Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Perezovi Galacticosi

Real lansirao novi dres: Velika atrakcija osvaja navijače i puni kasu do vrha

Real Madrid lansirao je nove promotivne dresove...

Igrači Reala na videoigri (Screen shot Youtube.com)

Real Madrid lansirao je novi dres s „galaktičkim“ motivima. U Realu se nadaju da će sjajno proći na tržištu. Madriđani neće u njemu igrati natjecateljske utakmice. Atraktivni modri dres „posut“ zvijezdama i sazvježđima služit će kao promotivni dres i bit će na dispoziciji ljubiteljima videoigre FIFA 19 kao četvrti dres u sezoni.

Nebeska tijela posuta po plavom dresu napravljenom od rastezljiva materijala nose jasnu aluziju. Kraljevski klub imao je u povijesti nekoliko zvjezdanih momčadi koje je krasio nadimak Los Galacticos. Najpoznatija je ona sa sredine i kraja 50-ih koju su predvodili Di Stefano, Gento, Puskas, Kopa, Rial i ostali asovi koje je doveo legendarni predsjednik Santiago Bernabeu, po kojem slavni stadion Reala nosi ime.

To su prvi i originalni Galacticosi. Oni su udarili temelje velikom Realu i zauvijek će biti najveći. Desetljećima kasnije taj je nadimak iz naftalina izvadila slavna momčad Reala s kraja 90-ih i početka 2000-ih, a u kojoj su igrali asovi poput Raula, Redonda, Hierra, Roberta Carlosa, Zidanea, Figa, Ronalda, Casillasa, Beckhama i mnogih drugih.

Dres po uzoru na Galacticose

Obično se kaže da je nadimak vraćen dolaskom Florentina Pereza na predsjedničko mjesto, ali prava je istina da se počeo koristiti i za vrijeme njegova prethodnika Lorenza Sanza, koji će ostati upamćen kao predsjednik koji je nakon 32 godine posta vratio na Bernabeu naslov prvaka Europe, a dvije godine kasnije pod njegovim predsjednikovanjem osvojena je još jedna Liga prvaka.

Sanz će ostati upamćen i po tome što je nekoliko tjedana kasnije nakon osvajanja druge Lige prvaka izgubio predsjedničke izbore u utrci s probitačnim građevinskim magnatom, tada još „tek“ multimilijunašem, a danas milijarderom Florentinom Perezom, koji je dobio izbore na obećanju da će preporoditi financijski posrnulog diva, koji je tada bio u velikim dugovima, te da će istog ljeta dovesti iz Barcelone Luisa Figa.

Perez je dobio izbore i ispunio je obećanje. Nedugo potom šokirao je Španjolsku i Europu naprosto istrgnuvši Figa iz ruku Barcelone. To je bio i ostao još od vremena Di Stefana najzvučniji i najkontroverzniji transfer na relaciji Barcelona – Real, i to u oba smjera.

Činjenica jest da je Perez u potpunosti reafirmirao termin Galacticosi najavivši kupovinu novih superzvijezda. Sljedeće godine opet je skinuo svjetski transferni rekord dovevši Zinedinea Zidanea iz Juventusa za 77,5 milijuna eura. Kada se u jednadžbu ubaci indeks potrošačkih cijena i kada se uzme psihološki faktor, taj je transfer možda i dan-danas najveći. Uzgred rečeno, tada je cijena goriva bila oko 4 kune, a danas je deset, pa sad računajte.

Perezovi rekordi

Perez je u nekoliko godina potrošio stotine milijune eura te je okupio na Bernabeuu kremu svjetskog nogometa. Ne može se reći da su tih godina baš svi najbolji nogometaši svijeta igrali u Realu, ali nije ni daleko od toga. Real je u prvom Perezovu mandatu osvojio „tek“ jednu Ligu prvaka te dva španjolska prvenstva. Premalo s obzirom koliko je uložio i tko je sve igrao u Realu.

Istu politiku nastavio je u drugom mandatu. Odmah na početku pompozno je doveo Kaku i Cristiana Ronalda, iako će Ramon Calderon reći da je on taj transfer još ranije dogovorio. Kako god, Ronaldov transfer se dogodio u Perezovoj eri i ponovno je porušio rekorde koji su stajali još iz njegova prvog mandata. Iako mu drugi mandat nije započeo slavodobitno, Messijeva Barcelona bila je na vrhuncu moći i nije joj se vidio kraj, Perez je nastavio bjesomučno trošiti i na kraju mu se ipak sve isplatilo.

Uslijedila je simbolički silno važna „decima“, a onda još tri Lige prvaka u nizu, što nikome nije uspjelo. Nitko prije Reala nije uspio ni obraniti Ligu prvaka, a kamoli osvojiti tri zaredom. Ta je momčad Reala, koju su na travnjaku predvodili Cristiano Ronaldo, Modrić, Bale, Ramos, Benzema, Kroos, Marcelo i ostali, također krštena nadimkom Galacticosi.

U dva mandata Perez je osvojio pet naslova prvaka Europe i „samo“ četiri španjolska prvenstva, što mu je najveći trn u oku, ali brzo se zaboravlja kada se pogleda europski učinak. Zasad mu nedostaje tek jedna „ušata kanta“ da dostigne uzora i inspiraciju svih madridista, neponovljivog Santiaga Bernabeua.

13 nedostižnih naslova

Samo u dva Perezova mandata Real je potrošio na pojačanja oko 1,5 milijardu eura. U međurazdoblju još nekoliko stotina milijuna eura. Cijena je bila jako visoka, do danas je nenadmašena unatoč PSG-ovim i Manchester Cityjevim petrodolarima, ali isplatilo se. U najuspješnijoj eri Barcelone u povijesti Real je opet europski uspješniji. To je za Madriđane možda i najvažniji podatak, svakako najmilozvučniji.

Real je još jednom potvrdio višedesetljetni status najvećeg kluba na svijetu, praktički nedodirljivog, jer da danas prestane postajati, trebala bi proći desetljeća da ga netko pretekne na najvažnijoj listi. Glavni konkurenti ne gutaju prašinu jer su miljama daleko. Milan je još uvijek najbliži sa sedam naslova prvaka Europe, a Real je odmaglio na 13.

Perez je obećao zvijezde i trofeje, ali i financijski preporod klub koji je desetljećima trošio znatno više nego što je zarađivao. Ispunio je obećanje. Preporodio je Real na financijskom planu, napravio je od njega tvornicu novca, golemi marketinški kotač koji se neprestano okreće i guta i stvara milijune.

Real pod Perezom kreće u novi milenijski projekt, potpunu renovaciju mitskog stadiona koja će ga stajati najmanje 500 milijuna eura. I to bez sponzora, samo s vlastitim snagama, a sve kako ne bi morao mijenjati ime stadiona, za što navijači Reala neće ni čuti.

Milenijski projekt

Stoga će Real dignuti bankovni kredit i otplaćivat će ga od godišnjih prihoda koji su ove godine iznosili preko 750 milijuna eura, a računa se da će uskoro doseći milijardu. Pokoju ciglu u redizajniranom stadionu ugradit će i novi promotivni dres. U Realu se nadaju da će se prodavati kao alva.

Real tek treba potpisati novi ugovor s Adidasom koji bi mogao s bonusima dosegnuti čak 150 milijuna eura godišnje. Perez računa da će obnovljeni stadion s novim luksuznim sadržajima značajno podignuti prihode klubu i omogućiti mu da ostane na vrhu nogometne piramide još desetljećima.

Naravno da je rizik ući u tako veliki posao bez pomoći sponzora, jasno je da bi to mogao biti preveliki kolač čak i za Real, ali Perez je već dokazao da se zna nositi s izazovima vremena. Osim toga, ako situacija ipak izmakne kontroli, ako Real zagrcne i nađe se u nerješivu problemu, cinici će reći, i ne samo katalonski, da je uvijek na dohvat ruke nepresušna „kraljevska kasa“, čitaj državna. Tako je uvijek bilo, izravno ili preko banaka, ionako nema prevelike razlike.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider