Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uzburkao javnost

Profesor iznio stručno mišljenje o Perišićevoj ozljedi, a sada mu neki žele smrt

Kristijan Blažević, kondicijski trener i profesor kineziologije, prije nekoliko dana komentirao je Perišićevu ozljedu.

Ivan Perišić (Foto: Tom Dubravec/Cropix)

Prošlo je nešto više od šest mjeseci otkako je Ivan Perišić zadobio tešku ozljedu ligemanata koljena. 35-godišnji reprezentativac već je nekoliko utakmica u zapisniku Hajduka, bliži se njegov povratak na travnjake, ali treba biti oprezan.

Dalić ga nije poveo u Egipat, liječnička ekipa Vatrenih je odlučila da je bolje da Perišić nastavi rehabilitaciju u Splitu. Povodom ozljede, Kristijan Blažević, profesor kineziologije i kondicijski trener iznio je svoje mišljenje.

Blažević je prije nekoliko dana detaljno opisao težinu ozljede, proces oporavka i u kojem je periodu najbolje vratiti se na travnjake.

Profesor je stručno objasnio težinu ozljede i ušao u dubinu, ali mnogi su takvo stručno objašnjenje protumačili na neki svoj način. Danas se Blažević oglasio na Facebooku nakon što je njegov inbox zatrpan jezivim porukama.

Hrvatska U-19 reprezentacija Mladi Vatreni poraženi u Varaždinu: Izbornik izvadio Vuškovića već polovicom prvog poluvremena divider

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"S obzirom da je moj post o ozljedi i oporavku prenesen u većem dijelu našeg medijskog prostora, dužan sam ga malo doraditi za onaj mali broj ljudi koji su ga pročitali s nekim čudnim emocijama, a ne s razumijevanjem.

Zašto ovo radim? Zato što postoji nekolicina vaših prijatelja koja mi već dva dana kopa po fejsu i u inbox mi želi doslovce smrt. Užas kakve su to poruke. Osvrt se odnosi na vijest o “komplikacijama” našeg proslavljenog nogometaša, koju nisam prenio javnosti ja.

Osobno sam se referirao na pročitano, a veliko je pitanje je l' to sve zapravo tako. Post se odnosi na očekivanja u ovim slučajevima, o protokolima i samoj biologiji.

Nakon stotina sati razgovora s liječnicima i kolegama fizioterapeutima i kineziolozima, nakon ne znam koliko seminara, webinara, kongresa, nakon više stotina procirkuliranih koljena kroz moj život, proučavanja literature i opažanja prakse, u potpunosti stojim iza svega napisanog. Isto potvrđuju i brojni iskusni medicinski i sportski djelatnici koji su mi iskazali podršku. Kada bih trebao istaknuti svoju najveću strast, onda je to definitivno koljeno, uz skočni zglob.

Roberto Carlos i Mario Jardel u dresu brazilske reprezentacije Legenda koju pamte navijači Dinama strašno povrijeđena: "Uzimao sam drogu i bio ovisnik, ali to veliki klub ne radi" divider

Ono što muči nekolicinu je to što sam ja Dinamovac, koji se dirnuo u “njihovu” svetinju. Ne, ja sam kompetentna osoba s je*enim iskustvom, koja je pisala o “svojoj” svetinji, a to je sportska ozljeda. Ja jesam Dinamovac, meni Dinamo puno znači. Ja sam Senjanin koji je oženio prekrasnu Dalmatinku, za koju bi kao i za našu djecu, isti čas dao život.

Želio je poručiti da nije pametno ubrzavati povratak

Ovdje sam zapravo htio reći da ono što smo pročitali o Perišiću, a tko zna je l' to uopće istina, je zapravo normalno. Većina je shvatila da sam htio poručiti kako sam se ovoga nagledao i u konačnici bude dobro, samo stvari nije pametno ubrzavati.

Sve ima svoju biologiju. Također, nije pametno tražiti “krivca”. Krivac je priroda, a mi svi imamo svoju statistiku uspješnosti. Svi imamo svojih privatnih sranja, tko je bez grijeha neka baci kamen.

Mislav Ćutuk Velikani zagrizli za Dinamovog dragulja: Mladi Ljubušak je hit napadač, kuca na vrata prve momčadi divider

Ali kada je riječ o ozljedi, najvećoj agoniji mladih ljudi, sportaša, tu sam poput navijača koji su sastavni dio mog života, na raspolaganju u potresima, poplavama. Tu sam na raspolaganju svima, bez obzira za koga navijaju, koje su nacionalnosti, rase i vjere.

Neću tagirati ljude, cure i dečke, redom Splićane, kojima sam u panici pomogao savjetima, slanjem materijala, vježbi. Pitajte ih koliko im je to naplaćeno i u kakvim odnosima smo ostali. Svi imaju moj osobni broj.

''Perišić je moj sportski idol''

Momentalno sam na liniji s desetak splitskih stručnjaka iz područja rukometnog i nogometnog svijeta. Razumijem, imamo svi svoja sranja, ja prvi. Nisam ja mimoza, svašta sam prošao. Al jedno je biti faca i potući se tko frajer, a drugo je nekome željeti smrt.

Podje*avanja u vrijeme nogometnih utakmica su sastavni dio naših života, pa za to se živi. Treba nam to. Grintanja su isto ok. Nitko ne voli gubiti. Sve prihvaćam, ali ne kada su ovako ozbiljne stvari u pitanju.

Rusi slave, Srbi tuguju Crveni alarm upaljen u Rusiji: Nakon terorističkog napada nikome nije do nogometa, otkazana utakmica reprezentacije divider

Okružen sam rezovima, šavovima, ranama. Grozno je to. Trebate proživljavati to na dnevnoj bazi da shvatite da to nije za idealstva i zaje*ancije. Trebate vidjeti njihov pogled, strah. Tu vežeš istu emociju za sve njih. Perišić je moj sportski idol. Na njemu i njegovom pristupu baziram svoje interakcije sa sportašima", stoji u objavi.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider