Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rakitić ima svoje mušice, ali može se razumjeti zašto je uvrijeđen: Je li Modrić baš "deset" puta bolji?

Rakitić može biti ponosan na sve što je napravio u Barceloni, ali i u hrvatskoj reprezentaciji…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uz slučaj Lionela Messija, povratak Ivana Rakitića u Sevillu glavna je tema u nogometnoj Španjolskoj. Glavni razlog je taj što je to prilično bombastičan transfer.

Priča je vrlo atraktivna jer se Rakitić vraća u „svoj klub“, u grad svoje supruge, tu će vjerojatno završiti karijeru. Upravo je iz Seville prešao u Barcelonu 2014. Povratkom u srce Andaluzije, polako se sumira i njegova karijera.

Na Camp Nou je ostavio neizbrisiv trag, no ostali su i neki repovi koji jako golicaju španjolsku javnost.

Na oproštajnoj press-konferenciji u Barceloni bio je prilično rezerviran na pitanja o Messiju, pa čak i kritičan u nekim dijelovima. Između redova moglo se zaključiti da postoji neki problem.

Tihi sukob s Messijem

U ranijim slučajevima, kad god bi govorio o Messiju, uvijek bi ga hvalio i uzdizao. Ovaj put bio je prilično hladan. Da tu postoji nešto, pokazao je i intervju za Radio Marcu kada je prilično intrigantno odgovorio na provokativno pitanje novinara.

gol expired Rakitić podigao prašinu u Španjolskoj: Intrigantan odgovor na provokativno pitanje o Messiju i Vidalu divider

Puno se u medijima spekuliralo da je Messi znao utjecati na neke odluke trenera. Ako se znao založiti za bliske prijatelje, onda je time neizravno naštetio igračima koji mu nisu tako bliski, bez obzira što o njima možda nije ništa ružno rekao. Nije teško zaključiti da je Rakitić bio u ovoj drugoj skupini.

Rakitić je po prirodi dosta introvertiran, ako smijem primijetiti, za razliku od većine Španjolaca i posebice Južnoamerikanaca, koji su puno druželjubiviji i skloniji zajedničkim zabavama.

Prema našim informacijama, Rakitić se rijetko pojavljivao na okupljanjima Barcinih igrača. Nije da su mu suigrači to nešto posebno zamjerali, ali jasno je da na taj način nije mogao ostvariti previše bliskih prijateljstava.

Prijateljstvo nije presudno u krutom profesionalizmu, kvaliteta je uvijek najvažnija, ali kada je ona podjednaka, nerijetko znaju prevladati subjektivne procjene. A ljudi su od krvi i mesa, pa čak i najbolji nogometaš današnjice.

Rakitić je ostvario spektakularnu karijeru u Barceloni

Kako god, Rakitić je ostvario spektakularnu karijeru u Barceloni i može biti ponosan na trag koji je ostavio u jednom od najvećih klubova svijeta.

Naravno da je Rakitić imao problema u Barci, naravno da je i djelomično sam kriv za probleme koje je katkad imao ne samo u Barceloni. Usponi i padovi normalna su pojava u svakoj karijeri, ne samo nogometnoj.

Međutim, Raketa je prema mnogo čemu među pet najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena, a još nije završio karijeru. To nije samo naša subjektivna procjena, mnoštvo parametara govori tomu u prilog.

gol expired Zaokret u "slučaju Messi": Suarez navratio do Lea, moguće je veliko iznenađenje divider

Statistički podaci i osvojeni trofeji, kako u klupskom, tako i reprezentativnom dresu, ne mogu lagati. To su činjenice, tu nema mjesta za nagađanja. Upisati 310 nastupa u dresu kluba kao što je Barcelona, godinama imati najviše nastupa u takvom klubu, i to u njegovoj trofejnoj eri.

Biti godinama među 6-7 najboljih igrača Barce, zabiti gol u finalu Lige prvaka… Kada se vidi gdje je igrao i što je ostvario, zastane dah. Realno, Rakitić nema previše toga za čime može jako žaliti.

Jedino za naslovom svjetskog prvaka može žaliti

Jedino za ishodom u finalu ruskog Mundijala, gdje je bio ponajbolji igrač hrvatske reprezentacije i cijelog turnira, po mnogima potpuno ravnopravan i podjednako zaslužan kao i Luka Modrić, gdje je pucao i zabijao hladan kao špricer odlučujuće jedanaesterce… Da je još tu ubo zlato, bilo bi savršeno, a ni ovako nije daleko.

Uostalom, to se još da ispraviti, po godinama Rakitić bez problema može nastupiti u Kataru, prije toga, naravno, i na Euru. Ako bude želio još igrati za reprezentaciju, Vatreni mogu samo profitirati njegovim povratkom u Sevillu.

gol expired Novi slučaj zaraze u Hajduku: 46 osoba testirano, koronu ima jedan igrač divider

Gledajući iz kuta reprezentacije i izbornika Dalića, to je sjajan potez. Raketa će u Sevilli opet prodisati punim plućima, a onda će i reprezentacija od njega imati puno koristi.

No nad Rakitićem kao da stalno lebdi neki oblak sumnje. Ne može se ne vidjeti da ga to tiši, stišće i pritišće... Pa nije bez vraga Jose Mourinho u ožujku prošle godine utvrdio:

„Već jako, jako dugo vam želim ovo reći. Za mene je Rakitić jedan od najpodcjenjenijih igrača na svijetu. On je fantastičan igrač na svakoji razini.“

Raketa ima svoje mušice, ali često je i podcijenjen 

Slavni Portugalac je to rekao u pravoj prilici, nakon što je hrvatski veznjak donio pobjedu Barci jedinim golom u El Clasicu. Dakle, Rakitić se može pohvaliti da je odlučivao i u najvećem derbiju na svijetu.

Ne čudi toliko što su ga u Barceloni ili općenito u svijetu katkada znali podcijeniti. To se zna dogoditi kada dolazite iz male i relativno siromašne države. Veliki uvijek imaju bolji marketing. Bilo i bit će.

Čudi što mu se to zna dogoditi i u Hrvatskoj. Rakitiću se čini, to zaključujemo po njegovim reakcijama, da mu se u Lijepoj Našoj podcjenjivanje prečesto događa. 

Mislim da je to generalno pretjerana ocjena, jer Rakitić je izabiran i za najboljeg sportaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti. To ne smije zaboraviti, iako je istina da su ga zaobilazile specijalizirane nogometne nagrade, čak i kada je osvajao Ligu prvaka.

Navijači ga vole i poštuju, tu nema nikakve sumnje. I to je najvažnije. Neke kritike koje je znao dobiti možda je i sam isprovocirao neodlučnim ponašanjem. Mislim tu na posljednje natezanje oko toga hoće li igrati za reprezentaciju. Mogao je tu biti puno izravniji, ako ćemo iskreno.

Kako objasniti da Rakitić nije među 10 najboljih Hrvata?

No nitko nije svetac, svatko ima pravo na pogrešku. Ima Rakitić svojih mušica, ali ima i veliki kredit. Zaslužio je da mu se istrpi pokoji sajam taština. Ne kaže se uzalud da su svi veliki nogometaši tašti. I slijepci vide da ga najviše tišti to što nema status kao neki drugi igrači, ponajprije Luka Modrića. Tu se treba zagledati i u sebe, ima tu i njegove krivice. No nije problem što nema status kao Modrić, već to što su i mnogi drugi ispred njega. Vidi se to po mnogo čemu.

gol expired Sprema li se najveći šok u povijesti sporta?! Amerikancima prijeti izbacivanje s Olimpijskih igara! divider

Svatko ima i pravo na svoje mišljenje, sloboda mišljenja i govora temelj su demokracije. Bez toga je sve uzalud. Tako imaju pravo i na svoje mišljenje anketirani u posljednjem izboru SN-a za najbolje hrvatske nogometaše svih vremena.

Međutim, teško je dokučiti kako to da Rakitić s takvim referencama nije izabran među 10 najboljih!? Radi se o iznimno uglednom listu, jedinom sportskom dnevniku u zemlji, najstarijem u široj regiji, uz koji su odrasle brojne generacije. Stoga ta anketa odzvanja i ne treba čuditi ako je Rakitić, a čujemo da jest, pomalo uvrijeđen ishodom ankete.

Istina, Hrvatska je dala značajan broj velikih nogometaša, ali nema ih baš previše koji su ostvarili takve karijere. Potpuno se slažem da je Modrić zaslužio naslov najboljeg svih vremena. To je posve logično, bez dileme.

Čak i tko ga nije gledao, samo treba pogledati biografiju i sve će mu biti jasno. Zar to ne vrijedi i za Rakitića!? Je li Modrić toliko bolji i je li napravio toliko više da Rakitić nema mjesta među 10 najboljih? Žargonski rečeno, je li baš "deset" puta bolji?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider