Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliki izazov za valverdea

Upozorenje za Barcu: Messi je sjajno ušao u sezonu, ali čeka ga pakleni mjesec

Messi je sjajno ušao u sezonu, ali može li izdržati u ovom ritmu?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lionel Messi ušao je u sezonu na fantastičan način: u prvih šest prvenstvenih utakmica zabio je čak devet od 20 golova Barcelone, a najbolju utakmicu odigrao je protiv Eibara kojem je ''utrpao'' čak četiri gola. Ukupno je u svim natjecanjima Messi zabio 12 od 24 gola Barcelone.

No, jedan podatak mogao bi se pokazati alarmantnim za Barcelonu: Messi ove sezone još nije dobio ni minute odmora. Počevši od španjolskog Superkupa protiv Real Madrida, Messi je u devet utakmica u svim natjecanjima odigrao punu minutažu.

Nakon odlaska Neymara i ozljede njegove zamjene Ousmanea Dembela, koji će pauzirati barem četiri mjeseca, igra Barcelone uvelike ovisi o Messiju. Zasad se to ne pokazuje kao poseban problem: Barcelona je prva na prvenstvenoj ljestvici s četiri boda prednosti nad drugoplasiranim Atleticom, a Ligu prvaka otvorili su osvetom Juventusu koji su pobijedili 3:0, zahvaljujući prije svih Messiju koji je odigrao fantastičnu utakmicu i zabio dva gola.

No, pitanje je koliko Messi može izdržati u ovakvom ritmu, a pogotovo kada se pogleda kakav ga pakleni raspored očekuje u sljedećih mjesec dana, počevši od srijede kada je na rasporedu utakmica Lige prvaka protiv Sportinga.

Drama kvalifikacija za SP i derbi s Atleticom u devet dana

Barcelonu nakon Sportinga čeka prvenstvena utakmica s Las Palmasom, nakon čega Messi odlazi u reprezentaciju, gdje će sigurno igrati jer Argentina lovi zadnji vlak za Rusiju. Argentinu čeka ključna utakmica protiv Perua koji se nalazi jedno mjesto iznad njih s istim brojem bodova, nakon čega putuju u Ekvador gdje će, s obzirom na izjednačenost južnoameričkih kvalifikacija, morati tražiti nova tri boda.

Rezultati by SofaScore

Samo četiri dana kasnije Barcelona u Madridu igra protiv Atletica, trenutno drugoplasirane momčadi prvenstva koja će ove sezone sigurno imati šampionske ambicije. Nakon Atletica na rasporedu je ponovno Liga prvaka, točnije utakmica protiv Olympiakosa, nakon čega u tri do četiri dana slijede utakmice protiv Malage i šesnaestine finala Kupa.

Ukupno je to osam utakmica u nešto manje od 30 dana u kojima Messi može nastupiti, a barem tri (protiv Atletica te dvije za Argentinu) donose veliki psihički i fizički izazov. Iako je tek početak sezone, upitno je može li Messi zadržati sadašnju razinu u tom paklenom ritmu, u kojem svaka 3,5 dana ima jednu utakmicu na rasporedu.

Ovakav raspored predstavlja veliki izazov i za Ernestea Valverdea. Trener Barcelone mora pronaći načina da održi Messija dovoljno svježim, jer sezona je tek počela, a Messijev učinak zasad je presudan za uspjehe Barcelone. Kao rješenje nameću se rotacije ili doziranje minutaže – za savjet bi mogao pitati Zinedinea Zidanea koji je prošle sezone odlično dozirao Cristiana Ronalda. Međutim, razlika je što Real, pogotovo onaj prošlosezonski, ima osjetno širi kadar i puno više opcija na klupi, što uvelike olakšava taj zadatak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider