Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Der Klassiker

Smiješi se velika šansa za Ivana Perišića u najvećem derbiju: Bitka za novi ugovor!

U klasiku njemačkog nogometa Borussia Dortmund u utorak (18:30) dočekuje Bayern u 28. kolu Bundeslige…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sedam kola je do kraja Bundeslige. Bayern je vodeći s četiri boda više od drugoplasirane Borussije Dortmund. Trećeplasirani Leipzig je posustao, zaostaje sedam bodova.

Dakle, sve je jasno: o ishodu sutrašnjeg velikog derbija ovisit će rasplet utrke za prvaka. Ako Bayern pobijedi u Dortmundu, prvenstvo će praktički biti riješeno. Čak i ako bude neriješeno, teško da će Bavarci prosuti četiri boda prednosti u posljednjih šest kola. To se njima jako rijetko događa. Stoga je logično zaključiti kako će Borussia dati sve za pobjedu. Mogli bi frcati iskre na sve strane. Očekuje se zanimljiva i nadamo se golovima bogata utakmica.

gol expired Novi monstruozan zločin u Turskoj: Boksač ubio svoju djevojku pa pokušao i sebe divider

Der Klassiker će se kao i sve utakmice u Bundesligi do daljnjeg igrati pred praznim tribinama velebnog Westfalena. To je popriličan minus za crno-žute. Zna se kakve navijače imaju i koliko ima znači njihova podrška. Već smo pisali da je od pojave koranvirusa i nastavka sezone na snazi novi trend.

Bayern favorit

U dvama kolima igranja pred praznim tribinama i ukupno odigrani 18 utakmica, samo tri pobjede ostvarile su domaće momčadi. Dvije od te tri pobjede upisali su Bayern i Borussia Dortmund. Nije ni čudo, to su dvije realno najjače momčadi lige.

Na kladionicama Bayerna slovi kao favorit. William Hill plaća pobjedu Bavarca s 1,83, a Dortmunđana s dosta velikih 3,70. Je li baš toliko razlika u korist sedmerostrukog uzastopnog prvaka Njemačke?

Čini se da tradicija i Bayernovo ime imaju više utjecaja nego trenutačna forma. Tko je gledao Bayern u prošla dva kola, mogao je zamijetiti da igrom nije briljirao. Borussia se činila moćnijom i nekako žustrijom.

gol expired Čudo u Istanbulu: 15 godina navijači Milana gledaju startne postave i još uvijek ne vjeruju da se to dogodilo divider

Naravno da to ne mora ništa značiti. Kada najviše treba Bayern svoje isporuči, dok Borussia posljednjih godina uglavnom zakaže. U posljednja dva međusobna ligaška ogleda Bayern je slavio s ukupnih 9:0. Prošle sezone bilo je 5:0, a ove 4:0. Doduše, obje utakmice igrane su na Bayernovoj Allianz Areni.

Međutim, podosta se toga promijenila od posljednjeg okršaja. Lucien Favre ističe da je Borussia sada dosta jača. U međuvremenu se značajno pojačala s novom svjetskom senzacijom Erlingom Haalandom i Emreom Canom. Obojica su značajno obogatili igru Dortmunđana.

Borussia Dortmund promijenila sustav i pojačala se u zimskom prijelaznom roku

„Ne obaziremo se na jesenski derbi. To je gotovo, već smo zaboravili na tu utakmicu. Nismo igrali dobro“, priznaju i hrabri se u isto vrijeme trener Borussije.

Dvije utakmice nakon derbija, na gostovanju u Berlinu kod Herthe, Favre je odlučio promijeniti sustav igre. Borussia je s 4-2-3-1 prešla na 3-4-3 i pobijedila 2:1. Bodovni saldo govori da je to bila dobra odluka. Prije promjene formacije, Borussia je u 12 kola upisala 5 pobjeda, a u sljedećih 15 kola 12 pobjeda.

gol expired Sablasno prazne tribine donose novi trend: Šokantni podaci dobar pokazatelj za kladitelje divider

„Sada igramo u sustavu koji nam više odgovara. Osim toga u zimskom prijelaznom roku smo se pojačali i podigli kvalitetu“, ističe Favre.

Borussiji je ozlijeđen možda i najbolji igrač Marco Reus, no to se ne osjeti previše.
Mats Hummels se ozlijedio u prošlom kolu protiv Wolfsburga, no radilo se o lakšoj ozljedi Ahilove tetive i vjerojatno će biti spreman za Bayern. Nakon dužeg vremena u momčad bi se mogao vratiti i Axel Witsel.

Alcantara i Gnabry pod upitnikom

„Hummelsa ćemo čekati do posljednje minute, ali mislim da će biti sve OK. 99 posto bit će u momčadi. Witsel je jučer trenirao s momčadi i trebao bi biti u kadru“, kaže Favre.

S druge strane, Thiago Alcantara i Serge Gnabry upitni su u momčadi Bayerna (Coutinho, Tolisso i Suele od prije su ozlijeđeni i neće ih biti još nekoliko tjedana). Alcantara je propustio subotnju utakmicu s Eintrachtom zbog problema s aduktorom. Leon Goretzka odigrao je odličnu partiju protiv Eintrachta pa se očekuje da se Alacantarov mogući izostanak neće bitnije osjetiti.

gol expired Insajder Bullsa iz 90-ih tvrdi da je Jordan lagao, a film ima nekoliko izmišljenih stvari divider

Gnabry je drugom dijelu ušao u igru umjesto Ivana Perišića. Proveo je 26 minuta na travnjaku. Čini se da i dalje ima manjih problema s ozljedom. U nedjelju je nakon pola sata napustio trening i otišao u svlačionicu.

Jerome Boateng je protiv Eintrachta imao manjih problema s mišićima. U drugom dijelu zamijenio ga je Lucas Hernandez. Hansi Flick potvrdio je da bi Boateng trebao biti u postavi.

„Imao je manjih problema, ali mislim da ga to neće omesti da nastupi. Nećemo mijenjati obrambenu liniju za dvoboj s Dortmundom“, kaže Bayernov trener koji je sakupio 43 boda od mogućih 51 otkako je zamijenio Niku Kovača na klupi bavarskog diva.

Taktičke promjene novog trenera ili bolji pristup igrača Bayerna?

Flick je napravio neke taktičke promjene i Bayern je proigrao. Inzistirao je na striktnijoj implementaciji pozicijske igre, igrači se više drže svojih zona kretanja i to je donijelo rezultate.

Neki će reći da je puno više stvar u tome što su ga igrači bolje prihvatili nego Kovača. Po tome ispada da su „bušili“ hrvatskog stručnjaka. Kako god, zbog angažiranijeg pristupa igrača ili taktike trenera, Bayern se trgnuo, počeo je pobjeđivati i s vremenom se vratio na čelnu poziciju.

U fokusu će biti udarne igle momčadi – raspucani mladi Norvežanin Haaland i poljski stroj za golove Robert Lewandowski. Poljak je prvi strijelac Bayerna i cijele lige s 27 golova, dok je Haaland postigao 10 bundesligaških golova u 10 utakmica. Za Bayern je važno što se Thomas Müller polako vraća u formu nakon dugotrajne krize. Ove sezone je upisao čak 17 ligaških asistencija.

gol expired McGregor dobio neočekivanu ponudu za novu titulu prvaka: "Dođi tatici. Obećao je da te neće rušiti" divider

Interesantna bitka mogla bi se voditi na bočnim pozicijama. Izravno će se sučeliti dvije velike nade Achrif Hakimi i Alphonso Davies. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić odigrao je prosječnu partiju protiv Eintrachta. Recenzije u njemačkim medijima nisu blistave, Kicker ga je ocijenio s daleko najnižom ocjenom u momčadi Bayerna. Ističe se da će morati biti odlučniji i oštriji ako želi istisnuti Gnabryja.

Šansa za Ivana Perišića

Nijemci ipak zaključuju da treba uzeti u obzir kako je Perišiću to bila prva ozbiljnija provjera nakon teške ozljede. Peršić je u pretprošlom kolu u Berlinu protiv Uniona igrao samo nekoliko minuta i tamo nije mogao uzeti ozbiljniji zalet. Za povratak u pravu formu treba više minuta, no veliki derbi je na vratima i nema se vremena.

Budući da Gnabry ima problema s ozljedom, možda Perišić dobije šansu od prve minute. Ako Gnabry i bude u prvoj postavi, što je vjerojatnije, pitanje je koliko će izdržati. Perišić bi i kao zamjena mogao dobiti ozbiljniju minutažu. Neki njemčaki mediji predviđaju da bi obojica mogli krenuti od prve minute. U svakom slučaju, Perišić će morati dobro iskoristiti minute koje dobije.

Ako se pokaže u pravom svjetlu, to bi mu bila značajna doza samopouzdanja nakon povratka na travnjak. Perišiću posudba iz Intera u Bayern istječe na kraju ove sezone, pa je jasno da se bori za novi ugovor u njemačkom velikanu. Nema bolje preporuke čelnicima kluba od dobre igre u najvećem derbiju njemačkog nogometa.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
 
HNL se nastavlja pod novim pravilima
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider