Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zagorčali su mnogima

Potpuna senzacija kvalifikacija: Najmanja država EU upisala samo jedan poraz

U tijeku su utakmice kvalifikacija za EURO 2024. u Njemačkoj, a jedna mala država sve je iznenadila svojim igrama.

BiH - Luksemburg (Foto: Afp)

Hrvatska je u prvoj rujanskoj kvalifikacijskoj utakmici slavila uvjerljivom pobjedom protiv Latvije rezultatom 5:0. Gledajući povijest obije momčadi to je i očekivani epilog. Latvija nije nogometni div, već liliputanac, a Hrvatska pak ima tri odličja s velikih natjecanja.

Nekoliko europskih momčadi spada u ešalon onih protiv kojih su već unaprijed upisani bodovi. Dugo je u taj rang spadao i Luksemburg koji je slovio kao potpuni nogometni outsider. Reprezentacija je to koja se do sada nije isticala svojim igrama, a u vijestima bi završili tek kada bi ih netko pobijedio s velikim brojem pogodaka.

Kako danas zaista svi igraju nogomet pokazalo se baš u njihovom slučaju. Luksemburg, jedino Veliko Vojvodstvo na svijetu, prava je senzacija u kvalifikacijama.

Kvalifikacije su započeli remijem protiv Slovačke, a potom su teško stradali od Portugala. Kada se pomislilo da je remi s Slovačkom samo jedna anomalija Luksemburg je svojim igrama u sljedećim utakmicama pokazao da itekako vrijedi.

Sljedeće tri utakmice upisali su tri pobjede, a pogodak su primili samo od Islanda. Gol razlika 7:1 osigurala je Luksemburgu 10 bodova i diobu drugog mjesta u skupini.

Posljednji koji je stradao od Luksemburžana bio je Island, hrvatski česti suparnik. U toj utakmici Islanđani su bili u potpunosti nadigrani te su u 70. minuti gubili 2:0, da bi naposlijetku utakmica završila 3:1 u korist Luksemburga.

Standings provided by Sofascore

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider