Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
napokon!

Liga prvaka ulazi u novu eru: Nadamo se kako više neće biti sudačkih ''poguranaca''

UEFA je najprije bila protiv korištenja VAR-a ove sezone, iako je on u upotrebi u nekim jačim europskim ligama, a i korišten je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Liga prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Premda je Video Assistant Referees (VAR) tehnologija trebala ući od iduće sezone, VAR će se početi koristiti već ove sezone i to od osmine finala Lige prvaka koja je na rasporedu ovaj i sljedeći tjedan.

Tako će već utakmice Manchester United - PSG, te Roma - Porto ostati upisane u povijest kao prve utakmice u elitnom natjecanju europskog nogometa na kojima se koristila video tehnologija.

UEFA je najprije bila protiv korištenja VAR-a ove sezone, iako je on u upotrebi u nekim jačim europskim ligama, a i korišten je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, odlučila ga je ranije uvesti zbog čestih sudačkih pogrešaka.

"Uvjereni smo da će uvođenje VAR-a biti korisno za naša natjecanja jer će pružiti dragocjenu pomoć službenim osobama i omogućiti nam da smanjimo pogrešne odluke," kazao je šef UEFA-inih sudaca Talijan Roberto Rosetti.

Bivši sudac je naglasio kako su njegove kolege pozitivno reagirale na uvođenje video tehnologije.

"Tijekom proteklih nekoliko mjeseci održali smo razne tečajeve s našim vrhunskim sucima i svi su reagirali pozitivno."

Rosetti je naglasio kako VAR nije savršen, ali će pomoći sucima da donesu ispravne odluke.

"Točnost je svakako važnija od brzine. Ipak, vrijeme je važno, a mi želimo da sudačke odluke budu što učinkovitije."

Izvršni odbor UEFA-e odlučio je također, upotrijebiti VAR i u finalu UEFA Europske lige ove godine, u završnici Lige nacija, te završnom turniru Europskog U-21 prvenstva na kojem će sudjelovati i mlada hrvatska vrsta.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider