Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I zaslužni i krivi

Razočarani Mamić u naletu iskrenosti priznao grijehe: Prava je istina da su on i brat Zdravko glavni krivci

Dinamo je odigrao još jednu groznu partiju u Puli, a Zoran Mamić bio je nakon utakmice silno razočaran…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je sinoć u Puli jedva izvukao „nulu“. Još jedna u nizu loših partija Modrih duboko je razočarala trenera Zorana Mamića. Bilo je to mučenje lopte i gledatelja. Prema viđenom, Istra je bila bolja i trebala je slaviti.

„Nikada nisam bio u sličnoj situaciji; ni kao igrač, ni kao trener, a ni kao sportski direktor“, razočarano je kazivao Mamić nakon utakmice.

Mamić priznao grijehe

U naletu iskrenosti Mamić je priznao:

„Što god da napravimo, ne izgleda dobro. Bez volje, energije i strasti ne može se igrati nogomet. Na dobrom smo putu da upropastimo sve dobro što smo radili cijelu sezonu. Moramo se restartati, vratiti na nulu i krenuti ispočetka. U suprotnom ćemo biti nezadovoljni i nesretni jer ubrzo kreće nova sezona.“

gol expired Australija oplakuje smrt juniorske svjetske prvakinje: Ostavila oproštajno pismo divider

Sad se već može reći da šok-terapija ne da nije uspjela, nego je potpuno promašena. Mamić nije uspio podići momčad ni za milimetar pa ispada da je smjena Igora Jovićevića bila bespotrebna.

Uprava Dinama komotno je mogla sačekati kraj sezone pa onda djelovati. Naravno, da se članove Uprave nešto pita. Iako sam osobno otpočetka drukčijeg dojma, član Uprave Krešimir Antolić izrijekom je rekao, nakon što su BBB-i posjetili Maksimir, da je Mamić tek privremeno rješenje.

Nedosljedni i uplašeni 

Kao, odradit će samo posljednje tri utakmice prvenstva i onda će se povući. Razlozi su, kako je rekao, vannogometni. Drugim riječima rečeno, mislili su instalirati Mamića, ali uplašili su se reakcije javnosti i navijača pa su se povukli.

Rezultati i još više igre Modrih zorno demonstriraju da je to bio iznimno loš potez. Ako su mislili postaviti Zorana Mamića, s idejom da bude dugoročnije rješenje, što zapravo i jesu htjeli, odnosno što je htio glavni šef i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, ali u Maksimiru to ne žele priznati, trebali su taj plan i provesti u djelo. Ovako su se još jednom pokazali nedosljednim.

Predomislili su se pet do 12 i samo dodatno destabilizirali situaciju. U strahu su velike oči, a kad je tako, prave se pogreške u koracima. Čelnici Dinama lutaju i glavinjaju u magli koju su samo zakuhali. Startali su đonom na Nenada Bjelicu i cijelu momčad, srušili su teškom mukom izgrađenu atmosferu i sada im se sve vraća kao bumerang. Igrači pamte kao slonovi. Jako dobro znaju što su im napravili i tko je ih stavio pred javni linč.

Prava istina: Glavni krivci su Zdravko i Zoran Mamić

Mamić je sam rekao da su upropastili sve što su mukotrpno gradili cijelu sezonu. On je to rekao u množini, misleći vjerojatno na sve u klubu, i čelnike, i trenere i igrače, po klasičnom principu disperzije krivice, no prava je istina da najveća odgovornost leži na čelnicima kluba, odnosno na braći Mamić koji su ključni kreatori klupske politike. Da se ne lažemo.

Deiveson Figueiredo Ovaj čovjek je Superman: Prošao kroz pakao i na kraju veličanstvenom izvedbom stigao do UFC naslova divider

Da je do kraja bio iskren, rekao bi: "Ja i brat Zdravko sve smo upropastili." Nisam od onih koji će reći da su Mamići za sve krivi, a da za ništa nisu zaslužni. To je logički salto mortale. Čisti sofizam. Ako su za sve krivi, onda su i za puno toga zaslužni.

Ali to što su zaslužni ne amnestira ih od onog što su loše napravili. O nekim stvarima se vode i sudski postupci. Svatko mora odgovarati za svoje postupke, bez iznimke. U konačnici, sud će dati konačnu presudu.

Ni na nebu ni na zemlji

Već smo nekoliko puta napisali da Zoran Mamić ne bi trebao biti u klubu. Nakaradno je da ključne dužnosti u maksimirskom klubu obavlja čovjek koji je nepravomoćno osuđen za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz istog tog kluba.

Međutim, ako može biti sportski direktor, može biti i trener. Kakva je tu razlika? Ili mora otići iz kluba ili može biti sve što poželi. Najgore je ostaviti situaciju ni na nebu ni na zemlji. Da su čelnici duboko uvjereni u ispravnost svojih poteza, Mamića bi odmah proglasili trenerom.

To im je ionako bila namjera. Nedosljednošću i taktičkim vrludanjem samo su produljili neizvjesnost i unijeli dodatni nemir u momčad. Igrači misle da neće ostati trener i naravno da im je motiv splasnuo.

Figueiredo ugušio Benavideza Deiveson Figueiredo novi je UFC prvak: Zastrašujuća izvedba Brazilca! Poraženi Benavidez ostao bez svijesti divider

Dinamo što prije mora inaugurirati trenera za iduću sezonu ili će se dovesti u jako tešku situaciju. Kvalifikacije će doći vrlo brzo. Već smo nekoliko puta rekli i opet ćemo ponoviti.

Zoran Mamić najbolje rješenje

Zoran Mamić je prva i jedina istinska želja Zdravka Mamića, glavnog šefa kluba. Sve ostalo je taktiziranje. Igrokaz s „teškašima“ nije potreban. To je odavno pročitana priča.

S obzirom na to kako se vodi klub, tko ga vodi i poznate odnose moći, Zoran Mamić u ovom trenutku čini se kao najlogičnije rješenje. Trenerske reference nisu upitne, i tome smo već pisali. Situacija je više nego delikatna, koji god da trener dođe, bit će mu jako teško.

Jedino bi Zoran imao neupitanu potporu glavnog šefa, što je u Dinamu daleko najvažnije, pogotovo u ova bremenita vremena. Kad je već tako, a s takvim načinom vođenja kluba osobno se ne slažem, što je opet druga priča, onda je doista nabolje da sve ostane u bratskim rukama.

Ivan Krstanović zabio 100. pogodak u HNL-u

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider