Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Trampa plus keš

Rakitić postao Barcina moneta za potkusurivanje: PSG traži za Neymara 300 mil. eura

Nastavljaju se preko posrednika pregovori između Barcelone i PSG-a o Neymarovu transferu…

Neymar i Rakitić iz vremena kad su nosili isti dres (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sapunica Neymar ide dalje. Svakog dana izlaze nove informacije. Nakon što su jučer španjolski mediji objavili da je Barcelona ponudila PSG-u Philippea Coutinha i Ousmanea Dembelea plus 40 milijuna eura u kešu, danas je L'Equipe objavio ponešto drukčiju informaciju.

Francuski dnevnik tvrdi da je Barcelona preko posrednika ponudila Parižanima 40 milijuna u kešu, Coutinha i Ivana Rakitića. Hrvatski reprezentativac očito je postao Barcina moneta za potkusurivanje. Možda bi mu bilo bolje da pronađe novi klub u kojem bi ga više cijenili.

Kako god, i u jednom i drugom slučaju ishod je isti: PSG je glatko odbio ponudu kakva god ona točno bila. Parižani cijene Neymara na 300 milijuna eura i traže glavninu isplate u kešu, barem 200 milijuna eura.

PSG traži za Neymara 300 milijuna eura, Barca nudi Coutinha, Rakitića plus 40 milijuna u kešu

Da Neymar želi napustiti PSG i prijeći u Barcelonu, više nije nikakva tajna. To je prije nekoliko dana potvrdio i sportski direktor PSG-a Leonardo, a potom i trener Parižana Thomas Tuchel.

Nakon jučerašnje pripremne utakmice s Dresdenom njemački stručnjak potvrdio je da je znao Neymarove namjere još prije početka Copa Americe. Brazilac mu je otkrio da je prelazak u PSG bio velika pogreška i da se želi vratiti u Barcelonu.

Neymar provocira, Messi stišće: Barca ponudila PSG-u dvije skupocjene zvijezde plus keš Luis Suarez, Neymar, Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP) Predsjednik PSG-a i Neymar (Foto: AFP) Neymar (Foto: AFP) +4 Nekadašnji napad Barce: Neymar, Messi i Suarez (Foto: AFP)

Posve je jasno da je Neymar dobio „mig“ iz Barcelone. Teško je povjerovati da sve radi na svoju ruku. Brazilac je odavno počeo pritiskati Parižane. Recept je uvijek isti. Igrač javno izrazi nezadovoljstvo, zatraži transfer i počinje raditi probleme ako klub ne odgovori pozitivno.

Nakon što je kasnio na početak priprema i još neke vrijeme će biti izvan terena, Neymar se u ponedjeljak vratio iz Brazila u Pariz. Leonardo ga je pozvao u svoju kancelariju, gdje su se zadržali nekoliko sati.

Sportski direktor PSG-a dao mu je do znanja da može otići samo u slučaju da klub dobije zadovoljavajuću ponudu. I nikako drukčije. Leonardo je također priopćio Brazilcu da pazi što priča jer je čelnike i navijače jako razljutio nekim svojim kontroverznim izjavama.

Brazilac provocira, PSG ne popušta

Parižanima se vjerojatno kosa na glavi digla kada su čuli Neymarovu poruku da mu je najdraži trenutak u karijeri pobjeda Barcelone protiv PSG-a 6:1 u Ligi prvaka.

Svi su je shvatili očiglednom provokacijom. Kako se i ne bi naljutili kada takvo što izjavi igrač kojeg su platili 222 milijuna eura i još mu dali godišnju plaću od 36 milijuna eura neto.

Boban radi na Modrićevu transferu u Milan: Hoće li Luka napustiti Real? Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić slavi pogodak (Foto: AFP) +1 Modrić i suigrač u šoku nakon ispadanja (Foto: AFP)

Neymaru vjerojatno nije bilo drago što je čuo od Leonarda pa se može očekivati da će nastaviti raditi probleme. Veliki je problem u cijeloj priči što Barcelona nema dovoljno keša da realizira transfer. Barca ima igrače i traži trampu, a PSG zasad inzistira na kešu, možda i zato što zna da je Barcelona u financijskim problemima.

Nakon što je investirala 225 milijuna eura u De Jonga (75), Neta (26), Griezmanna (120) i Cucurella (4), Barcelona je ostala praznih džepova. Zasad je napravila samo jedan izlazni transfer od 1. srpnja; Palencia je otišao za 2 milijuna eura u Saint-Etienne, dok su Cillessen, Denis Suarez, Andre Gomes i Cardona prodani prije tog datuma i ušli su prošlosezonsku bilancu.

Barcelona mora prodavati igrače

Ako bi Barca iskrcala dodatnih 200 milijuna za Neymara, ukupni rashodi bili bi debelo iznad 400 milijuna, a prema financijskom fair-playu razlika između ulaznih i izlaznih transfera u istoj sezoni ne smije biti veća od stotinu milijuna eura.

Dakle, Barcelona bi do 30. lipnja iduće godine morala prodati igrača za barem 300 milijuna eura. To neće biti nimalo lako, ali nije ni neizvedivo.

Man United odbio nasrtaj Reala astronomskom cifrom: Perez naciljao nove mete Paul Pogba (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Paul Pogba (Foto: AFP) Paul Pogba i Mateo Kovačić (Foto: AFP) +4 Paul Pogba i Ole Gunnar Solskjaer (Foto: AFP)

Međutim, PSG ne traži 200, nego 300 milijuna eura, i zasad ne namjerava spustiti potraživanja. Čini se da je u ovom trenutku jedini način kako Barca može dovesti Neymara taj da nagovori Parižane da im glavninu potraživanju pokriju trampom.

Coutinho, Rakitić i 40 milijuna teško da će biti dovoljno primamljivo za Parižane. Coutinho, Dembele i 40 milijuna već je zanimljivija ponuda jer je Dembele na osjetno većoj cijeni od Rakitića.

Naravno, u ovakvim situacijama uvijek je pitanje procjene vrijednosti igrača, odnosno koliko u ovom trenutku uopće vrijede Coutinho, Dembele i Rakitić, a koliko Neymar?

Što će "šeici" napraviti?

Onom koji prodaje uvijek je malo, a onom koji kupuje uvijek je puno. PSG je u boljoj situaciji jer Barcelona žarko želi njihova igrača, dok oni glume da i nisu previše zainteresirani za njezine igrače.

Međutim, Barca igra na kartu poslovne logike. Teško da je PSG-u u interesu da u ima momčadi nezadovoljnog igrača, kojeg je tako skupo platila i kojem je dalo tako veliku plaću.

Atletico lovi još dvije velike zvijezde i slaže zastrašujuću ekipu: Pokucali na vrata Tottenhama i šokirali Real Diego Simeone s igračima Atletica (Foto: AFP) Diego Simeone (Foto: AFP) Joao Felix (Foto: AFP) +2 Diego Costa i Felix Zwayer (Foto: AFP)

Ako Neymar ostane u PSG-u protiv svoje volje, bit će za Parižane mrtvi kapital. Lako je pretpostaviti da mu se neće dati igrati i da će svako malo raditi probleme. U tom slučaju cijena će mu pasti i PSG će naposljetku na njemu puno izgubiti.

Čini se da je Parižanima puno bolja da sada izvuku od Barcelone koliko god mogu i da se riješe prevrtljivog Brazilca. No sa „šeicima“ se nikad ne zna, njihove poteze puno teže je predvidjeti. Ako se zainate, moglo bi biti svašta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider