Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što će tražiti veliki?

Stižu deseci milijuna eura u HNL: Mišković zagrmio o podijeli novca i ostaje li Tomić na klupi Rijeke

Prihodi hrvatskih klubova od televizijskih i marketinških prava značajno će porasti. Ostaje otvorenim pitanje kako će se novac dijeliti?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogomet savez danas je potpisao po mnogo čemu povijesni ugovor. Hrvatski Telekom postao je vlasnik televizijskih, a SuperSport marketinški prava i prava na klađenje za utakmice u vlasništvu HNS-a. Ugovori traju četiri godine, od sljedeće sezone do kraja 2025./2026.

gol expired Barcelona priprema veliki transfer: Stiže li pojačanje iz Serie A? divider

Ukupna cifra je 44 milijuna eura. HT će se isprsiti s 36, a SuperSport s 8 milijuna eura.

„To je možda i najvažniji ugovor HNS-a ikad. Cilj je podignuti kvalitetu lige, a onda će to posljedično utjecati na razvoj cjelokupnog hrvatskog nogometa. Na taj način održat ćemo i visoku kvalitetu svih reprezentativnih selekcija, napose seniorske“, kazao nam je predsjednik HNS-a Marijan Kustić, koji zajedno s izbornikom Zlatkom Dalićem i suradnicima sutra putuje na humanitarnu utakmicu u Livno, pa potom u Travnik, a tamo će ih dočekati legendarni izbornik Miroslav Ćiro Blažević, koji je trenutačno na turneji po Bosni i Hercegovini.

Kako će se dijeliti novac?

„Bilo je na početku dosta sumnji, ali od prvog trenutka mi smo vjerovali da može realizirati projekt. Nije bilo lako, ali uspjeli smo“, kaže Kustić.

Sada kada je novac osiguran, i to puno veći nego u prijašnjim ugovorima, najvažnije je pitanje kako će se dijeliti? Proporcionalno uspjehu i broju navijača ili nekako drukčije? Ne treba ni govoriti da će prvoligaški klubovi odlomiti lavovski dio, ali pitanje je tko će koliko dobiti, kako će se postaviti najveći klubovi Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek…

gol expired FIFA odredila kad ćemo doznati posljednje sudionike Svjetskog prvenstva u Kataru divider

„Imamo nekoliko opcija, ali ništa još nije odlučeno. Sljedeći tjedan organizirat ćemo sastanak s klupskim predstavnicima i to raspraviti“, informira nas Kustić.

Jedan od inicijatora povećanja ugovora od televizijskih i marketinških prava sigurno je bio predsjednik Rijeke i član Izvršnog odbora HNS-a Damir Mišković.

Iako je opcija sa švedskim poslovnim partnerima propala i sve skupa se dosta otegnulo, ipak je na taj način značajno podignuta financijska letvica. Licitiranje je naposljetku dalo rezultate. Je li Mišković zadovoljan ugovorom?

Mišković: Šveđani su odradili posao

„Uvijek se može bolje“, sa smiješkom odgovara iskusni poduzetnik, koji jako dobro zna kako se licitira i sklapaju unosni poslovi.

„Sigurno da je to veliki iskorak, kao što smo to govorili prije dvije godine, i u to vjerovali. I evo, dogodilo se. Znači, kad svi pušemo u isti rog, dođemo do cilja. Za trenutačne uvjete, to je OK, ali sljedećih godina trebamo raditi na poboljšanju uvjeta.“

Hoće li Dinamo već sljedećeg vikenda postati prvak?

Ukupno glasova:

Ovo je ipak veći ugovor nego što su ponudili Šveđani?

„Nije stvar u Šveđanima, oni su odradili svoj dio posla, kada je to trebalo odraditi. Oni su prepoznali potencijal hrvatske lige. Nažalost, što se dogodilo poslije, to je njihov problem, a ne naš. Ali prepoznali su i A1 i HT u zadnjem krugu da je hrvatska liga gledana, jednostavno popularna. Nama je drago da je HT nastavio s nama surađivati pod puno boljim uvjetima.“

I Mišković potvrđuje da još nije dogovoren model podijele.

„To je najlakše. Kad ima novca, lakše ga je i podijeliti.“

Mišković: Koliko ja znam, Tomić ima ugovor s Rijekom

Očekujete li iskorak u smislu konkurentnosti u Europi?

„Budimo realni, svaki klub može potrošiti milijun ili deset milijuna. Ne možemo mi kontrolirati kako će se koji klub ponašati. Nisu ovo novci koji će raditi veliku razliku. To su novci koji će minimalno pomoći klubovima.“

Ostaje li Goran Tomić i sljedeće sezone trener Rijeke?

„Pa ja ne znam ima li on ugovor!? Koliko ja znam, on ima ugovor. E, sad, ako vi imate neko drugo saznanje, ja bih to volio čuti“, zagrmio je i retorički uzvratio novinarima.

Očito je da mu ovo pitanje nije baš sjelo, jasno je i zbog čega. Naime, već tjednima se spekulira da Tomić možda na kraju sezone prelazi u Dinamo, i to u paketu s Josipom Drmićem, najboljim igračem Rijeke. Vidjet ćemo kako će to sve završiti, ali po Miškovićevoj reakciji, čini se da to neće ići tako lako.

HT pokreće dva kanala posvećena domaćem nogometu

Direktor marketinga HT-a Richard Brešković pobliže je pojasnio kako će se utakmice prenositi.

„Bit će formirani novi kanali na našoj platformi MaxTV. Nije još ništa definirano, ali mislim da će se zvati MaxSport 1 i MaxSport 2. Kanali će ostati u postojećim paketima, dakle tamo gdje ste dosad mogli gledati utakmice hrvatske lige. Produkcijski će to biti puno izdašnije, bogatije nego dosad. U planu je implementiranje modernije tehnologija praćenja utakmica, lansirat ćemo nove emisije posvećene hrvatskom ligaškom nogometu, bit će bogatija kulisa, sudjelovat će poznata novinarska i komentatorska imena… Zasad ne mogu o imenima, ali bit će ugodnih iznenađenja. Mogu samo reći da stiže veliki interes iz inozemstva. Osigurat ćemo praćenje HNL-a i u inozemstvu“, zaključio je Brešković.

Kad se podvuče crta, ipak se nešto pokreće u domaćem nogometu. Ovo je doista značajan iskorak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider