Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tužna priča

Legenda koju pamte navijači Dinama strašno povrijeđena: "Uzimao sam drogu i bio ovisnik, ali to veliki klub ne radi"

Nekoć velike zvijezde Real Madrida i Porta odigrale su humanitarnu utakmicu na Santiago Bernabeuu, a jedan od najvećih strijelaca nije pozvan i to ga je strašno povrijedilo. Riječ je o Mariju Jardelu, Portovoj zlatnoj kopački…

Roberto Carlos i Mario Jardel u dresu brazilske reprezentacije (Foto: Afp)

Legende Real Madrida i Porta odigrale su na Santiago Bernabeu tradicionalnu humanitarnu utakmicu, koja se trebala odigrati još 2020., ali je odgođena zbog poznatih razloga. Porto je pobijedio 1:0 golom Mareka Čecha u 9. minuti. No to je najmanje važno.

Mislav Ćutuk Velikani zagrizli za Dinamovog dragulja: Mladi Ljubušak je hit napadač, kuca na vrata prve momčadi divider

Jedanaesto izdanje Corazon Classic Matcha odigrano je pod sloganom El partido más solidario. Prihod od utakmice ide za borbu protiv amiotrofične lateralne skleroze (ALS) i drugim socio-sportskim projektima Realove zaklade.

Zidane na Bernabeuu nakon 1026 dana

Momčad Reala bila je sastavljena od nekadašnjih velikih zvijezda kao što su Zidane, koji se vratio na Bernabeu nakon 1026 dana, Raula, Butraguena, Roberta Carlosa, Ikera Casillasa, McManamana, Morientesa... Casillas je završni dio karijere proveo u Portu, pa je jedan dio utakmice odigrao u dresu portugalskog velikana. Na klupi Reala sjedili su još stariji Realovi asovi Camacho, Stielike i Manolo Sanchis.

Za Portu su zaigrala također dobro poznata lica: Vítor Baia, spomenuti Marek Čech, Bruno Alves, Joao Pinto, Diego, Costinha, Rui Barros, Assuncao, Bosingwa, Derlei, Mendes, Mario Silva, Varela…

Rusi slave, Srbi tuguju Crveni alarm upaljen u Rusiji: Nakon terorističkog napada nikome nije do nogometa, otkazana utakmica reprezentacije divider

Sve uglavnom igrači koji su žarili i palili prije dvije-tri dekade. No svima je za oko zapelo da u momčadi Porta nema Maria Jardela (50), jednog od najprominentnijih napadača na prijelazu stoljeća.

Zlatnu kopačku nisu zvali

Brazilac je postigao 130 golova u ukupno 125 utakmica za Porto od 1996. do 2000. Osvojio je Zlatnu kopačku Europe 1999. s Portom i 2002. s lisabonskim Sportingom. Godine 2000. bio je prvi strijelac Lige prvaka. Zacijelo ga dobro pamte navijači zagrebačkog Dinama. Igrao je protiv Modrih u skupini Lige prvaka u sezoni 1998./1999. Postigao je jedini gol za Portu u porazu od 3:1 u Maksimiru. 

Jardel je bio klasični centarfor, stroj za golove. Elegantan, prilično visok, blizu 188 cm. Netipično za Brazilca najveći adut mu je bila igra glavom, ali postizao je golove na sve moguće načine. Osvojio je tri naslova portugalskog prvaka s Portom, a onda je prešao u Galatasaray u kojem je postigao 22 gola u 24 nastupa i osvojio je s njim UEFA Superkup.

Kosovska zastava Skandal na prijateljskoj utakmici: Zastavu Kosova okrenuli naopako, Kosovari poludjeli! divider

Potom se vratio u Portugal, ali u Sporting. S njim je također osvojio naslov prvaka države. Opet je imao sjajnu statistiku; postigao je 53 gola u 49 utakmica. Uglavnom, Jardel je po mnogim parametrima jedna od većih legendi Porta i općenito ponajbolji napadač svoje generacije.

Jardel strašno povrijeđen

Nakon umirovljenja imao je kompliciran život, zakačio se na narkotike, bio je hospitaliziran zbog depresije te konzumiranja alkohola i droga. Na putu je potpunog oporavka od turbulentnog života. Danas se osjeća puno bolje. Brazilac je jako povrijeđen i ne razumije zašto nije pozvan na humanitarnu utakmicu.

"Nisam pozvan i ne znam razlog. Bio sam jako tužan jer sam njihov jedini igrač u povijesti s dvije Zlatne kopačke (ligaška i Liga prvaka). Ja sam povijesno važan član tog kluba i oni su me marginalizirali. Tako se ne ponaša prema idolima koji su živi“, u razgovoru za Marcu poručuje Jardel, koji se toplo nadao da će zaigrati na Bernabeuu s ostalim asovima svoje generacije. Španjolci tvrde da to nema veze s Realom. Porto je birao koga će zvati u svoju momčad.

"Nekoliko puta zvao sam svog bivšeg suigrača Vitora Baiju, koji je trenutačno dopredsjednik kluba, ali nisu obraćali pozornost na mene. Imao sam dobar odnos s klubom i to je utakmica koju bih volio igrati, budući da sam jako solidaran i volim drugima pomoći", kaže napadač koji je upisao i 10 nastupa za tada brutalno moćni Brazil.

"Liječim se od ovisnosti, ali to veliki klub ne radi"

Nije imao sreće jer u njegovo vrijeme igrali su ponajveći brazilski asovi i jako teško se upadalo u Selecao. Da je bio druge nacionalnosti, jamačno bi puno bolje prošao. Jardel je imao ozbiljnih problema s alkoholom i drogama od kojih se malo-pomalo oporavlja. Je li to bio razlog zašto ga nisu zvali?

"Ne mislim da je to razlog. Porto mora biti veliki klub koji poštuje svoju povijest. Baš zato što dolazim odakle dolazim, puno bih pomogao danas na Bernabéu. Ako mi stvarno žele pomoći, ovo nije način. Ovo se ne radi. Moja povijest u Portu nadilazi droge i probleme koju sam imao izvan nogometa. Nitko nije savršen."

Jardel kaže da se dobro oporavlja.

"Sretan sam i fizički sam dobro, svaki dan živim kao da mi je posljednji. Pazim na svoje zdravlje, idem psihijatru, imam podršku, liječim se od ovisnosti malo po malo. Ali klub mi baš ništa ne pomaže. Čak ni da me nazovu da vide kako sam. Sada sam čist čovjek, koji cijeni obitelj i obnavljam prijateljstva. Ispričao sam se svima za to što sam radio i bio. Sada sam u procesu oporavka."

Jardel ima dvoje djece koje koja su rođena u Portu i žive u tom portugalskom gradu. Zbog toga mu je još teže palo što ga nisu pozvali na humanitarnu utakmicu s Realom.

"Oboje vole klub, a ja ga još uvijek volim. Zato me još više povrijedilo."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider