Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova uredba

Uragan bijesa u Italiji: Velike svađe, prijeti li uništenje talijanskog nogometa!?

Talijanska je Vlada Ukidanjem poreznih olakšica za strane nogometaša izazvala uragan bijesa najvećih klubova na Apeninima…

Derbi Inter - Milan (Foto: Afp)

Lautaro Martinez šeta se kamufliran po centru Madrida dok ga supruga snima i to objavljuje na društvenim mrežama, a talijanska država odlučila je ukinuti takozvani Beckhamov zakon, kako je početkom stoljeća u Španjolskoj kolokvijalno nazvan pravilnik kojim su omogućene porezne olakšice stranim igračima.

Luka Modrić i Carlo Ancelotti Ancelotti komentirao zimski Mercato pa poslao poruku Modriću: "Sve je u njegovim rukama" divider

Mnogi su ove u dvije naoko nevezane priče vidjeli jasnu poveznicu. Možda u objavi Martinezove supruge nema nikakve skrivene poruke, možda je doista samo na odmoru i posjeti kod sestrine obitelji, no činjenica je da su najjači talijanski klubovi ljutiti na talijansku Vladu koja je odlučila ukinuti „Decreto Crescita“ za svijet sporta.

Ukida se porezna olakšica za strane igrače u Italiji

Predviđaju da će to imati teške posljedice za kvalitetu talijanske lige koja je u stalnom kvalitativnom padu posljednjih 15-20 godina, a taj strmoglavi spust Talijani su pokušali zaustaviti i djelomično su uspjeli uvođenjem talijanskog Beckhamova zakona. To je omogućilo talijanskim klubovima značajnu uštedu na porezu koji plaćaju nogometaši koji dolaze iz inozemstva.

Jorge Masvidal UFC-ova superzvijezda najavila povratak: Sprema li se megaborba na spektaklu desetljeća? divider

Ukidanjem poreznih olakšica za strane nogometaše povećat će se izdaci klubova. Ako klubovi neće povećati bruto plaće, igračima će pasti neto primanja, a to će jamačno rezultirati odljevom najvećih zvijezda.

Pravo na olakšicu imali su samo igrači koji su stigli u Italiju nakon što su proveli dvije ili više godina s poreznim prebivalištem izvan zemlje te koji su potpisali ugovor na dvije ili više godina u Italiji. Ako bi se ubuduće obnovile, mjera bi se zadržala.

Velike uštede

Radi plastičnijeg pojašnjenja, dat ćemo primjer jednog igrača Intera. Primjerice, Marcusa Thurama, koji s poreznom olakšicom ima 6 milijuna neto plaću i 7,9 milijuna bruto ukupnih troškova. Da nema olakšice, Inter bi stajao 11,1 milijun eura u bruto iznosu na godišnjoj razini.

Lautaro Martinez ponajveća je zvijezda Nerazzurra i upravo pregovara s Interom oko produljenja ugovora na još dvije godine, točnije do 2028. Ako je Napoli s Osimhenom na vrijeme produljio ugovor, Inter očito kasni s argentinskim napadačem i to će skupo platiti.

Ugovori koji se potpišu nakon 1. siječnja neće imati spomenutu poreznu olakšicu. Martinez navodno traži neto plaću od 7-8 milijuna eura, a to će po novom zakonu stajati Inter dvostruko više u bruto iznosu.

"Samo se u Italiji takav može promijeniti preko noći, a da nije održan sastanak ili stol za raspravu s onima koji su izravno uključeni, poput klubova", izjavio je Giorgio Furlani, izvršni direktor Milana, nakon što je saznao za tu vijest. 

Osiromašenje u kvaliteti

Nekoliko tjedana prije javno je komentirao da bi bez mjere poreznih olakšanja došlo do uništenje talijanskog klupskog nogometa. Inter je istog stajališta kao i gradski mu rival.

"To se ne tiče samo igrača, već i trenera, poput Mourinha. Ako danas želimo vratiti De Zerbija, bez dekreta to ne bismo mogli učiniti uzimajući u obzir ono što zarađuju u Premierlig", kazao je Giuseppe Marotta, Furlanijev pandan u Interu.

"To je autogol. Sigurno će se mijenjati strategije klubova, doći će do osiromašenja u kvaliteti", dodao je.

Milan, Roma, Napoli, Juventus... svi su iskoristili porezni dekret i uštedjeli milijune. Potpisivanje ugovora s Cristianom Ronaldom, koji je svake sezone u Torinu zarađivao 50 milijuna bruto, bio je prvi veliki pomak obuhvaćen ovim zakonom.

Nemoralan zakon

Ali ima i onih koji su za eliminaciju zakona. To su, naravno, političari Melonijeve vlade. Oni su ti koji su poduzeli kontroverznu mjeru.

"Bilo bi nemoralno ostaviti taj zakon“, obrana je Salvinija, potpredsjednika Vlade, koji tvrdi da je to pomoć i priznanje za talijanske tvrtke koje rade s domaćom radnom snagom.

Udruga talijanskih nogometaša također brani ovo stajalište i tvrdi da je dekret diskriminacijski u odnosu na domaće, talijanske igrače.

I mora se reći da su djelomično u pravu jer je mjera uzrokovalo to da klubovi radije kupuju strane nego domaće igrače. Naime, momčadi Serie A prošle su godine uštedjele 140 milijuna eura poreza na inozemcima.

No malo je glasova za, a puno više onih koji su protiv.

"Juventus, Milan, Inter, Lazio ili Roma bit će uništeni bez olakšice. To nije dobro jer država ne ubire novac. Ako imate stranca koji plaća porez u Italiji, to je bolje nego da ga nemate jer će taj koji dođe plaćati porez makar i s poreznom olakšicom, zar ne!?“ kaže Claduio Lotito, koji je senator konzervativne stranke Forza Italia (dio Vlade) i ujedno vlasnik Lazija.

Talijanski igrači mogli bi profitirati

„Neće to toliko utjecati na nas jer imamo puno mladih igrača“, ističe Juventusov trener Massimiliano Allegri.

"Tko god je eliminirao taj dekret, vjeruje da je napravio dobar potez, ali u stvarnosti je pala razina talijanskog nogometa. Ne zaboravimo akademije: mi ulažemo u naše mlade ljude i oni sa 16 godina odlaze u inozemstvo zbog ovih pravila koja imamo", dodaje Carnevali iz Sassuola.

Ukratko, Italija gori. Svađe i polemike ližu nebo. Dogodio se raskol koji je podijelio Italiju i njezin nogomet samo nekoliko mjeseci nakon triju finala talijanskih klubova u UEFA-inim kupovima.

Kako će ukidanje dekreta utjecati na talijanski klupski nogomet, to će se tek vidjeti. Inozemne zvijezde vjerojatno će još rjeđe dolaziti u Italiju, no zato bi korist mogla imati talijanska reprezentacija jer će više prostora imati domaći igrači. Kao uvijek, svako zlo za neko dobro. I obratno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider