Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što se događa iz kulisa?

Pozadina Dinamova napada na HNS: Prijeti li Mamić izlaskom iz HNL-a i formiranjem regionalne lige?

Nakon jučerašnjeg derbija s Hajdukom čelnici Dinama odaslali su prijeteće priopćenje. Što se događa iz kulisa?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svakakvih čuda nagledali smo se posljednjih mjeseci. Stiglo je čak dotle da su Real Madrid i zagrebački Dinamo duboko pogođeni suđenjem i općenito tretmanom matičnih saveza, profesionalnih udruženja i sudačkih organizacija. Prikazuju se žrtvom sustava.  

Da se uštipnete za obraz, opalite si pljusku i još jednom protrljate oči. Jer, tko zna, možda sanjate, možda ste se probudili iz kome i propustili nekoliko desetljeća, možda… Ne, nije sanak pusti, nije ni šala, iako tako zvuči, a nije ni strip-satira Dubravka Matakovića, već čista, nepatvorena java.

Dva dojučerašnja intimusa Florentino Perez i Javier Tebas šamaraju se tako već mjesecima. Kreću li istim putem i dva hrvatska supatnika Zdravko Mamić i Davor Šuker? Događa li se nešto iza kulisa?

Strah u Maksimiru

Možda su maksimirskim vlastodršcima sumnjivi presrdačni odnosi novog predsjednika Hajduka i vrhuške HNS-a? Otopljavanje je jako uznapredovalo. To se očito nekome i ne sviđa baš previše.

gol expired Šokantno priopćenje Dinama: "Gospodo iz HNS-a, dosta je! Zebec nas je masakrirao. Nećete više ovako" divider

Mamić već dugo nije u Zagrebu, bjegunac od hrvatskog pravosuđa ima svojih problema, a zna se da miševi hrabrije i odlučnije grickaju palubu kada je mačka na dopustu. A i paranoja zna biti jako opasna, pogotovo ako ima temelja. Borba za raspodjelu moći jedina je konstanta.

Svi žele što veću krišku kolača, a Dinamova je daleko najveća već godinama. Očito je da se u Maksimiru pojavio strah da bi mogli izgubiti dominaciju. Iako su još uvijek na vrhu, osjećaju snažan pritisak s više adresa, pa i pravosudnih. Jedna nepovoljna presuda i tvrđava bi se mogla srušiti kao kula od karata. 

Naravno da je jučerašnje maksimirsko priopćenje izdiktirano iz međugorske redakcije. Lako je prepoznati rukopis, ton i ritam. Pogađa se s Mjeseca.

Perez prijeti Tebasu osnivanjem SuperLige. U Španjolskoj se spekulira da iza cijele priče o nogometnoj NBA ligi zapravo stoji moćni predsjednik Reala. Navodno Perezovi emisari krstare po Europi i traže saveznike.

Prijeti li Mamić osnivanjem regionalne lige?

Čime Mamić, ovaj Dinamo prijeti Šukeru? Silno iznenađeni i nadasve uvrijeđeni, u Plavom salonu priopćenje su zaključili klasičnom prijetnjom:

„Dosta je. S Dinamom se više nećete napucavati na ovaj način, vidjet ćete to vrlo brzo.“

Kako to, nije objašnjeno, ostalo je visjeti u zraku. Budući da je teško zamisliti da Perez vidi Mamića i Dinamo u elitnoj europskoj ligi, tu mogućnost odbacujemo. Iako je vrijeme čuda i čudesa, sve ima svoje granice.

gol expired Mamićev brutalni napad na suce bacio u sjenu Oršićev bljesak genijalnosti: Golgeter – Hajdukova rak-rana divider

Prijeti li to Dinamo možda izlaskom iz HNL-a i osnivanjem regionalne lige? To je već puno realnije. Zna se da je Mamić godinama bio njezin najveći zagovornik, čak i u vrijeme kada je takva pomisao bila čista utopija.

Dugo mu je bila mantra da je to jedini način za opstanak klubova s ovih prostora. Naravno da nije promijenio mišljenje. Koliko čujemo, koronakriza i rastuća moć domaćih rivala vratila je u optjecaj stare planove.

Združeni udar Hajduka i Osijeka

Zna se da Mamić aktivno radi, doduše i silom prilika, na učvršćivanju regionalnih veza. Primjerice, iole informiranijem promatraču lako je uočljiva njegova ruka u imenovanju Ivajla Peteva za izbornika Bosne i Hercegovine. Ništa slabije veze nisu ni sa Srpskim nogometnim savezom, posebice s tamošnjim nogometnim agentima, u prijevodu moćnicima.

S obzirom na razinu nervoze, izgleda da su čelnici Dinama osim s juga osjetili i atomski udar zdesna, iz pravca Osijeka, i ne samo nogometni. Nije bez vraga spomenuta utakmica u Gradskom vrtu. Udar može biti posebno opasan ako je združen. Alarm je u Maksimiru upaljen, a napad je najbolja obrana.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider