Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bernabeu puca od ponosa

Velika gesta Kraljevskog kluba: Real stao na branik i pokazao svu svoju veličinu

Nakon velike donacije Gradu Madridu u sanitetskom materijalu, Real je povukao još jači potez – odlučio je staviti na raspolaganje nadležnim službama i svoj mitski stadion Santiago Bernabeu.

Santiago Bernabeu slavi naslov prvaka Europe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Real Madrid i u kriznim vremenima održava prestižni status „kluba nad klubovima“. Španjolsku, posebice glavni grad Madrid teško je pogodila pandemija koronavirusa. Kraljevski klub, kako je i red, obilato pomaže zajednici.

Faraonski projekt Real Madrida: Taj pothvat stvorio je najveći klub na svijetu

Nakon velike donacije Gradu Madridu u sanitetskom materijalu, Real je povukao još jači potez – odlučio je staviti na raspolaganje nadležnim službama i svoj mitski stadion Santiago Bernabeu, koji se nalazi praktički u centru Madrida.

gol expired Modrić iz samoizolacije poručio: "Nemoj se predavati. Pati sada i živi ostatak života kao šampion" divider

Real je u službenom priopćenju objavio kako je postigao sporazum s Višim sportskim vijećem da njegov slavni dom postane glavni centar zdravstvene zaštite za vrijeme najveće zdravstvene krize u tko zna koliko desetljeća.

Real stavio na raspolaganje svoj mitski stadion

"Real s Višim sportskim vijećem pokreće projekt za opskrbu i distribuciju strateških zdravstvenih potrepština usmjerenih na borbu protiv pandemije COVID-19. Zahvaljujući uskoj suradnji od ove dvije institucije, stadion Santiago Bernabeu prilagodit će se pohranjivanju donacija zdravstvenih potrepština namijenjenih borbi protiv ove pandemije ", ističe se u priopćenju madridskog kluba.

gol expired Priveden UFC-ov prvak Jon Jones: Ispraznio pola boce tequile i ispalio sve metke iz pištolja divider

„Sav taj materijal dostavljat će se španjolskim zdravstvenim vlastima, kako bi se omogućilo optimalno i učinkovito korištenje tih resursa, potrebnih u trenutnoj hitnoj zdravstvenoj situaciji. Pored toga, madridski klub će subjektima i tvrtkama, posebno onima koji se bave sportom, pružiti mogućnost da ovom centru pošalju financijske ili materijalne donacije koje smatraju prikladnim da dostave Ministarstvu zdravlja“, među ostalim stoji u priopćenju.

Slavni Realov stadion hram je svjetskog nogometa i jedan od glavnih simbola Madrida. U kultnom domu Kraljevskog kluba odigrane su brojne velike utakmice. Bio je poprište finala Svjetskog prvenstva 1982. i Europskog prvenstva 1964. te četiri finala Kupa prvaka/Lige prvaka.

Faraonski projekt Santiago Bernabeua

Na njemu su igrali i igraju najveći svjetski nogometaši i superzvijezde. Izgradnja „faraonskog projekta“ Real Madrida, kako su ga nazivali tadašnji španjolski mediji, započeta je u listopad 1944., a završen u prosincu 1947.

gol expired Rasplamsava se sukob u Maksimiru: Dinamo tek ulazi u velike probleme. Igrači bi mogli biti šokirani! divider

Novi stadion Reala nazvan je Nuevo Estadio Chamartín, a kasnije je (1955.) preimenovan u Santiago Bernabeu, u čast legendarnog predsjednika i nedodirljive ikone Reala, čovjeka koji je još za života postao mit i kojem se pripisuju najveće zasluge u izgradnji stadiona i slavnog kuba, koji se pod njegovim vodstvom propeo u neslućene visine te postao i do dana današnjeg ostao najveći na svijetu.

Proteklih desetljeća obavljeno je nekoliko rekonstrukcija stadiona. Najnovija velika obnova stadiona već je započela prošlog ljeta. Glavni radovi tek slijede, a predviđeno je da budu završeni do 2023.

gol expired Posrnula pop ikona "oborila" svjetski rekord Usaina Bolta na stotki: "Kada sam pobjedila strah, uspjela sam" divider

Tijekom radova Real bi trebao cijelo vrijeme igrati na svojem stadionu. Predsjednik Reala Floretino Perez na redovitoj Skupštini kluba u rujnu prošle godine otkrio je da je klub morao uzeti kredit.

Obnova stadiona pod upitnikom

Ukupan trošak kredita iznosit će golemih 767 milijuna eura. Perez se tada pohvalio da Real zbog sjajnih poslovnih rezultata nije morao tražiti dodatne garancije. No situacije se u međuvremenu jako izmijenila, pandemijska kriza, na koju Perez nije mogao računati, mogla bi pogurati cijelu u Europu u veliku recesiju.

gol expired Prisjetite se kako je započeo uspon najveće zvijezde slobodne borbe danas: Debi McGregora za pamćenje divider

Mnogi klubovi sudarit će se s financijskim problemima. Kriza jamačno neće zaobići ni Reala. Pitanje je kako će odraziti na poslovanje madridskog kluba i hoće li utjecati zaustaviti velebni projekt obnove stadiona.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider