Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TEŠKA OSJEČKA SITUACIJA

Sve osim pobjede je katastrofa: Prije dva kola puhali Hajduku za vratom, danas im prijeti donja polovica

Nogometaši Osijeka danas na Opus Areni nemaju izbora, pobjeda protiv Varaždina apsolutni je imperativ.

Stjepan Tomas i Ivica Kulešević (Foto: Vlado Kos / Cropix)

Većini onih koji su jučer pogledali konferenciju za medije NK-a Osijek vjerojatno se stvorio dojam da je u klubu apsolutno sve pod kontrolom, apsolutno sve u redu.

Niti jedno pitanje novinara kojim bi se dalo natuknuti da je kadrovska križaljka momčadi u svojevrsnom kaosu, onom gdje trener čak i bez ozljeda mora improvizirati s pozicijama, onom gdje su doživljena dva poraza u nizu i gdje je momčad u posljednjem susretu izgledala kao razbijena vojska.

Rezultat iz Rijeke daje nerealnu sliku

Teško je shvatiti kako je Osijek u Rijeci izgubio samo 2:1, odnosno da bi uz još malo sreće osvojio bod. Naravno, tu sreću ipak nisu zaslužili, nakon svega što im je dala ranije, gledajući da bi po prikazanom pobjeda Rijeke od četiri ili pet pogodaka razlike bila apsolutno zaslužena i realna.

Zoran Mamić i Dck Advocaat Legenda brutalno ponizila Zrinjski, a onda joj se sve obilo od glavu divider

Isto tako je teško shvatiti kako se konferencije za medije održavaju bez ikakvih tenzija, po nekom osobnom mišljenju ipak potrebnih da krv proradi na pravi način. 

To ipak može biti dobar znak. Možda je Osijek uistinu već istog dana uspio posložiti karte i okrenuti se budućnosti. Možda je atmosfera unutar momčadi, ali i kluba uistinu dobra i možda su svi navijači, simpatizeri i pratitelji u krivu kad komentiraju kako ovo sve izgleda daleko od dobrog. 

Je li to tako, saznat ćemo u budućnosti, koja započinje osječkim susretom protiv Varaždina, danas od 18 sati na Opus Areni.

Nakon ovog kola Osijek može biti drugi, ali i sedmi

Izjave s navedene konferencije za medije nismo prenosili jer jednostavno nije bilo ničega novog, poput izjave trenera Stjepana Tomasa da se mora ići na pobjedu. Naravno, ta je izjava bila očekivana koliko i "dobar dan", koji je poželio svima prisutnima.

Od momčadi koja je do završnice utakmice protiv Dinama puhala Hajduku za vrat, odnosno bila tek bod iza lidera ljestvice, Osijek je postao momčad koja nakon današnjeg susreta može pasti u donju polovicu. To će se dogodili eventualnim porazom od jako dobrog Varaždina, a možebitni novi kiks Hajduka doveo bi ih čak na sedmo mjesto. 

Ivan Perišić Perišić protiv vremena: "Trebao bi biti spreman za Euro, kod povratka nakon takve ozljede ključna je jedna stvar, a tu je Ivan jako dobar" divider

Naravno, stanje je na ljestvici takvo da je u teoriji pobjedom moguće zauzeti drugo mjesto. Odnosno, njega će privremeno svakako zauzeti ako upišu tri boda. I zbog toga je ovaj susret toliko važan i zbog toga Osijek mora doći do pobjede.

Srećom, susret se igra na Opus Areni, gdje Osijek zasad izgleda neusporedivo bolje u usporedbi s gostujućim nastupima. To svakako budi nadu u to da će Bijelo-plavi odigrati još jednu dobru utakmicu, a onda idućeg tjedna u Koprivnicu krenuti po popravak gostujućeg dojma. Između toga je, da ne zaboravimo, i Kup susret u Kutjevu, jednom od tri mjesta gdje je Osijek u premijernoj HNL sezoni igrao ligaške utakmice.

Što se tiče tog Kutjeva, nadam se da su toga u klubu svjesni pa da će se na neki način to obilježiti, taj povratak gradu koji nam je pružio domaćinstvo prije 32 godine, kad je bilo najteže.

Tomas mora pokazati hrabrost i vjeru u ono što mu je ostavljeno

Na treneru Stjepanu Tomasu je da posloži ono što ima, odnosno što mu je uprava kluba ostavila na raspolaganju. Namjerno nije naveden samo Ivica Kulešević, glavni čovjek zadužen za sportsku politiku, jer nije on taj koji amenuje svaki posao, koji organizira financijsku strukturu i koji zapravo donosi glavne odluke.

Navijači Osijeka s razlogom sve više gledaju prema upravi kluba kao prema onima koji su momčad doveli u stanje koje kod njih izaziva nezadovoljstvo. Trenutačno je to nezadovoljstvo apsolutno pokriveno onime što gledaju na terenu, ali i izvan njega.

Ivan Leko i Sergej Jakirović Petković podsjetio na Matthäusa, Dinamova obrana pliva: Derbi s Hajdukom odredit će Lekinu, ali i Jakirovićevu sudbinu divider

Tomas je pokazao da ima hrabrosti povući neke neočekivane poteze kad oni mogu napraviti promjenu pa nećemo otpisati opciju da to učini i danas. Iako je na nekim pozicijama teški deficit opcija, na drugima ih ima dovoljno da si može dopustiti rotacije, improvizacije i pronalaske nekih novih rješenja.

Nije, naravno, ni on bez greške, gubitak bodova na Aldo Drosini i Kranjčevićevoj je velikim dijelom na njegovoj duši. Ali treneri griješe, posebno oni koji su spremni riskirati. Dok god na tim greškama uče, grade se i ne ponavljaju ih, preko njih će se već prijeći.

Stadionom nije moguće zamazati oči

Da, ovo je za Osijek jako važna utakmica. Ona nakon koje će se osigurati mir, barem do idućeg susreta ili će se ono toliko puta ponovljeno pitanje "U kakvom je Osijek stanju i tko je kriv za njega?" moći legitimno postaviti.

S tim da ovog puta osoba kojoj se postavi neće imati pravo na arogantno protupitanje.

Igrači Osijeka moraju biti svjesni da atmosfera oko kluba nije dobra. Sve ono što je stvorio stadion i na čemu je uprava vjerovala da će moći mirno ploviti sezonom polako se otapa.

Estetikom i  infrastrukturom ne možeš sakriti ono ostalo, ono što je pravim navijačima uvijek bilo puno važnije od toga gdje se utakmice igraju, hoće li pokisnuti i na kakvim stolicama sjede. Uostalom, navijači su u vrijeme kad je klub gledalo nekoliko desetaka tisuća navijača stajali na betonu. Jer bitno je oduvijek bilo samo ono što se događa na terenu. Sve ostalo samo je bonus.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider