Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
stvarno se dogodilo

Službeno je: Osnovana je nogometna Superliga, potres u europskom nogometu!

Superliga je potvrdila da je sve gotovo!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono što se jučer tijekom dana i najavljivalo službeno se dogodilo tijekom noći. Izašla je službena stranica novog natjecanja, prvog izvan okvira UEFA-e i nacionalnih saveza. 12 bogatih nogometnih klubova osnovalo je – Superligu!

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona klubovi su osnivači novog natjecanja najboljih nogometnih klubova.

''Superliga je novo europsko natjecanje između 20 klubova među kojima je 15 osnivača i pet kvalifikanata. Bit će dvije grupe po deset klubova koji će svake godine igrati kod kuće i u gostima. Donoseći najbolje klubove i nogometaše svijeta, Superliga će pružiti uzbuđenje i dramu nikad viđenu u nogometu. Nakon grupne faze osam klubova će se kvalificirati za završni turnir po nokaut-sistemu do finala'', stoji u priopćenju.

Još će se tri kluba pridružiti 12-orici

Superliga navodi kako će se još tri kluba pridružiti tzv. klubovima osnivačima koji bi s natjecanjem trebali početi čim je prije moguće. Špekulira se da su ta tri kluba Paris St-Germain, Bayern i Borussia Dortmund.

Također, navodi se kako klubovi žele dogovoriti s FIFA-om i UEFA-om najbolje rješenje za nogomet.

gol expired Kako će izgledati Superliga? U igri je ogroman novac, zna se tko bi i kada igrao, ali postoje problemi divider

Reakcije su još jučer bile glasne, u šoku su legende klubova poput Sir Alexa Fergusona i sami navijači. Mnogi su posebno zgroženi trenutkom osnivanja Superlige, usred krize koja je pogodila svijet. No iz Superlige upravo to uzimaju kao argument.

''Stvaranje Superlige dolazi u vrijeme kada je pandemija ubrzala nesigurnost u postojećem ekonomskom sistemu europskog nogometa. Već dugi niz godina klubovi osnivači imaju namjeru poboljšati postojeće europsko klupsko natjecanje i stvoriti stalno natjecanje najboljih klubova.''

UEFA i savezi prijete izbacivanjem iz domaćih liga, igrači ne mogu igrati za reprezentacije

UEFA je još jučer reagirala priopćenjem i preduhitrila današnju objavu Superlige. Krovna europska nogometna organizacija zaprijetila je odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih europskih natjecanja ako osnuju svoju ligu. Također, njihovi igrači možda neće moći igrati za reprezentacije.

No klubovi koji su osnovali Superligu smatraju kako će oni i dalje igrati domaća prvenstva te najavljuju termine Superlige tijekom tjedna kao što je to dosad bio slučaj u UEFA-inoj Ligi prvaka.

Prvi predsjednik Superlige je Florentino Perez, prvi čovjek Real Madrida, a potpredsjednici su Andrea Agnelli, čelnik Juventusa te Joel Glazer, dopredsjednik Manchester Uniteda.

Je li pokretanje nogometne Superlige dobra ideja?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider