Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nova invazija kineza

Još jedan ludi prijelazni rok je iza nas: Pogledajte TOP 5 transfera u siječnju!

Zimski prijelazni rok gotov je za većinu liga u Europi, no nije i za Kinu čiji klubovi i ove zime "kradu" po europskim klubovima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I dok u Hrvatskoj traje do 15. veljače, u većini najvećih nogometnih nacija zimski prijelazni rok je završen. U njemu se svake godine okreću milijuni na transferima igrača, pogotovo od strane kineskih klubova koji su i ove zime pokazali da im novac nije problem. Vrijedi istaknuti kako su doveli možda i najveće zvijezde do sada.

Kineski klubovi ove su se zime još jednom potvrdili kao jak i sada već i nezaobilazan čimbenik na svjetskom nogometnom tržištu. Kinezi svojim milijunima dovode svjetske zvijezde na vrhuncu karijere. Stoga i ne čudi da je najveći transfer ove zime prelazak brazilske zvijezde Oscara iz velikog Chelseaja u Šangaj za odštetu od 60 milijuna eura.

Drugi veliki posao po redu odradio je PSG. Bogati Parižani za 40 milijuna eura doveli su jednu od najvećih mladih zvijezda Njemačke i Europe, Juliana Draxlera.

A da ne bi slučajno Manchester City izostao s ovog popisa, tu je ljetos dogovoren, a sada realiziran transfer Gabriela Jesusa, 19-godišnjeg napadača kojeg i veliki brazilski Ronaldo vidi kao svog nasljednika.

Pa onda opet malo PSG. I oni su doveli „novog Ronalda", ali novog Cristiana Ronalda - Gonçala Guedesa. Benfica nije mogla odolijeti ponudi od 30 milijuna za igrača koji vrijedi i trostruko manje.

I za kraj TOP-a 5: Bilićeva tuga, Dmitri Payet. Isforsirao je odlazak u Marseille, a West Hamu je pripalo 29 milijuna eura.

No, posvetimo se još malo Kinezima. Uz Oscara doveli su i veliku belgijsku zvijezdu Axela Witsela. Njemu se u istom klubu trebao pridružiti i naš Nikola Kalinić, no odbio je 12 milijuna eura po sezoni. Pa su umjesto njega doveli vječitog brazilskog talenta Pata. A tu je dakako i nevjerojatan transfer Carlosa Teveza. Ne zbog odštete, već zbog godišnje plaće od čak 37 milijuna eura.

Od važnih europskih transfera treba izdvojiti još samo 2: Depay je iz Manchester Uniteda preselio u Lyon, a odlični Crnogorac Jovetić na posudbu iz Intera u Sevillu.

I za kraj, da vidimo tko je najviše trošio. Očekivano, opet Englezi. Klubovi iz Premierlige uložili su čak 254 milijuna €. Slijede ih, dakako, klubovi iz Kine, zatim Francuske, te Njemačke i Italije. Zanimljivo: ovih 100 milijuna je rekord za Nijemce.

Pitate se gdje su su Španjolci? Evo ih - tek su 12. Real ima zabranu dovođenja igrača, dok Barca novac troši na produljenje ugovore svojih najvećih zvijezda.

A ovako to izgleda kada se tim najvećih potrošačima pridoda njihov prihod. I tu dolazimo do onoga čime smo zapravo i započeli: podacima o tome koliko nemilosrdno Kinezi troše kako bi unaprijedili svoj nogomet. I to je trend kojem se, barem zasada, baš i ne vidi kraja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider