Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Samo za najveće klubove

Na pomolu povijesni dogovor: Kraj Lige prvaka, stiže novo elitno natjecanje – SuperChampions

UEFA i najveći europski klubovi stvaraju novo elitno natjecanje – SuperChampions...

Pehar Lige prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sve govori da se rađa novo elitno klupsko nogometnog natjecanje – SuperChampions. Informacije da je na pomolu povijesni dogovor stižu iz španjolskih medijskih izvora.

Pod pritiskom najvećih klubova, napose Real Madrida i njegova predsjednika Florentina Pereza, koji je najveći zagovornik stvaranja ekskluzivnog klupskog natjecanja, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pokrenuo je inicijativu formiranja novog natjecanja koje bi utažilo vječnu glad velikih klubova za novcem, a u isto vrijeme ostalo pod okriljem krovne europske nogometne organizacije. Kako to obično biva, pronađeno je kompromisno rješenje koje će zadovoljiti obje strane - Uefu i Fifu i najveće klubove.

Pored skupine stručnjaka koji rade na regulatornim, strukturnim i logističkim aspektima nove strukture elitnog klupskog natjecanja, Čeferin je kreirao i političko tijelo koje će donositi konačne odluke. Tu upravljačku skupinu čine dva Uefina potpredsjednika, Španjolac Luis Rubiales i Portugalac Fernando Gomes, te blagajnik UEFA-e, Englez David Gill. Skupinu čelnika koja će odlučiti kako će biti dovršena nova Liga prvaka zaokružuje Theodore Theodoridis, glavni tajnik UEFA-e.

Agnelli podigao rampu za SuperChampions

Čeferin pregovara s pet klubova koji predstavljaju Europsko udruženje klubova (ECA), saznaje madridski As. Tih pet klubova su Real Madrid, Juventus, Manchester United, Fenerbahče i PSG. U ime Real Madrida na sastancima sudjeluje Pedro Lopez Jimenez, potpredsjednik ECA-e i Real Madrida, te čovjek s najvećim povjerenjem Florentina Pereza. U ime Juventusa sudjeluje Andrea Agnelli, predsjednik torinskog kluba, koji je i predsjedatelj ECA-e.

Predsjednik UEFA-e još prije nekoliko mjeseci prionuo je radu na rekonstrukciji trenutačne Lige prvaka, kao i na ostalim UEFA-inim natjecanjima. Vrhušku UEFA-e na promjene su natjerale prijetnje velikih klubova da će osnovati SuperLigu. U javnost su procurile neke skice možebitnog novog formata, pušten je probni balon, no izgleda da se to nije svidjelo najvećim klubovima, pa se očito pristupilo izradi novog modela. Agnelli je navodno podigao rampu, dok Pereza još uvijek treba uvjeriti da je to prihvatljiva opcija.

gol expired Englezi uvode novo pravilo: Velika inovacija koja će poprilično promijeniti nogomet divider

Kako bi se reformirala trenutačna Liga prvaka i oblikovalo novo natjecanje, čiji je radni naziv SuperChampions, proučava se stvaranje nove tvrtke u vlasništvu UEFA-e i samih klubova. O svim tim aspektima raspravlja se na radnim sastancima ECA-e koje je vodio Čeferin. Naravno da će najveći klubovi voditi glavnu riječ u novom natjecanju, UEFA želi da raspodjela financijskog kolača bude po njihovoj volji. U principu, UEFA i nema previše izbora, očito je da je prijetnja stvaranje nezavisne SuperLige vrlo stvarna.

Izvorna ideja stvaranja SuperPrvaka nije nova. Prvi se put pojavila još 2009. na sastancima ECA-e. No UEFA je u tom trenutku još uvijek bila dovoljno jaka odoljeti pritisku velikana. U međuvremenu, situacija se u bitnom promijenila, UEFA-i je skučen manevarski prostor i jednostavno se mora prilagoditi.

Smanjenje najvećih europskih liga

U tijeku je rad na devetogodišnjem projektu u razdoblju između 2024. i 2033. Međutim, ako se sve strane slože, početak SuperPrvaka mogao bi se pomaknuti na 2022. ili 2023. Novo natjecanje ima odobrenje FIFA-e. Prije nekoliko tjedana Gianni Infantino sastao se s Čeferinom u sjedištu UEFA-e i izrazio mu podršku.

Način upravljanja, poslovni model, struktura i kalendar novog natjecanja glavne su teme užurbanih sastanaka UEFA-e i najvećih klubova. U nacrtu postoji nešto o čemu se ne može pregovarati: ligaška natjecanja morat će postupno napraviti prostor za ulazak novog natjecanja u kalendar. Zbog toga bi nacionalni savezi morali smanjiti broj kola u domaćim kupovima, ali i broj klubova u svojim elitnim ligama. Domaće lige trebale bi imati 16 klubova, najviše 18.

gol expired Velika čast za Modrića: Izabran je u momčad desetljeća, pogledajte tko je sve tu divider

Kako stvari stoje, čini se da više nema povratka, novo je natjecanje na pomolu. Doduše, Real Madrid još uvijek nije pristao, ali Agnelli aktivno uvjerava Pereza i navodno su blizu dogovora. Ako i Real digne ruke, bit će to kraj priče.

Još uvijek nije posve jasno što će to značiti za ostatak europskih klubova i liga, onih srednjih i manjih, ali jedno je izvjesno: ako liga SuperPrvaka i ne bude zatvorenog karaktera, u nju će se biti jako teško plasirati. Teško da ćemo ikada više vidjeti neki hrvatski klub u tom elitnom društvu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider