Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pobjeda nad Superligom

UEFA usvojila novi format Lige prvaka: Evo kako će se igrati i što će značiti za hrvatskog prvaka

Liga prvaka kakvu poznajemo od sezone 2024./2025. odlazi u povijest. Umjesto 32 kluba bit će ih 36, a neće više biti niti igranja po skupinama već će natjecanje funkcionirati kao jedna liga sa svim momčadima.

UEFA je jučer usvojila novi format Lige prvaka, koja se povećava s 32 na 36 klubova. Ta promjena najavljivana je od trenutka kada je propao projekt Superlige, a predsjednik UEFE Aleksander Čeferin ponovno je prozvao čelnike klubova koji stoje iza tog projekta.

Liga prvaka kakvu poznajemo od sezone 2024./2025. odlazi u povijest. Umjesto 32 kluba bit će ih 36, a neće više biti niti igranja po skupinama već će natjecanje funkcionirati kao jedna liga sa svim momčadima.

gol expired UEFA dala HNS-u 17 milijuna eura, može ih iskoristiti od 2024. do 2028. godine divider

„Mi moramo osigurati da svatko ima priliku u našem sportu. Da mali mogu i dalje igrati protiv velikana, a ponekada i šokirati svijet pobjedom nad njima, to je bit nogometa. Upravo to čini nogomet tako sjajnom i prekrasnom igrom“, kazao je predsjednik UEFA-e u svom izlaganju.

U novom formatu Lige prvaka svaki će klub igrati osam utakmica protiv protivnika iz raznih jakosnih skupina. Odigrat će četiri domaća i četiri gostujuća susreta, a ekipe će biti rangirane od 1. do 36. mjesta.

Osam najboljih klubova izravno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih sudionika tražiti nakon play-offa klubova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta.

Real Madrid - Marcinih udarnih 11 za sljedeću sezone Udarnih 11 Reala za sljedeću sezonu: Kraljevi slažu spektakularnu momčad, evo što će Modrić igrati divider

A na koji će se način dobiti dodatna 4 sudionika? Ono što je važno za hrvatskog prvaka je da će kroz tzv. „put prvaka" umjesto 4 sada dolaziti 5 klubova. To povećava šanse našem prvaku. Drugo mjesto dobit će petoplasirana liga po UEFA renkingu. A, treće i četvrto dvije najbolje lige po europskim rezultatima u prethodnoj sezoni

„UEFA je složna sa savezima, klubovima, ligama, igračima, trenerima i navijačima. Složna je sa TV partnerima, MOO-om, Bruxellesom i svim europskim vladama u protivljenju arogantnom i prijezrivom planu smišljenom od pregršt milijardera, koji ne mogu prihvatiti koncept da na nogometnom terenu, kao i u životu, možeš izgubiti od nekoga tko je slabiji od tebe. U ovom slučaju pobijedio je i nogomet.

Ivan Perišić Inter postavio ultimatum Perišiću, ali uvjereni su kako će pristati na njihove uvjete divider

Tako je predsjednik UEFE proglasio pobjedu nad idejom Superlige te nadodao kako se pitanje oko prava na takvo natjecanje ne treba rješavati na sudovima, već u društvu jer to je pitanje morala, a ne zakonodavstva.

„Možda se to čini kao opasan presedan. Ali u ovom slučaju uzrok je važniji od bilo čeg drugog. Uzrok je važniji od karijera nekoliko stotina igrača te tradicije neutralnosti sporta koja nije omogućena 2022. godine.“

Još jednom je zahvalio i svima koji pomažu ukrajinskim nogometašima koliko i kako god mogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider