobode Luki Modriću na mjesto središnjeg kreatora, te uz odluku da se igra visoki presing na zadnju liniju domaćina, što zna biti prilično riskantno. Uz Kramarića, Modrića i Rakitića vrhunsku utakmicu, prema našem mišljenju, odigrao je i Milan Badelj.

Međutim, najveći problem Hrvatske u kvalifikacijama bila je golgeterska jalovost. Vatrenima je nasušno trebao igrač koji će zabiti gol iz prve ili druge šanse, što je najvažnije u nogometu, a Kramarić je pogodio dva puta iz dvije prave šanse. Kramarić je utišao rasprodani Olimpijski stadion i rastužio slavnog imenjaka na klupi Ukrajine, postao je novi hrvatski junak i na najbolji način vratio "uslugu" Daliću, koji tako ostaje na izborničkoj klupi, barem do dodatnih kvalifikacija.

Hrvatska nije briljirala u prvom poluvremenu, na momente je opasno visjela, no u drugom je zagospodarila terenom, pritisnula je domaćina visokim presingom i bilo je samo pitanje vremena kada će zabiti pogodak u tim trenucima smušenim Ukrajincima.

Drugo poluvrijeme: Hrvatska kakvu želimo!

Igra u drugom dijelu ogledni je primjer kako bi Hrvatska trebala stalno igrati; agresivno je pritiskala zadnju liniju suparnika, tražila je loptu i posjed, brzo mijenjala strane te centaršutovima ili povratnim loptama tražila putove prema mreži protivnika.

Tako su i pala oba pogotka, nakon teledirigiranog centaršuta Modrića i sjajne asistencije Rakitića, koji je majstorskim potezom iz prve proslijedio na drugu stativu dugu loptu Šime Vrsaljka. To je igra kakvu želimo gledati.

Hrvatski reprezentativci u najtežem su trenutku pokazali karakter i neosporno znanje. Uspjeli su slomiti vrlo dobrog protivnika protiv kojeg nikome ne bi bilo lako u Kijevu doći do pobjede. Hrvatska je odigrala zrelu utakmicu, nije to bilo za peticu, ne treba padati u euforiju, ali pokazala je da može podignuti tempo kada je to potrebno, što joj je često nedotajalo u ovim kvalifikacijama.

To je put kojim treba dalje kročiti, ali još ima dosta posla do cilja. Logično je očekivati da Hrvatska u doigravanju još malo podigne igru i smanji oscilacije, a to bi u teoriji trebalo biti dovoljno za plasman na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska će biti nositelj i neće dobiti najjače suparnike, no ne smije se opustiti, Vatreni moraju ostati koncentrirani i usredotočeni. Rusija se opet vidi na obzoru.

Hoće li se Hrvatska plasirati na SP u Rusiju?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider