Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Mamićev brutalni napad na suce bacio u sjenu Oršićev bljesak genijalnosti: Golgeter – Hajdukova rak-rana

Dinamo je u najvećem derbiju hrvatskog nogometa pobijedio Hajduk s 3:1, no Bijeli su se dugo dobro držali i mogli su izvući povoljniji rezultat…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Derbi je odlučio dvostruki bljesak genijalnosti Mislava Oršića. Prvi je gol malo remek-djelo, onako baš u Del Pierovom stilu, felša iz koraka preko noge najbližeg čuvara i cijelog obrambenog bloka.

Kalinić jedva da se pomjerio. Stječe se dojam da se mogao bolje postaviti. Udarci s distance u nekim prijašnjim derbijima znali su biti problematični za vratara Hajduka.

gol expired Šokantno priopćenje Dinama: "Gospodo iz HNS-a, dosta je! Zebec nas je masakrirao. Nećete više ovako" divider

Kod drugog gola Dinamovu vihoru u susret je izašao Darko Todorović, koji se okliznuo u ključnom trenutku i tako mu otvorio prostor, no Oršić je sjajno zaključio akciju; lažnjakom je izbacio dvojicu Hajdukovih igrača i pogodio na isto mjesto.

I ovaj put Kalinić je loptu mogao ispratiti samo pogledom. Sad stvarno ništa nije mogao. Dinamo je oba pogotka postigao s desetoricom igrača, Moharramiju se ukazivala pomoć.

Orišćev bljesak genijalnosti

To je ta ključna razlika između Dinama i Hajduka, zapravo ne samo Hajduka nego i cijele lige – individualna kvaliteta.

Hajduk igrom možda nije zaslužio poraz, ali ostaje činjenica da njegovim igračima treba tucet šansi da zabiju. Doduše, nisu imali ni sreće, ali nije to ključan razlog. Problem realizacije Hajduk prati već jako dugo. Mehmet Umut Nayir mogao se proslaviti, ali dojam je da Turčin ne zabio da se igra čitav dan.

gol expired Dinamo slavio u ludom derbiju: Modri kaznili brojne promašaje Hajduka divider

Splićanima utjeha može biti to što su odigrali vrlo dobru utakmicu. Hajduk je igrao otvoreno i nadahnuto, intervalnim presingom stvarao je puno problema Modrima.

Moram priznati da nisam očekivao da će se Paolo Tramezzani odlučiti za tako otvorenu varijantu. Nakon mučne igre i teško izvojevane pobjede u Šibeniku, logično je bilo očekivati da će se talijanski stručnjak odlučiti za zatvorenu varijantu. Ipak je Dinamo igrački dosta kvalitetniji, teško je očekivati da se Bijeli u bitnoj utakmici mogu nadigravati s Modrima i ostati neporaženi.

Mamić brutalno napao suce

No Talijan se odlučio za napadačku igru praktički od prve minute, što je, čine se, poprilično iznenadilo i Dinamove igrače, koji su na startu utakmice izgledali dosta izgubljeno i zbunjeno.

Tramezzanijev taktički plan urodio je plodom, Hajduk je iznenadio Dinamo i rano poveo, a lako je mogao povesti i s dva razlike. Međutim, Hajduk nije uspio dugo održati vodstvo, što pokazuje da mu ni obrana nije bajna.

gol expired Danska u polufinalu Svjetskog prvenstva, Egipat pao tek nakon sedmeraca i četiri produžetka divider

Dinamo je munjevito odgovorio, Zoran Mamić i cijela klupa tražili su jedanaesterac na Majeru, a poslije i na Gavranoviću. Poslije utakmice iz Mamićevih usta slijevali su se slapovi gorčine. Bio je to brutalan ispad koji je zasjenio aktere i cijeli derbi. Žestoko je napao suce, najblaže rečeno.

Utvrdio je bez grča na licu, među ostalim, da konstantno oštećuju Dinamo, a da se u isto vrijeme stvara dojam u medijima da Modri imaju stalnu sudačku pomoć. O tome što je rekao moglo bi se jako puno diskutirati. Suparnici u HNL-u teško da bi se složili.

Hajduk nema golgetera

Kako god, Modri kao da su se razljutili nakon one situacije s Majerom i sučevom odlukom da ne dosudi jedanaesterac. Navalili su svim silama i na opisani način uspjeli preokrenuti u svega nekoliko minuta. U prvih dvadesetak minuta derbi je bio jako uzbudljiv, baš spektakularan.

Nakon što su preokrenuli Modri su se opet ugasili, umrtvili su igru i orijentirali se na čuvanje prednosti. Takav pristup zamalo ih je skupo stajao jer Hajduk se opet razgoropadio. Bijeli su vratili inicijativu, može se reći da su dominirali većim dijelom drugog poluvremena.

gol expired Ludi listić u Hrvatskoj: Uplatio 80 kuna i dobio 750 tisuća. Zauvijek će pamtiti autogol u 97. minuti divider

Imali su više od igre, imali su i bolje šanse, ali nisu imali golgetera koji će znati završiti akcije. Nakon promašenih šansi obično stiže kazna. I stigla je. Majer je prelomio derbi praktički iz prve ozbiljnije Dinamove šanse u drugom poluvremenu. Već mnogo puta viđena priča, Dinamova individualna kvaliteta donosi prevagu u HNL-u.

Nakon što su se izvukli protiv Gorice, Modri su upisali još jednu važnu pobjedu. Opet s puno muke, ali tri boda su na kontu. To je za Dinamo najvažnije. S druge strane, prerano je reći da je Hajduk napravio korak naprijed pod vodstvom novog trenera, to će pokazati tek sljedeće utakmice, ali ono što su Bijeli pokazali u Maksimiru, možda nagovješćuje bolje dane.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider