Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Burne polemike

Zašto je Messi dobio The Best? Svjetski mediji vrište: FIFA-ina farsa i skandal

Na iznenađenje mnogih, Lionel Messi izabran je za najboljeg nogometaša svijeta u 2023. u FIFA-inu izboru The Best…

Lionel Messi (Foto: Afp)

Izborom Lionela Messija za najboljeg nogometaša u 2023. kredibilitet FIFA-e i njezine nagrade The Best ponovno je narušen.

PR Perica Bukić: "Sport je posvećenost koja traje 24 sata dnevno" divider

Nakon brojnih korupcijskih afera koje su se događale proteklih godina, odnosno koje su izašle na vidjelo jer oduvijek je bilo sumnji i optužbi, FIFA je opet zapljusnuta negativnim publicitetom.

Kako god okrenuli, izbor Messija za najboljeg u protekloj godini ipak je, u najmanju ruku, iznenađenje. Sukus je to razmišljanja mnogih komentatora i medija diljem svijeta. Reakcije su žestoke.

Norveška skandalizirana

U domovini najvećeg kandidata uoči izbora, Erlinga Haalanda, mediji vrište o skandalu i farsi. Madridski As u klasičnom španjolskom stilu koristi termine skandal, pljačka, namještaljka...

As prenosi izjave norveških medija i u naslovu grmi: "Norveška skandalizirana The Best Leu Messiju: To je krađa…"

Felipe Perrone Hrvatski zet najveća opasnost za Hrvatsku: Obožava Livaju i Hajduk, supruga stiže na finale divider

"Vrlo čudna odluka: to je trebao biti Erling Haaland", citira norveški Dagbladeta novinara britanskog The Timesa Martyna Zieglera.

"Rekao bih da je to skandal", poručio je uživo Carl-Erik Torp iz norveškog NRK-a.

Bijesne reakcije navijača u Manchesteru

"Alfie Haaland je snimljen kako podiže obrve u hodniku kada je Messi imenovan", ističe Dagbladet.

"Potpuno pogrešno", izvještava nogometni stručnjak norveškog VG-a Lars Tjærnas.

Zurab Tsintsadze VIDEO Gruzijski golman ima akciju prvenstva: Presjekao ključni napad naših susjeda, pa "balićevski" asistirao divider

Slično rezonira i Manchester Evening News koji ukorak prati Manchester City.

"Navijači Manchester Cityja bijesni su zbog čudne odluke u vezi s Erlingom Haalandom na dodjeli nagrada FIFA The Best. Napadač Manchester Cityja bio je favorit za osvajanje nagrade za najboljeg FIFA-inog igrača godine, ali je izgubio od Lionela Messija. Njih dvojica bili su izjednačeni po bodovima nakon što su glasovali izbornici, novinari i navijači, svaki je imao po 48, pa su presudili glasovi kapetana u korist Argentinca", piše mančesterski dnevnik.

Narušen kredibilitet FIFA-e

Marca, primjerice, ističe da je FIFA propustila preciznije objasniti glasačima (kapetanima nacionalnih selekcija, izbornicima, novinarima i navijačima) koje točno razdoblje ulazi u konkurenciju, odnosno nije naglašeno da se Svjetsko prvenstvo u Katru ne uzima u obzir.

Ono što je još poraznije za FIFA-u jest to da se u Londonu na ceremoniji nije pojavio niti jedan od tri glavna kandidata. Nije došao ni Messi, ni Erling Haaland, a ni Kylian Mbappe.

Njemački Bild konstatira da su se događale čudne scene nakon što je Messi proglašen najboljim.

"Moderator priredbe Thierry Henry također je djelovao iznenađeno. Francuz je u nevjerici gledao po pozornici, vjerojatno čekajući superzvijezdu ili barem videoporuku – uzalud!" primjećuje najtiražnija njemačka tiskovina dodajući da se Henry uporno šalio na račun Tottenhama, Arsenalova arhirivala, ali malo tko se smijao njegovim dosjetkama.

Iznenađenje i bizarne šale Thierryja Henrya

"Sve u svemu, prilično bizarno", ističe njemački tabloid i u naslovu drugog članka pita se:

"Zašto Messi?"

Bild nastavlja:

"Lionel Messi (36) počašćen je kao FIFA-in svjetski igrač godine u Londonu – po osmi put. Za sobom opet ostavlja Erlinga Haalanda (23). Upada u oči da su obje zvijezde odsutnosti s pozornice Hammersmith Apolla", podcrtava i nastavlja:

"Prije 76 dana Messi je iznenađujuće osvojio svoju osmu Zlatnu loptu ispred Haalanda. Već tada se Lothar Matthäus (62) požalio:

Matthäus: "Izbori su farsa"

'Izbori su farsa, iako sam Messijev navijač', prokomentirao je proslavljeni njemački nogometaš.

Argentinac je imao dobro Svjetsko prvenstvo, ali u PSG-u je ostao suh i otišao je u Inter Miami. Haaland je osvojio trostruki naslov s Manchester Cityjem i zabio 50 golova, ali to nije bilo dovoljno za prvo mjesto u FIFA-i", zaključuje Bild.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider