Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Slijepci u Dinamu čudesno progledali: Pale su kaznene prijave, poruke i prijetnje, hvataju se za guše

Zasad anonimni članovi Dinama podigli su kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića, 45 skupštinara i članova Nadzornog odbora maksimirskog kluba...

Zdravko Mamić (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Otkako su se dojučerašnji jataci uhvatili za guše, u Maksimirskoj 128 svaki dan barem jedan kostur ispadne iz ormara, a ponekad i dva.

Jučer ujutro Hina je objavila priopćenje Ministarstva turizma i sporta da Sportska inspekcija ulazi u Dinamo kako bi provjerila možebitne nepravilnosti u radu i postupanju tijela upravljanja maksimirskog kluba.

Bakljada BBB-a na Maksimiru Egzodus s plamtećeg Maksimira, zvijezde žele napustiti Dinamo: Kad pukne, najbolje je biti daleko divider

Inspekcija neće izvršiti nadzor nad ispravnošću sazivanja sada već famozne Skupštine koja je održana uoči Božića jer to nije u njezinoj nadležnosti, no ipak će, očito, imati posla. Najzanimljiviji je posljednji paragraf priopćenja, u kojem stoji:

Država preuzima aktivniju ulogu

"A iz Vlade su dodali da je prije nekoliko dana Ministarstvo pravosuđa i uprave slijedom zaprimljenih predstavki i sukladno odredbama Zakona o udrugama zatražilo od nadležnih tijela uprave grada Zagreba žurno postupanje po predmetnoj predstavci."

Između redova može se puno toga iščitati. Čini se da država preuzima aktivniju ulogu u cijelom slučaju. Pune ruke posla imat će ili već ima Gradski ured za opću upravu, tijelo nadležno za verifikaciju prošle Skupštine.

Kakve će zaključke donijeti, to ćemo vidjeti, no nije teško zaključiti da će imati bitnu ulogu u ratu dviju struja za modro žezlo.

Ni jedna ni druga strana ne sjede skrštenih ruku. Obje rade punom parom, i međugorska i zagrebačka. Već se jako zakuhalo, a tek što je počelo javno frcati. Može se očekivati daljnje šamaranje priopćenjima i tužbama, i to u petoj brzini.

Kaznena prijava 

Već u večernjim satima jučerašnjeg dana nama nepoznati članovi Dinama podigli su kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i bjegunaca od hrvatskog pravosuđa, za kojeg se pretpostavlja da predvodi međugorsku struju, i 45 članova Skupštine kluba koji su potpisali nedavni zahtjev za izvanrednu Skupštinu kluba te još tri člana Nadzornog odbora Dinama, i to na čelu s predsjednikom Miroslavom Rožićem, koji u redovima međugorske struje ima najaktivniju ulogu u Maksimirskoj 128.

Kako pišu Sportske novosti, u kaznenoj prijavi stoji da su svi oni na popisu zbog zločinačkog udruženja, znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja ili potaknuli drugog na počinjenje kaznenog djela u sastavu takvog udruženja.

I sve to za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznena djela primanja mita i davanja mita, kao i kaznena djela trgovanja utjecajem i davanja mita za trgovanje utjecajem.

Mamić radio pritisak

U obrazloženju stoji da je Zdravko Mamić i nakon pravomoćne sudske presude, kada je formalno prekinuo pravni odnos s Dinamom, radio kontinuirani pritisak na Upravu kluba, koju čine predsjednica Uprave Vlatka Peras te članovi Uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić.

Tako se navode primjeri od neuspjelog pokušaja imenovanja Romea Jozaka za sportskog direktora krajem 2021., pokušaja prodaje Mislava Oršića početkom 2022. i instaliranja slovenskog stručnjaka Darka Milaniča za novog trenera u svibnju 2022., pa do pokušaja nametanja kupovine Lukasa Kačavende, Adriana Leona Barišića, Marka Pjace i Bećira Omeragića, i to sve za višemilijunske odštetne iznose, astronomske plaće te uz velike posredničke provizije.

Sve se tu potanko objašnjava u kaznenoj prijavi i navode se cifre. U dodatku prijave stoji da su se Mamić i njegovi suradnici koristili metodama zastrašivanja i ucjenjivanja, a kao primjer navode se prijetnje upućene članu Uprave Krešimiru Antoliću i predsjedniku Dinama Mirku Barišiću putem broja mobilnog telefona koji je navodno koristio Mamić.

Poruke i prijetnje

"Posjedujemo račune i dokaze da ste svoje osobne stvari plaćali karticom GNK DINAMA", stoji u poruci koja je upućena predsjedniku Barišiću, s naznakom kako ga se podsjeća na to što su radili on i njegova supruga.

S obzirom na navedeno, ističe se u prijavi, a kako pišu Sportske novosti, postoji osnova sumnje da je Zdravko Mamić organizirao zločinačko udruženje tako da je u zajedničko djelovanje uvezao više osoba članova Skupštine Dinama koji su prijavljeni te posredstvom Miroslava Rožića, Damira Zorića, Paška Dodića i Damira Žigrovića utjecao na njih da smjenom Antolića stvore uvjete potpunog ovladavanja poslovnim procesima Dinama.

I da se kroz transfere Gvardiola i Olma te Livakovića, Šutala i Oršića domogne oko 50 milijuna eura... Članovi Dinama mole za osobitu žurnost u postupanju i izvidima povodom ove kaznene prijave.

Kao što je jasno tko stoji iza Rožića i notorne ekipe, tako je posve jasno tko vuče konce u pozadini ove prijave, iako će, pretpostavljam, čelnici Dinama, odnosno Antolićeva i Barišićeva struja, reći da oni nemaju baš ništa s tim.

Slijepci u Dinamu čudesno progledali

Ma, sigurno da nemaju, tko bi to uopće pomislio. Možda neki naivci, tamo neke "francuske sobarice". Nakon svega mogu zaključiti: tko kaže da čuda ne postoje i da slijepci ne mogu progledati jednim potezom ruke bogobojaznih i poštenih čelnika Dinama?

Eto, vidite kako je u Plavim salonima odjednom svima sve jasno, a još donedavno ne samo da im ništa nije bilo jasno nego su napadali i difamirali sve, možda ponajviše potpisane novinare koji bi se usudili nešto napisati i reći protiv takvog načina upravljanja Dinamom i dugogodišnjeg maksimirskog neimara, u kojeg su se godinama žučno zaklinjali i ufali se u njegove nadnaravne sposobnosti. I uredno stajali na blagajni, dakako.

Osobno mi najkomičnije zvuče nabrajanja primjera koje sam u svojim komentarima navodio kao eklatantne argumente i naznake budućih otvorenih sukoba u Dinamu, koji su se tada još uvijek vodili iza kulisa i pod stolom, a zašto sam prozivan kao rušitelj i podrivatelj "svetog kluba", i zbog čega mi je, među ostalim, na perfidan način uskraćivana akreditacija za Dinamove utakmice.

Dinamo nasušno treba treću stranu i pošteno, neukaljano vodstvo

Danas, kada je sve isplivalo na površinu i pokazalo se živom istinom, upravo se služe s tim istim "otkrićima Amerike" i udaraju se ispod pojasa svom snagom.

Komedija i licemjerstvo bez granica, Molière bi im svima skupa pozavidio na idejama i izričaju. Nemaju srama, to im je najveća odlika. Tko je gori, teško je reći. Obje struje moraju izvlačiti šibice da se to vidi. Kada bi se međusobno pomele i otvorile prostor za treću stranu, poštenu, neukaljanu i iskreno privrženu plavoj boji, kojoj u fokusu nisu privilegije, fotelje, transferi i osobno bogaćenje, to bi bilo najbolje rješenje za Dinamo. Moje skromno mišljenje.

Mamić najavio novo obraćenje

Što je sljedeće? Tko to zna. Mamić je u međuvremenu najavio sutrašnje novo obraćenje iz Mostara. Točno u 12 će zagrmjeti, ako se opet ne predomisli i povuče. "Došlo je vrijeme da se psu kaže da je pas, a tatu da je tat", najavio je Mamić na svojoj stranici na Facebooku.

Netko bi rekao - neka institucije rade svoj posao. Prilično sam siguran da inkriminiranog materijala ima unedogled.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider