Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Problemi u raju

Raspad Osijekovih ambicija: Mađari zatvorili novčanik, evo koliko će dobiti za Belju i tko je sljedeći za prodaju

U Budimpešti su već prilično dugo nezadovoljni s Osijekovim poslovnim, pa i sportskim rezultatima te su naredili veću participaciju slavonskom klubu u pokrivanju troškova…

Momčad Osijeka (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Kao što smo jučer prvi najavili, Osijekov napadač Dion Drena Beljo pred potpisom je ugovora s Augsburgom, njemačkim bundesligaškim klubom.

Luka Modrić Engleske legende prepirale se oko najbolje 11-orice, a onda su spomenule Luku Modrića divider

Spekulacije o iznosu transfera vrlo su rastezljive. Isprva se pričalo o pet-šest milijuna eura, a onda su neki njemački mediji konstatirali da će transfer biti manji od pet milijuna eura, što se poklapa s mojim informacijama.

Beljo u Augsburg za oko tri milijuna eura plus bonusi

Kako saznajem, Osijek bi trebao dobiti oko tri milijuna eura fiksne odštete plus bonuse. E, sad, o kakvim je bonusima riječ, to mi je još uvijek nepoznanica. Moguće je da jedna od klauzula bude postotak od idućeg transfera, no sve je to zasad plod spekulacija.

Kako god, činjenica je da Osijek napuštaju njegova dva ponajbolja igrača; Beljo odlazi u Augsburg, a Laszlo Kleinheisler u Panathinaikos.

Osijek se od ljeta riješio devetorice igrača, ne računajući Belju i Kleinheislera, no na njima nije nešto posebno zaradio. Štoviše, poznato je da je dobio odštetu samo od prodaje Dajmana Bohara u Zaglebie (250 tisuća eura). Za ostale se ili ne zna koliko je uprihodio ili su otišli besplatno ili su se pak vratili u matični klub s posudbe.
Osijek se riješio njihovih plaća, a to je ipak solidna ušteda.

Mađari nezadovoljni

Još krajem prošle sezone, kada je došlo do onog otvorenog sukoba uprave klube s bivšim trenerom Nenadom Bjelicom, moglo se pretpostaviti da će Osijek krenuti u čišćenje svlačionice, bolje rečeno, u olakšavanje izdataka u proračunu.

Već tada do mene su dolazile informacije da su mađarski vlasnici prilično nezadovoljni poslovnom politikom kluba, pa i sportskim rezultatima. U posljednje dvije godine uložili su puno u jačanje momčadi i stožera, da ne pričamo o novom stadionu i kampu, no priželjkivani uspjesi ipak su izostali.

Cristiano Ronaldo Cristiano prodao Zlatnu loptu: Dobio ogromnu lovu i povukao gospodski potez divider

Osvajanje prvenstva možda je bio prevelik zalogaj, ali nadali su se Mađari da bi mogli osvojiti Kup ili nešto opipljivije napraviti u Europi. Nije se dogodilo ni jedno, ni drugo, a ni treće.

Kap je prelila čašu strpljenja kada je Osijek ljetos ispao u ranoj fazi iz Europe od nejakog kazahstanskog Kižilzara. Bilo je to veliko razočaranje za Osječane i njihove vlasnike, praktički nokaut koji je do kraja ugasio rasplamsane ambicije.

Raspad Osijekovih ambicija

Pisao sam već da su Mađari napravili početničku pogrešku kada se nisu na vrijeme rastali s Bjelicom. Nakon turbulentnog završetka prošle sezone bilo je više nego jasno da je samo pitanje dana kada će Bjelicu smijeniti.

Mađari su pokazali da su nogometno neiskusni. Naivno su pokušali uštedjeti nadajući se da će Bjelica sam otići i tako ih poštedjeti mučne isplate otpremnine.

Od toga, naravno, nije bilo ništa. Na kraju su izgubili i ovce i novce. Već na startu uništili su sezonu i opet će na kraju morati isplatiti Bjelicu, kojem nije bilo ni na kraj pameti da se olako riješi lukrativnog ugovora i na silu potraži novi klub. Gdje ćeš bolje od toga da se odmaraš i lagodno čekaš primamljivu ponudu, a znaš da te bivši poslodavac mora isplatiti ma koliko otezao s isplatom.

U takvoj situaciji bilo je posve jasno da je Osijekov financijski uzlet u silaznoj putanji i da će doći do smanjivanja proračuna. U nogometnim kuloarima već se odavno spekuliralo da su Mađari nezadovoljni načinom na koji se poslovalo u klubu. Nije to od jučer, to traje. Naoko iznenadna smjena Ivana Meštrovića s mjesta predsjednika očito nije bila slučajna.

Naredba iz Budimpešte

Dolazile su informacije da je iz Budimpešte stigla naredba da klub mora više participirati u pokrivanju troškova, a samo je jedan način na koji je to moguće – prodaja igrača ili sklanjanje nekih skupih igrača s platne liste.

Kada se sve stavi u kontekst, uopće nije iznenađujuće što Osijek nije produljio ugovor s Kleinheislerom, odnosno što mu nije htio povećati plaću za "pišljivih" 30 posto, te što sada prodaje svoj najvrjedniji eksponat, mladog Belju, i to ispod cijene koju je još ljetos tražio.

Na slučaju Stipe Biuka, pa čak i Mislava Oršića, ali i Dominika Livakovića i Brune Petkovića možemo vidjeti da u ovom trenutku nije lako dobro prodati igrače, pa makar oni bili i istaknuti članovi seniorske hrvatske reprezentacije, i to brončane s SP-a u Katru, ili mlađahne talente kao što su Biuk ili Beljo.

Osrednji europski klubovi ne plivaju u novcu i ne dijele ga šakom i kapom, a velikani očito nisu zainteresirani. Da jesu, transferi bi već prštali na sve strane.

Tko je sljedeći za prodaju?

Možda je pretjerano reći da se Osijekova momčad raspada, ali poanta je priče da mu ambicije naočigled kopne. Stoga se može reći da se Osijekove ambicije raspadaju, a sjećamo se da se dovođenjem Bjelice pričalo i o napadu na naslov prvaka, što u tom trenutku nije izgledalo bajkovito. S ovakvom politikom Osječani teško da mogu zaprijetiti Dinamu, čak i sada kada je maksimirski klub u turbulentnom upravljačkom razdoblju.

Neće biti preveliko iznenađenje ako Osijek uskoro proda još ponekog prvotimca. Pitanje je samo hoće li stići dobra ili čak solidna ponuda!? Stječe se dojam da je Ivica Ivušić prva oklada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider