Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA The Best

Messi slavi i podiže prašinu: Slavni trener stavio Brozovića ispred svih, Modrić ispao iz 11 najboljih

Lionel Messi proglašen je za najboljeg nogometaša 2023. u izboru FIFA The Best...

Nagrada FIFA The Best za 2023. ide Lionelu Messiju (Foto: Afp)

Lionel Messi proglašen je najboljim nogometašem svijeta za 2023. na svečanoj dodjeli FIFA-inih nagrada The Best u Londonu.

Argentinac je tako obranio nagradu koju je osvojio prošle godine, a Erling Haaland i Kylian Mbappe plasirali su se odmah iza njega.

Messiju je ovo ukupno treća nagrada The Best koju je osvojio u karijeri. Prošle je godine osvojio francusko prvenstvo s PSG-om i Leagues Cup s Interom iz Miamija, u kojem nastupa od ljeta prošle godine.

Budući da Messi nije osvojio ništa posebno prošle godine, već su krenule žustre polemike je li opravdano dobio nagradu ili ju je možda trebao dobiti norveški stroj za golove Erling Haaland, koji se može pohvaliti „trebleom“, odnosno Ligom prvaka, engleskim prvenstvom i FA kupom, a osvojio je i europski Superkup.

Roberto Martinez stavio Brozovića ispred svih

U izboru The Best pravo glasa imaju navijači, izbornici, kapetani reprezentacija te 300 predstavnika medija iz različitih članica FIFA-e. Svi imaju po 25 posto udjela u glasovanju, dok u izboru za Zlatnu loptu France Footballa glasuju novinari.

Zanimljivo je da je izbornik Portugala Roberto Martinez dao svoj glas za najboljeg igrača hrvatskom reprezentativcu Marcelu Brozoviću. Barem je takva informacija objavljena na profilu El Chiringuito TV-a, poznate španjolske televizijske emisije posvećene nogometnim zbivanjima.

Manchester City pokupio je naslove za najboljeg vratara i trenera. Za najboljeg vratara izabran je Ederson, dok je najboljim trenerom proglašen Pep Guardiola.

Modrić ispao iz najboljih 11

Nagrada za najbolji pogodak, FIFA Puskas Award, pripala je igraču brazilskog Botafoga Guilhermu Madrugi, koji je spektakularno pogodio škaricama protiv Novorizontina.

Nagrada FIFA Fair Play pripala je reprezentaciji Brazila koja je nastupila u crnim dresovima u znak potpore Viniciusu Junioru, koji je bio meta rasističkih napada u La Ligi.

Hrvatski kapetan Luka Modrić naposljetku nije izabran u najbolju momčad godine, no bio je nominiran.

Najboljih 11 2023. sačinjavaju:

Thibaut Courtois (Real Madrid), braniči John Stones (Manchester City), Kyle Walker (Manchester City) i Ruben Dias (Manchester City). U veznom redu su Bernardo Silva (Manchester City), Jude Bellingham (Borussia Dortmund/Real Madrid) i Kevin De Bruyne (Manchester City) te napadači Erling Haaland (Manchester City), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Lionel Messi (Paris Saint-Germain/Inter Miami) i Vinicius Jr. (Real Madrid).

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider