Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Real preporođen

PSG osakaćen, Dortmund šokiran, a Barcu čeka "nagazna mina": Evo tko je glavni favorit Lige prvaka!

Nokaut-faza Lige prvaka započinje večeras, a derbi se igra na Old Traffordu...

Galerija Pehar Lige prvaka (Foto: AFP) Ždrijeb osmine finala Lige prvaka (Foto: AFP) Real slavi naslov prvaka svijeta 2017. (Foto: AFP) +2 Niko Kovač na utakmici Lige prvaka (Foto: AFP)

Zimska je stanka završila, odrađen je i zimski prijelazni rok u najvećim europskim ligama. Sve je spremno za nastavak Lige prvaka koja započinje večeras.

U prvoj fazi natjecanja u nekim skupinama bilo je prilično napeto i neizvjesno, no na kraju nije bilo većih iznenađenja što se tiče plasmana u drugi krug. Dosad je ukupno postignuto 275 golova, s prosjekom od 2,86 golova po utakmici. Gol je padao u prosjeku svaku 32. minutu. PSG je najefikasnija momčad natjecanja sa 17 golova. Slijede Manchester City (16), Bayern i Porto (15), Barcelona (14)…

Rakitićev gol najspektakularniji

Najbolji je strijelac napadač Bayerna Robert Lewandowski s osam golova. Lionel Messi (Barcelona) postigao je šest, a Edin Džeko (Roma), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Dušan Tadić (Ajax), Neymar (PSG), Paulo Dybala (Juventus) i Moussa Marega (Porto) svaki po pet golova. Na listi asistenata prvo mjesto dijele Riyad Mahrez (Man City) i Carlos Soler (Valencia) s po četiri dodavanja koja su zaključena golom.

Ter Stegen radi čuda, ali Barca posrće i ima pakleni raspored: Real ima šansu okrenuti prvenstvo! Lionel Messi u akciji na utakmici Barcelone i Real Madrida (Foto: AFP) Real slavi (Foto: AFP) Santiago Solari (Foto: AFP) +4 Slavlje Reala (Foto: AFP)

Vidjeli smo nekoliko uzbudljivih utakmica i pregršt spektakularnih golova. Posebice će se pamtiti okršaji Juventusa i Manchester Uniteda, Manchester Cityja i Lyona, Bayerna i Ajaxa, Liverpoola i PSG-a, Barcelone i Tottenhama, a možda još više fantastični golovi Ivana Rakitića, Cristiana Ronalda, Maura Icardija ili Ousmanea Dembelea.

U vrlo jakoj konkurenciji Rakitićev gol protiv Tottenhama čitatelji UEFA-ine web-stranice proglasili su najboljim u prvoj fazi natjecanja. Barcelona je na Wembleyju slavila 4:2, a hrvatski je reprezentativac u 28. minuti spektakularnim udarcem s dvadesetak metara pogodio gornji desni kut protivničkih vrata.

Manchester City i dalje prvi favorit Lige prvaka

Poredak favorita na najvećim svjetskim kladionicama nije se bitno promijenio u odnosu na početak natjecanja. Za William Hill, najpoznatiju svjetsku kladionicu, Manchester City i dalje je najveći favorit natjecanja s koeficijentom 3,75. Slijede Barcelona (5), Juventus (7), PSG (8,5), Liverpool (10), Bayern, Real Madrid (12), Atletico, Borussia Dortmund (21), Manchester United, Tottenham (26), Ajax (67), Roma (76), Porto (91), Lyon (101) i kao najveći autsajder Schalke (251).

VAR i nova pravila

Prve utakmice osmine finala igraju se 12., 13., 19. i 20. veljače, a uzvrati su na rasporedu 5., 6., 12. i 13. ožujka. Neka su pravila promijenjena u odnosu na prethodnu sezonu, ali i prvi dio ove sezone. Bitno je naglasiti da će se u nokaut-fazi natjecanja koristiti VAR tehnologija. UEFA je početkom prosinca na sjednici Izvršnog odbora u Dublinu odlučila uvesti VAR već od osmine finala. Nogometaši koji budu tražili od sudaca da pozovu VAR bit će kažnjavani žutim kartonom. Tako je barem najavljeno, vidjet ćemo koliko će dosljedno suci primjenjivati taj UEFA-in naputak.

U kontekstu zimskog prijelaznog roka važno je istaknuti da je ukinuto pravilo po kojem igrač u jednoj sezoni ne smije igrati u istom natjecanju u dvama klubovima. Nema više nikakvih ograničenja u vezi s tim, osim što je ostalo pravilo da se mogu registrirati tri nova igrača za nokaut-fazu natjecanja. Novost je i ta što će u produžetku biti dopuštena četvrta zamjena.

Parovi osmine finala Lige prvaka:

Utorak, 12. veljače (21:00):

Roma - Porto

Prema procjenama kladionica, Roma je lagani favorit. Rimljani su prošle sezone dogurali do polufinala Lige prvaka, dok je Porto ispao već u osmini. Roma je u skupni bila druga iza Reala, dok je Porto uvjerljivo osvojio prvo mjesto u svojoj skupini, ali u nešto lakšoj konkurenciji sa Schalkeom, Galatasarayem i Lokomotivom iz Moskve. Ni Roma ni Porto u zimskom prijelaznom roku nisu značajnije tržili. Porto je vodeći u portugalskoj ligi, dok se Roma u Serie A bori za četvrto mjesto i plasman u Ligu prvaka.

Manchester United - PSG

Jedan od derbija osmine finala. Iako je Manchester United značajno podigao formu nakon što je uručio otkaz Joseu Mourinhu, iako je najbolji igrači PSG-a Neymar teže ozlijeđen, Parižani su još uvijek poprilični favoriti. William Hill plaća prolaz PSG-a s 1,57, a Manchester Uniteda s 2,25. Na listu ozlijeđenih igrača PSG-a upisao se još jedan važan igrač, urugvajski napadač Edinson Cavani, a problema s ozljedom imao je i talijanski veznjak Marco Verratti, no Talijan će biti spreman za utakmicu.

Menadžer Crvenih vragova Ole Gunnar Solskjaer nema većih problema sa sastavljanjem momčadi. Marouanea Fellaini napustio je Manchester United u zimskom prijelaznom roku, prešao je u kineski Shandong Luneng za 12 milijuna eura, dok je PSG doveo argentinskog veznjaka Leandra Paredesa iz Zenita za 45 milijuna eura.

Srijeda, 13. veljače (21:00):

Tottenham - Borussia Dortmund

Jedan od najzanimljivijih parova osmine. Prema William Hillu, Tottenham je lagani favorit. Koeficijent na prolaz Engleza iznosi 2,10, a Nijemaca 1,67. Forma Tottenhama u uzlaznoj je putanji, iako je bio lišen pomoći dvojice najboljih igrača, Harryja Kanea i Delea Allija. Obojica se dobro oporavljaju, no pitanje je hoće li biti spremni za prvu utakmicu s Borussijom. U odsustvu njih dvojice ključnu ulogu u momčadi Mauricija Pochettina igra Heung-min Son. Korejac je u posljednje vrijeme u velikoj formi. S druge strane, Borussia je vodeća momčad Bundeslige, drži formu i na dobrom je putu da prekine dominaciju Bayerna u Njemačkoj, no "crno-žuti" su dobili šokantnu vijest.

Problem je nova ozljeda najboljeg igrača Marca Reusa. Posljednje informacije govore da neće biti spreman za prvu utakmicu. Kada se uzme u obzir koliko je važnih utakmica i natjecanja propustio zbog ozljeda, što s klubom, a što s reprezentacijom, slobodno se može reći da je jedan od najvećih "nesretnika" njemačkog i europskog nogometa.

Dortmunđani su u zimskom prijelaznom roku doveli iz Boce Juniorsa 20-godišnjeg stopera Leonarda Balerdija za 15 milijuna eura odštete, no i Balerdi ima problema s ozljedom. Borussia je prodala Chelseaju Christiana Pulišića za 64 milijuna eura, ali američki napadač hrvatskih korijena ostaje u Dortmundu do kraja sezone. Od poznatijih igrača, Shinji Kagawa otišao je na posudbu u Bešiktaš, a Sebastian Rode u Eintracht Frankfurt. Tottenham nije imao značajnijih zimskih transfera.

Ajax - Real Madrid

Sudar mlade i poletne momčadi Ajaxa te pod Santiagom Solarijem preporođenog Reala. Aktualni prvak Europe veliki je favorit. Willam Hill plaća prolaz Real sa samo 1,22, a Ajaxa s visokih 4,00. Nakon lošeg ulaska u sezonu, promjene trenera te mnogobrojnih problema u i oko momčadi, Real je u posljednje vrijeme podigao formu i izgleda osjetno bolje nego prije mjesec ili dva.

Ajax je vrlo dobro igrao u skupini, dobro se nosio s Bayernom i zamalo je osvojio prvo mjesto. Real je u zimskom prijelaznom roku doveo Brahima Diaza iz Manchester Cityja za 17 milijuna eura. Ajax je kupio stopera Boce Juniorsa Lisandra Magallana za 10 milijuna eura, koji se u međuvremenu ozlijedio, dok je od važnijih igrača pustio na posudbu u Sevillu Maximiliana Wöbera. Ajax je dogovorio prodaju najboljeg igrača Frenkieja de Jonga Barceloni na kraju sezone. Transfer će iznositi ukupno s bonusima 86 milijuna eura.

Prema našim informacijama, taj je lukrativni transfer izazvao val ljubomore i nesporazuma u svlačionici Kopljanika. Da nije dobro djelovao na momčad Ajaxa, pokazao je derbi s Feyenoordom, koji je uslijedio nedugo nakon objave transfera. Ajax je pretrpio težak poraz (6:2). No do utakmice s Realom situacija će se vjerojatno smiriti. U Kataloniji se otvoreno nadaju da će De Jong, kao budući igrač Barcelone, sve učiniti da Ajax izbaci njihova mrskog madridskog rivala.

Utorak, 19. veljače (21:00):

Lyon – Barcelona

Lyon je u skupini nokautirao Manchester City na Etihadu i time je naznačio da bi mogao biti „nagazna mina“ u nokaut-fazi natjecanja. U pretprošlom kolu francuskog prvenstva srušili su i PSG, kojem je to bio prvi poraz ove sezone u Ligue 1. Lyon u posljednje vrijeme igra jako dobro, pa stoga ne čudi što je predsjednik kluba Jean-Michel Aulas uvjeren da mogu proći Barcelonu. Lyonu je najveći problem taj što mu u prvoj utakmici zbog suspenzije neće igrati ponajbolji igrač Nabil Fekir.

Katalonci imaju popriličnih problema s ozljedama u posljednje vrijeme. Najvažnije je za Barcu da će Lionel Messi biti spreman za Lyon, a vjerojatno i Ousmane Dembele. Barcelona je veliki favorit na kladionicama. William Hill prolaz Barcelone plaća 1,11, a Lyona 6,00.

Liverpool - Bayern

Vjerojatno najzvučniji par osmine finala. Kladionice im daju podjednake šanse. Liverpool je prošlosezonski finalist Lige prvaka i trenutačni lider engleske lige. Redsi su se plasirali u osminu finala s dovoljnom pobjedom nad Napolijem u zadnjem kolu natjecanja po skupinama. Sudeći prema ne pretjerano blistavim igrama i rezultatima, čini se da je Liverpool u laganom padu forme posljednjih tjedana.

U ništa boljoj situaciji nije ni Kovačev Bayern, koji cijelu sezonu nije na očekivanoj razini. Bayernu će u obje utakmice nedostajati Thomas Mueller, koji je dobio izravan crveni karton zbog već opjevanog „kung-fu“ starta u Amsterdamu. Liverpoolu će u prvoj utakmici na Anfieldu nedostajati najbolji obrambeni igrač, Nizozemac Virgil van Dijk, koji mora izdržati jednu utakmice suspenzije zbog kumulativnih žutih kartona. Bayernu će se u nastavku sezone priključiti 18-godišnji kanadski talent Alphonso Davies, kojeg su Bavarci ljetos kupili od Vancouvera za 10 milijuna eura, ali su ga ostavili na posudbi do zime.

Srijeda, 20. veljače (21:00)

Atletico Madrid – Juventus

Po mnogima „najtvrđi“ par osmine finala. Radi se o klubovima koji su već godinama poznati po granitnoj obrani. Nakon što je ljetos doveo Cristiana Ronalda iz Real Madrida, talijanski velikan postao je jedan od glavnih favorita ovosezonske Lige prvaka. U posljednje vrijeme u maloj je rezultatskoj krizi, ispao je iz talijanskog Kupa i izgubio neke bodove u Serie A, no Juveu je u ovom trenutku najvažnija Liga prvaka i logično je da se čuvao za to natjecanje.

Zašto opet nije igrala zvijezda Juventusa? Allegri svima objasnio što Mandžo znači Ronaldu Mario Mandžukić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) +1 Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP)

Za Juventus je problematično što su njegovi stupovi obrane, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci i Giorgio Chiellini, imali problema s ozljedama, a već duže vrijeme ozlijeđen je i ofenzivac Juan Cuadrado.
Atletico ima sličnih zdravstvenih problema. Izvan stroja trenutačno su Diego Costa, Stefan Savić, Koke, Saul Niguez i Diego Godin. Ozljeda Diega Coste značajno je poremetila Atletico u ofenzivnom dijelu igre. Diego Simeone morao je nabaviti zamjenu, pa je u zimskom prijelaznom roku doveden Alvaro Morata na posudbu iz Chelseaja.

Schalke - Manchester City

Manchester City apsolutni je favorit i bilo bi doista golemo iznenađenje da ne prođe dalje. Schalke loše stoji u Bundesligi, daleko je od mjesta koja vode u Europsku ligu, a kamoli u Ligu prvaka. Rudari se sigurno neće predati, vjerojatno će se njemački studiozno spremiti za Građane, a možda će dobiti i pokoju „insajdersku“ informaciju. Naime, u zimskom prijelaznom roku doveli su pojačanje upravo iz Manchester Cityja, doduše iz njegove omladinske momčadi. Radi se o velškom krilu Rabbiju Matondu, kojeg su platili nemalih devet milijuna eura.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider