Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ziheraškom igrom teško se ruši Dinamo: Bjelica izvan rezona s Caktašom, Dambrauskasov Hajduk nema petlju

Nakon remija Osijeka i Hajduka, može se reći da je Dinamo najviše profitirao, iako su i Modri daleko od neke dobre igre…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Remijem u Gradskom vrtu najviše je profitirao Dinamo, koji je svladao, doduše teže nego što se očekivalo, Hrvatski dragovoljac i odvojio se dva boda od prvog pratitelja Osijeka, dok je Hajduk sada četvrti s velikih sedam bodova zaostatka za Modrima. Rijeka je treća s pet bodova minusa u odnosu na Dinamo.

Derbi su obilježile sporne sudačke odluke i promašeni jedanaesterac Osijekova golgetera iz drugog plana Mije Caktaša, bivšeg igrača Hajduka.

Osijek bolji i bliži pobjedi

Osijek je, realno rečeno, bio bolji i bliži pobjedi. S obzirom na to kako je odigrao, Hajduk može biti sretan s osvojenim bodom. Bijeli su odigrali prilično tanko, još jednom su pokazali da u derbijima teško dolaze do daha.

Čini se da nemaju ni dovoljno kvalitete, ali ni te toliko potrebne šampionske kuražnosti. To su već pokazali u derbiju s Dinamom na Poljudu, kada je bilo jasno da im treba pobjeda, a očigledno su igrali na bod.

gol expired Sudačke odluke zapalile Gradski vrt: Je li Caktaš namjerno promašio jedanaesterac? divider

Hajduk s ovakvom bojažljivom igrom jako teško može biti prvak. Ne samo ove sezone, već i sljedeće. Osijek je izgubio dva jako važna boda, može se reći da ih je u vjetar ponajprije zapucao Caktaš.

Ne znam što je točno htio, budući da je potkopao loptu, vjerojatno je išao na panenku, ali taj se udarac tako ne izvodi. Položaj tijela i snaga udarca nisu bili takvi da bi mogao uspjeti. Izveo je to jako loše.

Zašto je Bjelica dao Caktašu da puca penal ako je pod velikim pritiskom?

Caktaš je vjerojatno pukao pod pritiskom, no ako je bio pod velikim pritiskom, što vjerojatno jest jer je bivši igrač Hajduk i pucao je na vrata iza kojih su stajali najžešći navijači Bijelih, od kojih su mu neki jako zamjerili prelazak u Osijek, izgleda čudno, a možda i neodgovorno to što se odlučio za najteži i najriskantniji udarac u takvoj situaciji. Da ne spominjemo važnost utakmice i bodova.

Za panenku morate biti opušteni i sto posto sigurni sebe. Caktaš nije baš tako izgledao. No, u nogometu se griješi, igrači katkad donose neracionalne odluke, koje malo tko oko njih može razumjeti, a ponekad ni oni sami ne znaju zašto su nešto učinili.

gol expired Nenad Bjelica: ''Imali smo bolje šanse, ali da, Hajduk ih nije ni imao'' divider

Ako već Caktaš nije znao što točno radi, mogao je to znati Nenad Bjelica. Sada sve opservacije zvuče kao glumljenje generala poslije bitke, no logično je bilo pretpostaviti da će Caktaš biti pod velikim pritiskom i da stoga možda i nije baš najbolji čovjek za taj teški zadatak. Dodatna otegotna okolnost bila mu je i ona „izletnička“ afera koja je nedavno procurila u javnost.

Bjelica je očito drukčije rezonirao, valjda je mislio da će na taj način Caktaša dodatno podignuti ako mu prepusti izvođenje penala protiv njegova bivšeg kluba. Ovaj put nije pogodio.

Ziheraškom igrom teško se ruši Dinamo. Tu treba i malo hazarda

S druge strane, ne može se reći da nije pogodio taktiku protiv Hajduka jer je Osijek bio bolji, ali nije to opet bila neka furiozna igra, a kamoli va banque nogomet. Nije se to mogla ni očekivati, pa sam Bjelica je izjavio da se od njega ne mogu očekivati hazarderski potezi.

A možda su mu baš takvi potezi potrebni da bi s Osijekom srušio Dinamo? Bjelica očito ne može protiv sebe, na sve ili ništa ne može i ne želi igrati. Od tog postulata nije daleko ni Dambrauskas.

gol expired Dambrauskas: "Stalno smo se zabijali u zid, ali ništa nije gotovo" divider

Manje-više ziheraši su obojica, a takvom igrom teško će nokautirati neprikosnovenog prvaka. Baš zbog toga je čudno da je Bjelica izabrao Caktaša da puca penal. To je bio potez izvan rezona. Možda je baš tu odlučio malo riskirati. Kriva procjena.

Kako god, Osijekove šanse za osvajanje naslova prvaka nakon ovog kola nešto su manje, a Hajdukove puno manje. I Osijek i Hajduk i Rijeka još uvijek imaju šansu ponajprije jer ni Dinamo ne izgleda bajno. To se vidjelo i protiv Dragovoljca.

Dinamo je favorit, ali ima još puno međusobnih okršaja

Dinamo ne igra dobro, najblaže rečeno, ali i takav nakon svakog kola uspijeva napraviti korak naprijed u odnosu na konkurente, koji svaki put u odlučujućem trenutku kiksaju.

Da je Dinamo na nekoj bivšoj razini, prvenstvo bi već davno bilo riješeno. Isto tako, da su mu konkurentni na višoj razini, odavno bi im već gledao u leđa. Sve četiri momčadi jako osciliraju pa je teško procijeniti kako će reagirati u završnici prvenstva.

Iako je Dinamo i dalje najveći favorit, do kraja je puno međusobnih ogleda velike četvorke i stoga je baš sve moguće. Samo Dinamo igra još dvije utakmice s Hajdukom te po jednu s Osijekom i Rijekom. To je 12 bodova koji sve kikseve mogu pokriti. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider