Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
S 45 na leđima

Umirovio se jedan od najvećih: Gianluigi Buffon oprostio se od nogometa

S 45 godina na leđima, u mirovinu je otišao Gianluigi Buffon.

Gianluigi Buffon (Foto: Afp)

Stigao je kraj jedne duge i briljantne igračke karijere. Legendarni talijanski golman Gianluigi Buffon odlučio je oprostiti se od nogometa.

Dugo se popularni Gigi odupirao biološkom satu, no čak je i za njega došao kraj. S navršenih 45 godina, istinska legenda Italije i Juventusa odlučila je reći dosta. Službeni kraj karijere Gigi bi trebao obznaniti krajem kolovoza.

Karijeru je započeo u Parmi

Svoju velebnu karijeru Buffon je započeo u Parmi, gdje je prošao sve mlađe kategorije kluba. Tijekom svog vremena u omladinskom pogonu Parme, Gigi je isprva igrao na nekoliko pozicija, posebice kao vezni igrač, prije nego što je prešao na poziciju vratara.

Dušan Vlahović Velika razmjena napadača Chelseaja i Juventusa sve izvjesnija divider

Buffon je promoviran u seniorsku momčad 1995. godine, a sa 17 godina i 295 dana debitirao je u Serie A za Parmu pod vodstvom Nevija Scale sačuvavši praznu mrežu u domaćem remiju protiv budućeg prvaka Serie A Milana. Karijeru u Parmi okrunio je 1999. kada je osvojio Kup UEFA i talijanski kup. Sljedeće sezone kolekciji je pridodao i Superkup Italije.

U rekordnom transferu odlazi u Juventus

Nakon što se ustalio u početnoj postavi Parme, Buffon je 2001. godine osigurao rekordni transfer u Juventus. Iznos, tada nezamisliv za golmana, bio je 52 milijuna eura. Odmah po dolasku iz prvih jedanaest Juventusa istisnuo je Edwina van der Sara i preuzeo jedinicu Stare dame. Odštetna naknada za transfer učinila je Buffona Juventusovom najskupljom kupovinom dotad. Rekord je oboren tek 2016. akvizicijom Gonzala Higuaina.

Erling Haaland i Joško Gvardiol Gvardiol od srijede u Cityju? Nijemci otkrili detalje koji potvrđuju da je rekordni posao riješen divider

Za Staru damu skupio je 509 nastupa od 2001. do 2018. godine, a ostao je vjeran Juventusu čak i kada je izbačen u Serie B. Lista trofeja koje je osvojio s Juventusom vrlo je duga. Deset talijanskih prvenstava, od toga čak osam zaredom, pet Kupova Italije i šest Superkupova. 2003. proglašen je i najboljim igračem Europe, a tri godine kasnije, 2006., s Italijom osvaja Svjetskom prvenstvo u dramatičnoj završnici protiv Francuske.

Lov na Ligu prvaka ipak je bio neuspješan

2018. godine šokirao je sve i obznanio da odlazi u Paris-Saint Germain. Potez koji su mnogi kritizirali misleći da je Gigi podlegao katarskim milijunima zapravo je bio njegov posljednji pokušaj da se dočepa najcjenjenijeg natjecanja – Lige prvaka.

Bogdan Bogdanović Srbija će danas odigrati utakmicu protiv Bosne i Hercegovine, no nitko neće saznati što se na njoj dogodilo divider

Nije uspio u svojoj namjeri i u Juventus se vratio godinu kasnije, ali s osvojenim francuskim prvenstvom i kupom. U Staroj dami zadržao se još dvije godine, a potom, kada su mnogi mislili da će okončati svoju karijeru, Gigi se vratio kući u Parmu.

Pomogao je svom matičnom klubu koji je tavorio u Serie B, a sve je iznenadio kada je prošle godine odlučio produžiti ugovor na još godinu dana.

Sada je i tome došao kraj. S 975 odigranih utakmica u karijeri, u povijest odlazi kao jedan od najvećih na svojoj poziciji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider