Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što će to značiti za HNL?

Pritisak najvećih klubova urodio plodom: UEFA pripremila novi format Lige prvaka

Sprema se nova reforma Lige prvaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pritisak velikih klubova i prijetnje osnivanjem Superlige urodile su plodom. UEFA priprema novu promjenu formata Lige prvaka. Na snagu će moći stupiti tek nakon sezone 2023./2024. jer su za razdoblje od 2021. do 2024. već prodana televizijska i marketinška prava u okviru trenutačnog formata natjecanja.

Novi format izrodio se pod radnim nazivom „švicarski model“ Lige prvaka. Najznačajniji je podatak da se natjecanje proširuje s 32 na 36 klubova. U prvoj fazi bit će šest skupina po šest klubova. Prema informacijama britanskog Timesa, projekt je već odobrilo Europsko udruženje klubova (ECA).

Liga prvaka širi se s 32 na 36 klubova

Namjera je da se poveća broj utakmica kako bi se povećala zarada. U novom formatu finalisti će odigrati ukupno 17 utakmica umjesto dosadašnjih 13. Također se razmatra i mogućnost natjecanja po skupinama i u drugoj fazi natjecanja. To smo već imali prije dvadesetak godina.

gol expired Neymar podigao prašinu bombastičnom izjavom o Messiju: Iduće sezone opet u istom dresu divider

Uglavnom, u prvoj fazi dalje bi išle po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine i četiri najbolje trećeplasirane momčadi. To znači da bi svaka momčad odigrala najmanje deset utakmica u sezoni.

Posljedica te reforme bilo bi skraćivanje elitnih europskih liga koje imaju po 20 klubova na 18. U drugoj fazi natjecanja neće biti klasičnog ždrijeba. Klub s najboljim bodovnim učinkom igrat će protiv posljednjeg na ljestvici od 16 klubova koji su prošli dalje, drugoplasirani s pretposljednjim i tako dalje.

Gol-razlika postaje jako bitna za ukupan plasman

U slučaju jednakog broja bodova dvaju ili više klubova, a takvih će biti podosta, gledat će se ukupna gol-razlika. Namjera je da se na taj način poveća važnost svake utakmica i da se natjera momčadi da pokušaju postići što više golova. Primjerice, ako netko vodi 5:0 u 60. minuti, trener neće "zaključivati" utakmicu, nego će vjerojatno pokušati postići još pokoji gol. Momčadi koje budu plasirane od 17. do 24. mjesta natjecanje će nastaviti u Europskoj ligi.

gol expired Nije samo Ronaldo: Dva velika aduta Juventusa za nastavak Lige prvaka divider

Još uvijek nije jasno na koji će se način napraviti proširenje natjecanja, odnosno kome će pripasti dodatne četiri pozicije. Zapravo, nije jasno hoće li se mijenjati i format kvalifikacija. Pretpostavka je da neće, da će i dalje manji klubovi imati mogućnost plasmana dosadašnjim „putem prvaka“ ili „putem neprvaka“, koji je znatno teži.

Ipak, nije teško pretpostaviti da će tri, ako ne i sva četiri dodatna mjesta pripasti najvećim ligama.

Što to znači za HNL?

Najveći klubovi prijete formiranjem Superlige i zbog toga što su nezadovoljni kvalitetom natjecanja po skupinama. Oni žele najjače moguće suparnike i na taj način zanimljivije utakmice koje bi opet privukle veću pažnju javnosti, pa time i sponzora.

Njima ne odgovara da igraju s manjim ili osrednjim klubovima koji su uglavnom topovska hrana velikanima. Stoga je logično očekivati da UEFA neće dalje razvodnjavati kvalitetu natjecanja, nego će je pokušati pojačati. Vidjet ćemo što će biti konačna odluka.

Nadajmo se da će odluka biti barem kompromisna i da će klubovi iz manjih liga, poput hrvatske, i dalje imati šansu plasirati se u Ligu prvaka na dosadašnji način. Ako bi se ukinuo "put prvaka" i spojio s "putem neprvaka", jasno je da bi to bilo nemjerljivo teže.  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider