Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JOVIĆ NIJE POSLUŠAO BEBEKA

VIDEO Repriza sporne situacije iz Osijeka donijela suprotan sud: Hoće li Marić i suradnici sankcionirati suca Jovića?

Novo kolo SuperSport hrvatske nogometne lige donijelo je novu spornu situaciju sa sucima u glavnoj ulozi.

Sporna situacija u kaznenom prostoru Gorice (Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL)

Jučerašnji susret u Puli odigran između Istre 1961 i Gorice završio je pobjedom gostiju rezultatom 0:1. Time je Gorica skočila u sam vrh prvenstvene ljestvice, dok se Istra nije uspjela odvojiti od nečega što projicira borbu za ostanak u ligi.

No, tko zna kakav ti bio rezultat da je sudac Fran Jović dosudio kazneni udarac za domaće u 19. minuti, kad je došlo do kontakta stopera Gorice Marija Maloče i igrača domaćih, Morisa Valinčića.

Repriza situacije iz Osijeka uz potpuno suprotan ishod

U pitanje je bio udarac iz kuta koji je donio gužvu u kaznenom prostoru, a u jednom trenutku lopta je krenula prema Valinčiću, koji je nakon dvoboja s Maločom završio na podu.

Ivan Bebek Tumači li sudačka organizacija VAR protokole na pravi način? divider

Sudac Fran Jović pokazao je na korner, no reagirao je VAR sudac Ivan Bebek, koji ga je pozvao pogledati situaciju. Snimka je pokazala vrlo jak udarac Maloče nogom u nogu Istrinog nogometaša i svi su očekivali kazneni udarac. No, Jović je pogledao snimku i odlučio ostati pri svojoj prvobitnoj odluci.

Prema nogometnim pravilima, odluka Jovića može se okarakterizirati time što je smatrao kako kontakt nije imao dovoljan intenzitet.

No, tu postoji jedan problem, star manje od mjesec dana. Vratimo se na situaciju iz susreta sedmog kola između Osijeka i Dinama, gdje je u sličnoj situaciji došlo do kontakta, nakon kojeg je dosuđen kazneni udarac.

Situacija je slična i po tome što se u oba slučaja glavni sudac nije oglasio, no oreagirao je VAR sudac i to je u oba slučaja bio Ivan Bebek. Za razliku od Jovića, sudac Mario Zebec tada je pokazao na bijelu točku, a Bruno Petković je pogotkom donio Dinamu pobjedu.

Snimka sudačke komisije VIDEO Pogledajte Marićevo objašnjenje kaznenog udarca za Dinamo te snimku komunikacije iz VAR sobe divider

Marić najavio sankcije za Zebece, dakle slijede i za Jovića?

Izazvalo je to puno bure, toliko da je šef sudaca, Bruno Marić, sazvao konferenciju za medije, gdje je objasnio što se dogodilo.

''Jasno je da se radilo o prekršaju, jer je napadač došao do lopte prije braniča, nakon čega je branič napravio prekršaj, udarivši ga po listu i po butini. Sudac na terenu nažalost nije odmah donio odluku. VAR soba imala je zadatak napraviti analizu. Sudac će biti ocijenjen i sankcioniran sukladno prikazanom suđenju. Mi očekujemo od sudaca na terenu da donose odluke, da nam ne treba reakcija VAR-a i on će biti sankcioniran prema pravilniku", objasnio je tada Marić.

Kako je Zebec sankcioniran, nismo saznali, odnosno nikakvu obavijest na tu temu nismo od strane sudačke organizacije vidjeli.

No, sad nas zanima kako će biti kažnjen Fran Jović. Ako ćemo se pridržavati kriterija s Opus Arene, zbog kojih je Ivan Bebek oba puta jednako reagirao, kazneni udarac za Istru puno je očitiji nego onaj za Dinamo. Za razliku od onog, gdje sam udarac na HNS-ovim kamerama nije bilo moguće u potpunosti vidjeti i procijeniti, ovdje se itekako vidi snaga i točno mjesto udarca.

Zebecu su najavljene sankcije jer osobno nije vidio kontakt već na terenu pa se postavlja pitanje kako će biti kažnjen Fran Jović, koji ne samo da nije vidio kontakt nego se onda još oglušio na reakciju VAR-a. Prisjetimo se kako je, samo par dana prije susreta Osijeka i Dinama, zbog ostajanja pri svojoj odluci, unatoč reakciji VAR-a, sankcioniran sudac Duje Strukan.

Hoće li HNS potvrditi da se pridržava pravila i da ipak razumiju VAR protokole? Jer oko jednoga se u vezi ova dva kaznena udarca svi slažu. Ili su oba bila ili oba nisu, malo je onih koji će vam reći za jednog da je, a za drugog da nije.

I ovog puta će biti više nego zanimljivo popratiti sudačku analizu, tj. način na koji će sudačka organizacije opravdati ili osuditi odluku suca Frana Jovića.

Ispod teksta pogledajte obje situacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider