Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
obljetnica finala svih finala

Čudo u Istanbulu: 15 godina navijači Milana gledaju startne postave i još uvijek ne vjeruju da se to dogodilo

Prije točno 15 godina Liverpool je osvojio Ligu prvaka u povijesnom finalu protiv Milana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U moru obljetnica kojih se ovih dana sjećamo u nedostatku aktualnih sportskih događaja, konačno je došao red i na onu najdražu za navijače Liverpoola i ujedno najgoru za navijače Milana. Prije točno 15 godina dogodilo se finale svih finala u kojem se Liverpool vratio iz ponora i osvojio Ligu prvaka.

Te divne večeri u Istanbulu, po kojoj je sa sličnim naslovom snimljen i film, Liverpool je nakon prvih 45 minuta gubio od Milana s 0:3, a na kraju se vratio te osvojio naslov prvaka Europe nakon izvođenja 11-eraca.

Legendarni Paolo Maldini bacio je Milanove navijače u trans već u prvoj minuti, a Hernan Crespo s dva je pogotka u završnici prvog dijela (39, 44) crveni-crni dio stadiona doveo do delirija. Talijani su nakon prvih 45 minuta pjevali, dok su Englezi šokirani pokušavali način snage za gledanje nastavka.

No onda se dogodilo najpoznatijih 45 minuta u povijesti Lige prvaka, najveći povratak u finalu koje će se prepričavati desetljećima. Steven Gerrard donio je nadu u 54. minuti, a kada je Šmicer zabio samo tri minute kasnije počelo je ludilo na crvenom dijelu stadiona. Potpuni šok za navijače Milana dogodio se već u 60. minuti kada je Xabi Alonso prvo promašio penal pa zabio za 3:3.

Milan je prosuo nevjerojatnih 3:0 u 15 minuta, a onda je tri minute prije kraja produžetaka Jerzy Dudek čudesnom obranom, jednom pa drugom, zaustavio dva pokušaja Ševčenka. Ono najgore tek je čekalo navijače Milana jer je apsolutni tragičar Ševčenko promašio odlučujući penal u raspucavanju i time Dudeka prometnuo u heroja finala.

Dvije godine kasnije Milan je uzvratio Redsima u finalu te stigao do ekspresne osvete, no ovakvo je finale teško osvetiti na pravi način, baš kao što Hrvati nikad neće moći na isti način uzvratiti Turskoj za ono četvrtfinale Eura 2008. godine.

Kada 15 godina kasnije pogledamo startne postave, preokret Liverpoola izgleda još legendarniji.

Liverpool (4-1-3-2): Dudek – Finnan, Carragher, Hyypia, Traore – Xabi Alonso – Luis Garcia, Gerrard, Riise – Kewell , Baroš

Milan (4-4-2): Dida – Cafu, Stam, Nesta, Maldini – Pirlo, Gattuso, Seedorf, Kaka – Ševčenko, Crespo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider