Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potraga za trenerom

Barca našla svog Zidanea: Xavi ne može, ali ima tko može. Messi je podigao palac gore!

Barcelona je u potrazi za novim trenerom, a jedno ime se nameće - Patrick Kluivert...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad već ne može ili ne želi Xavi Hernandez, Patrick Kluivert mogao bi zamijeniti Quiquea Setiena na klupi Barcelona, otkriva katalonski Mundo Deportivo uoči posljednjeg kola La Lige, potpuno nebitnog što se tiče utrke za naslov prvaka.

Priča je navodno ozbiljna. Nekoć veliki nizozemski napadač nosio je svojedobno dres Barcelone šest godine. Dakle, odlično poznaje atmosferu, filozofiju i općenito odnose u klubu. Nizozemac je već u Barceloni. Prije godinu dana postavljen za glavnog direktora La Masije, Barcine nogometne akademije.

gol expired Razočarani Mamić u naletu iskrenosti priznao grijehe: Prava je istina da su on i brat Zdravko glavni krivci divider

Jedan od prvih poteza bio mu je taj da najuri klupsku legendu Victora Valdesa s mjesta trenera U-19 momčadi. Došlo je do verbalno sukoba zbog neslaganja oko izbora igrača i vođenja momčadi. Valdes je na vrhunce svađe zaprijetio Kluivertu, a ovaj mu je bez krzmanja uručio otkaz.

Kluivert kandidat za novog trenera Barcelone

Ta sekvenca govori da ima čvrstu ruku i jak karakter, a to je ono što u ovom trenutku nasušno treba raštimanom Barcinom orkestru.

Kluivert nema neko veliko trenersko iskustvo, ali ipak je učio od najboljih. Samostalno je vodio tek mladu momčad Twentea i reprezentaciju Curacaoa. Najviše je naučio od bivšeg trenera u Ajaxu i Barceloni Louis van Gaala.

Bio mu je pomoćnik na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu dok je van Gaal vodio Nizozemsku. Radio je kao trener u omladinskom pogonu Ajaxa.

Napad i samo napad

Jedno vrijeme je skupljao iskustvo i kao asistent u australskom Brisbaneu. Bio je i sportski direktor PSG-a. Odstupio je s funkcije netom prije Neymarova transfera.

Potom je asistirao nekadašnjem suigraču Clarenceu Seedorfu na klupi kamerunske reprezentacije. Nakon što su dobili otkaz u Kamerunu u srpnju prošle godine vratio se u Barcelonu, za koju je igrao od 1998. do 2004.

gol expired Rebić raspametio Talijane uz Ibrinu pomoć: Hrvatski bombarder nadomak velikog dostignuća divider

Ne treba pojašnjavati da je kao trener izrazito napadački orijentiran. Ofenzivni stil Ajaxa i Barce ne razlikuje se previše. Filozofije su gotovo identične.

Ajaxov utjecaj na Barcelonu u svemu se ogleda. Temelje današnjem stilu Barce udario je Johan Cruyff, a njegova vizija izrasla je na Ajaxovim postulatima. Dakle, tu nema nikakvih problema, Kluivert tu literaturu ima malom prstu.

Messi podigao palac gore

Još je bitnije što je Nizozemac iznimno cijenjen u svlačionici Barcelone. Mundo ističe da ga glavni igrači na čelu s Lionelom Messijem vide kao pravog čovjeka za Barcu, sposobnog da se uhvati u koštac s problemima i pruži im ono što Argentinac najviše traži kod trenera: intenzitet i karakter.

Kažu da Kluivert ima osobine lidera koje nasušno nedostaju Barci. Igrao je u Barceloni i zna kako izaći na kraj sa superzvijezdama. U Barci vjeruje da će se znati suočiti s izazovima koji ga očekuju.

Deiveson Figueiredo Ovaj čovjek je Superman: Prošao kroz pakao i na kraju veličanstvenom izvedbom stigao do UFC naslova divider

Kluivertov odnos s „teškašima“ u svlačionici je odličan. Svi se sjećaju kakav je igrač bio. A bio je igračina. Ide mu na ruku i to što savršeno poznaju mlade Barcine talente koji su već ušli ili će uskoro ući u prvu momčad. Posebno je vezan uz Ansua Fatija. Kluivert je prošao sličnu priču u Ajaxu i točno zna što treba mladom igraču.

Kluivert je radio na integraciji Frenkieja De Jonga u novu sredinu. Poznaje ga još dok je radio u akademiji Ajaxa. Ako itko zna što najviše odgovara De Jongu i gdje se najbolje osjeća na terenu, onda je to Kluivert.

Znalac i poliglot

Zna se da je u Barcinoj svlačionici mnoštvo stranaca, a Kluivert je sposoban s većinom razgovarati na njihovom materinjom jeziku. Nije prevažno, ali nije ni nezanemarivo. Kluivert je poliglot; govori nizozemski, njemački, engleski, francuski, talijanski i portugalski. Još da nauči i hrvatski bio bi savršen.

Kluivert je puno toga prošao u karijeri, ima veliko međunarodno iskustvo i sigurno može dati dobre savjete mladim igračima. Recimo, Dembeleu koji prolazi kroz probleme s kojima se svojedobno suočavao i nizozemski napadač.

Figueiredo ugušio Benavideza Deiveson Figueiredo novi je UFC prvak: Zastrašujuća izvedba Brazilca! Poraženi Benavidez ostao bez svijesti divider

I on je znao biti ozlijeđen i izbivati dugo s terena. Vjerojatno je i dobar pedagog. Sin Justin mu igra u Romi pa vjerojatno zna kako izaći na kraj s mladcima koji zarađuju milijune i misle da su nedodirljivi.

Odluka je u rukama predsjednika Barcelone. On mora odlučiti što će sa Setienom i želi li već za uzvratni okršaj s Napolijem u Ligi prvaka instalirati novog trenera.

Može li biti Barcin Zidane?

Sve govori da se Barca još nije na psihološkom planu oporavila od šokova koje je doživjela u Rimu i Liverpoolu. Ta dva poraza lebde iznad Camp Noua i kao utvare prate Barcu na gostovanjima.

Ernesto Valverde i Quqiue Setien nisu dokučili kako da riješe problem. Blokada je očita i treba je razbiti. Barca treba hrabrog trenera bez kompleksa i straha.

Katalonci se nadaju da će znati prići igračima i dati im podršku, ali i udariti šakom o stol kada to bude potrebno. Ukratko, nadaju se da će Barci biti ono što i Zinedine Zidane Realu: neprikosnoveni autoritet i nesalomljivi karakter.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider