Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tajna ne postoji

Perišić protiv vremena: "Trebao bi biti spreman za Euro, kod povratka nakon takve ozljede ključna je jedna stvar, a tu je Ivan jako dobar"

Puknuće prednjeg križnog uzima sve više žrtava u posljednje vrijeme, ali naš sugovornik kaže kako nije riječ o pandemiji. Povratak do Eura realan je cilj za Ivana Perišića, a pri oporavku će mu najvažnija biti mentalna stabilnost.

Ivan Perišić (Foto: Afp)

Ružna ozljeda hrvatskog reprezentativnog dokapetana Ivana Perišića i puknuće ligamenata koljena na treningu Tottenhama potjerala je pokoju psovku preko jezika navijača Vatrenih, a uvjereni smo da je pokoja potekla iz usta izbornika Zlatka Dalića.

"Sigurno da će nam njegov izostanak biti veliki hendikep u nastavku kvalifikacija, u ove dvije utakmice u rujnu pokazao je u koliko je dobroj formi i koliko je važan za Vatrene. No duboko vjerujem da će Ivan biti s nama na Euru idućeg ljeta, koji moramo izboriti i zbog njega.

Igor Budan Bivši Vatreni o Perišićevoj ozljedi i oporavku: Jedan od njih je "nogometni Janica i Ivica Kostelić" divider

"Poznavajući njegovu predanost i fizičke kapacitete, uvjeren sam da će odraditi vrhunski oporavak te do lipnja doći do željene forme. Ne mogu i ne želim zamisliti našu reprezentaciju bez Ivana, svi smo uz njega i jako se radujemo vidjeti ga opet u reprezentativnom okruženju.

Želim mu uspješnu operaciju, potom kvalitetan oporavak i povratak na travnjak kako bi činio ono što najbolje zna - predvodio Hrvatsku do velikih pobjeda", rekao je Zlatko Dalić.

Luka Modrić i Ivan Perišić FOTO Luka Modrić poslao poruku Perišiću: Njegov odgovor ulijeva veliku nadu divider

Tajna ne postoji, odgovor kad je spreman dat će najbolje sam igrač

Njegov povratak do Eura potpuno je realan jer oporavak od ovakve ozljede je pet do šest mjeseci, kaže liječnik Vatrenih dr. Saša Janković za Dnevnik Nove TV.

S njim se slaže ortoped dr. Damir Starčević, bivši nogometaš Hrvatskog dragovoljca i prvi kapetan Futsal Dinama, trenutačno liječnik u specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Ivan Perišić Ivan Perišić prvi se put oglasio nakon ozljede: Spomenuo je i Michaela Jordana divider

"Postoje li ekstremi, da se pojedinac vrati prije ili kasnije? Ovisi… Jedan stručnjak za rekonstrukciju prednjih križnih rekao je nema tajne po kojoj će se netko vratiti za primjerice tri ili devet mjeseci s takve ozljede. Najčešće odgovor da sam igrač kad ga pitate na kojoj je nozi bila operacija. Vi jasno znate odgovor, ali ako se on zamisli prije odgovora, to znači da je ne osjeća i da se mora prisjetiti."

Najvažnija je glava

"Bitno je da Perišić nema udruženih ozljeda, odnosno komplikacija sa strane zbog te ozljede i jako je važna glava. Samo glava, glava, glava… Ne poznam ga osobno, ali fizički izgleda fenomenalno, mentalno izgleda izuzetno čvrsto i trebao bi biti spreman za Euro“, rekao je za gol.hr dr. Starčević.

Ivan Perišić Hajduk razbuktao maštu svojih navijača posebnim stihovima: Obratili se Perišiću, on im odgovorio divider

Perišićeva ozljeda bila je bez kontakta i to je uvijek bolje nego kad je riječ o traumi, a vremenski okvir koji ima pred sobom sasvim je dovoljan. Jedna od najboljih priča o povratku velikog imena bila je ona Roberta Baggija. Legendarni talijanski nogometaš ozlijedio je prednji križni za koji je bila potrebna rekonstrukcija.

Minimalan rok samo da bi vam se vratila normalna anatomija zgloba je 120 dana od puknuća, a Božanski Repić vratio se na travnjak 76 dana kasnije i zabio dva komada na prvoj utakmici. Za povratak na Europskom prvenstvu Perišić će imati i više od toga, ali brine što je u sezoni uoči smotre Starog Kontinenta sve više tih razvikanih teških ozljeda koljena.

Saša Janković VIDEO Liječnik Vatrenih otkrio dobre vijesti za Ivana Perišića divider

Perišić, Stojković, Oršić...

Onako na prvu na pamet će vam pasti Dinamov Luka Stojković, koji se nedavno ozlijedio na zagrijavanju također bez kontakta, bivši dinamovac Mislav Oršić polomio se poslije sudara sa suigračem na pripremama, davno prije njih Lukas Kačavenda. Je li polako riječ o pandemiji?

"Nije, nije", smije se Starčević pa nastavlja ozbiljnijim tonom. "Mislim da je riječ o slučajnosti što je toliko poznatih imena 'zaraženo' u posljednje vrijeme, ali ortopedi takve ozljede kod ostatka puka viđaju svakodnevno."

Ivan Perišić Španjolci tvrde: Perišićeva ozljeda je potvrda onog na što nas je Guardiola upozoravao divider

Baggio je kod spomenute ozljede imao 18 godina, Perišić trenutačno ima 34, ali to ne bi trebalo bitnije utjecati na brzinu njegova povratka.

"Postoje ekstremi koji se vrate za tri mjeseca, ali postoje i slučajevi kao Lovro Kalinić čiji oporavak traje puno duže. Ovisi dosta i o tjelesnoj konstituciji, visini težini, prosjek je šest mjeseci. To je okvirna brojka, ima ih za sedam, ima za pet, šest je kad je čovjek na mjestu, ako je fizički spreman. To sve utječe na trajanje oporavka, a Perišić je tu jako dobar."

"Ibrahimović je imao debelo iznad trideset kad je radio rekonstrukciju prednjih križnih i vratio se, igrao jako dobro u Milanu. Važnija je biološka dob nego fizička u tom slučaju. Nadam se kako nije riječ i o hrskavici primjerice ili menisku jer je pri takvoj ozljedi često riječ o još nečemu uz puknuće ligamenta."

Nisu problem hibridne podloge

Godine dakle nisu uzrok sve češćih ozljeda križnih ligamenata jer mladi igrači stradavaju u istoj mjeri kao stariji. To pak baca u vodu teoriju kako je kod mlađih igrača problem igranje na hibridnoj podlozi u nižim dobnim kategorijama.

"Nije problem podloga, nego često mijenjanje podloge. Kad ste malo na pravoj travi, malo na hibridu, malo na umjetnoj, to ima više utjecaja nego igranje samo na hibridu. Na bržim podlogama nogomet je brži i veća je mogućnost od ozljede. Nema dokaza da češće dolazi do ruptura kad netko često igra na pojedinoj podlozi."

Perišić je dakle samo imao peh, no neće biti ni prvi ni zadnji velikan koji bi se od nje trebao uspješno oporaviti. Uz gore spomenutog Roberta Baggija i Zlatana Ibrahimovića stradali su i Radamel Falcao, Alen Shearer, Ruud van Nistelrooj, Xavi, Francesco Totti, a svi su neke od svojih najvećih rezultata postigli poslije nje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider