Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Top 10 na svijetu

Renesansa podcijenjene pozicije: Od "antitalenata" postali skupi i traženi igrači

Nekad se na njih gledalo kao na preniske stopere ili prespora krila, a danas su esencijalni dio svake elitne momčadi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije nekoliko godina u studijskoj emisiji Sky Sportsa gostovali su Jamie Carragher i Gary Neville. Njihov razgovor pamti se i danas; Carragher je tada ''bocnuvši'' svog dugogodišnjeg rivala Nevillea savršeno opisao tradicionalno shvaćanje bekovske pozicije u nogometu.

''Bekovi su ili propali stoperi ili propala krila. Nitko nije počeo igrati nogomet sanjajući da će jednog dana postati Gary Neville'', rekao je Carra, čiji je duhoviti komentar nasmijao i samog Nevillea.

No, vremena se mijenjaju, a bekovi su od presporih krila i preniskih stopera postali udarne igle najjačih svjetskih momčadi, koje su spremne potrošiti desetke milijuna eura za usluge najboljih svjetskih bekova. Dovoljno je pogledati samo Manchester City koji je u ljetnom prijelaznom roku potrošio preko 100 milijuna eura na tri beka – Danila te Benjamina Mendyja i Kylea Walkera, dva najskuplja beka svih vremena.

U nekim prošlim vremenima ofenzivni bekovi poput Cafua i Roberta Carlosa bili su rijetkost i iznimka koja je potvrđivala pravilo. Od beka se tražila prije svega obrana, a u napadu eventualno poneki centaršut. Danas je situacija drugačija: na krilima većeg naglaska na taktici posljednjih 10-ak godina, moderni stratezi su bekovima pronašli uloge u kojima se od njih, uz doprinos u obrani, traže prije svega napadačke kvalitete.

Moderni bek je pravi "švicarski nož" koji mora posjedovati mnoge kvalitete: brzinu, izdržljivost, obrambene kvalitete, dribling, centaršut i sposobnost sudjelovanja u građenju napada i čuvanju posjeda. Dobra je vijest da i Hrvatska ima igrača koji ide tim putem - na prestižnoj listi najvećih svjetskih talenata Next Generation našao se mladi lijevi bek Dinama David Čolina.

Dalićeva iznimka koja potvrđuje pravilo

Kao iznimka koja u današnjem nogometu potvrđuje pravilo može se uzeti taktička postavka Zlatka Dalića u utakmici protiv Ukrajine. On je žrtvovao napadački učinak bekova da bi zaustavio udarne igle Ukrajine, krilne igrače Jehvena Konopljanku i Andrija Jarmolenka. Na lijevu, neprirodnu stranu postavio je Šimu Vrsaljka, dok je na desnoj operirao Domagoj Vida, igrač koji povremeno igra beka, ali bez velikog napadačkog učinka, što potvrđuje i statistika: u utakmici protiv Ukrajine Vida nije imao nijedan centaršut.

No, danas su takve situacije rijetkost, a pogotovo u klupskom nogometu koji je taktički na osjetno višoj razini od reprezentativnog, u kojem su ovakve improvizacije često nužnost. Dovoljno je pogledati osvajače Lige prvaka u posljednjih 10 godina - Milan 2007. bio je zadnji koji nije imao barem jednog beka najviše klase u početnoj postavi - te pozicije držali su Marek Jankulovski i Massimo Oddo.

Analitički nogometni portal Squawka je povodom bekovske renesanse napravio listu 10 trenutno najboljih bekova svijeta. Uvjet je bio da najveći dio utakmice igraju kao članovi zadnje četvorke, što eliminira igrače poput Chelseajevog Marcosa Alonsa kojem leđa čuva obrambeni zid od tri vrhunska stopera. Na listi nedostaje i David Alaba koji je izvan stroja nekoliko mjeseci, a često igra i druge pozicije poput one u sredini terena.

10. Antonio Valencia

Počeo je kao krilo, a postao je bek koji je nezamjenjiv u planovima Josea Mourinha. Često nosi i kapetansku traku, veliki je borac i neumoran igrač na desnoj strani.

9. Djibril Sidibe

Pojavio se prošle sezone kao dio ubojite Monacove hit momčadi koja je na najbolji način dokazala koliko ubojiti bekovi mogu biti. U međuvremenu je postao i prvi bek francuske reprezentacije.

8. Kyle Walker

Prije dolaska Mauricija Pochettina, bio je igrač koji je živio od brzine i snage. No, pod ravnanjem argentinskog stručnjaka postao je moderan bek za kojeg je veliki ljubitelj bekova Pep Guardiola istresao preko 50 milijuna eura.

7. Jordi Alba

Već pet godina standardan na lijevom boku Barcelone i jedan od igrača koji je bio nositelj revolucije na ovoj poziciji. Poznat po ubacivanjima iza protivničke obrane i iznenađujuće dobar obrambeni igrač za svoju staturu.

6. Benjamin Mendy

Prošle sezone je zajedno sa Sidibeom tvorio ubojiti bekovski dvojac Monaca, a ove je postao skupo pojačanje Manchester Cityja. Nažalost, teško se ozlijedio i mogao bi propustiti i cijelu sezonu. Igrač odličnog centaršuta i igre jedan na jedan.

5. Filipe Luis

Nije zvijezda, daleko je od fokusa javnosti i prilično je podcijenjen, ali radi se o ponajboljem svjetskom beku. Sjajan u duelima na obje strane terena – i kada treba oduzeti loptu i napraviti višak u napadu.

4. Dani Alves

S 34 godine je najstariji na listi, ali i dalje ima dovoljno goriva u tanku za utrku s puno mlađim suparnicima. Revitalizirao je karijeru u Juventusu i prešao u PSG gdje je nastavio s odličnim igrama.

3. Dani Carvajal

Odličan je u obrani, ali nimalo ne zaostaje ni u napadu. Jedan je od ključnih kotačića Realova stroja koji se jako oslanja na bekove i njihove napadačke izlete. Nažalost, trenutno je izvan terena na neodređeni period zbog problema sa srcem.

2. Alex Sandro

Jedan je od ključnih igrača Juventusa, svestrani bek koji dominira u obrani, a u napadu daje doprinos driblingom i centaršutom.

1. Marcelo

Bez sumnje najzabavniji igrač na ovoj listi. Omiljeni igrač Reala koji oduševljava neustrašivošću, driblinzima i klasičnim brazilskim pristupom igri, ovaj lijevi bek često donosi prevagu i odlučuje utakmice Reala.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider