Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utrka se nastavlja

"Osječki siromasi" opet se preplašili "zagrebačkih milijunaša": Bjelica mora još poraditi na gardu

Dinamo je u derbiju dosadašnjeg dijela sezone pobijedio Osijek 1:0 i potvrdio ulogu velikog favorita za obranu naslova prvaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Maksimiru se lakše diše. Modrima je pao veliki teret s leđa, u Rusiju putuju s jako važnom pobjedom. Osvojili su tri boda koja će im sigurno značajno popraviti atmosferu i podići samopouzdanje.

Bilo je dosta šansi, bilo je dosta uzbudljivo, ali na kraju je derbi odlučila velika pogreška obrambenog igrača Osijeka, koji je u opasnoj zoni ničim izazvan primio loptu kao da mu je najveći neprijatelj. Zapravo je servirao veliku šansu Mislavu Oršiću, koji je iskoristio poklon-bon.

Ironija je sudbine da se lopta odbila kao od zida od Osijekova Brazilca Igora Silve. Još jedan dokaz da brazilska tehnika nije što je nekoć bila. Negda su takve lopte bile prelagan zalogaj i za obične španere na plažama njegova Rija. Davno je to bilo, ostale su samo uspomene… Malo se šalimo, Silva je dobar igrač, ali ovo je stvarno velika pogreška. Jako skupa, možda i naslova prvaka. S tom pogreškom poremetio je i taktiku, baš je razvalio Bjeličinu koncepciju.

Dinamo slomio Osijek njegovim oružjem 

Ipak, Dinamo je slomio Osijek zapravo njegovim oružjem - agresijom. Broj prekršaja puno toga govori.  Kao što smo i predvidjeli, Zoran Mamić se odlučio za nešto defanzivniju varijantu, za europsku taktiku i postavu s jednim klasičnim napadačem.

Iako se očekivalo da će ih Bjelica napaliti do daske, Osječani su ušli u derbi po staroj navadi - nekako odveć preplašeno i nesigurno. Slali su poruke da su Modri pod većim pritiskom, a istrčali su na maksimirski travnjak kao da je obratno. Nisu izgledali rasterećeno, baš suprotno, kao da ih je trema pojela. Puno su griješili, predavali čiste lopte, klizali se po terenu kao da su izabrali pogrešne kopačke.

gol expired Dinamo golom Oršića slomio Osijek: Derbi odlučila velika pogreška, VAR na stranu Modrih divider

Nakon primljenog gola gosti su zbunjeno teturali po maksimirskom travnjaku, no Modri su propustili šansu dotući grogiranog protivnika.

Opet su puno promašivali i to im se moglo lako osvetiti. Osijek se pribrao u drugom dijelu, očito je da je Bjelica u poluvremenu uspio podići svoje pulene. Ribanje je sigurno bilo papreno.

Buđenje gostiju u drugom poluvremenu

U drugom dijelu gledali smo drukčiju priču. Osijek je uspostavio kontrolu, počeo je puno ozbiljnije prijetiti, posebice nakon što je Ristovski isključen. Imao je i Dinamo šansi, ali može se reći da je Livaković najzaslužniji što nije završilo remijem.

U završnici utakmice nervoza je bila velika, kartoni su sijevali na sve strane. U derbijima je to normalno, pogotovo kada je priprema tako eksplozivna. Tenzije su zbog svega što se događalo bile jako visoke.

S obzirom na to kakav je bio ulazak gostiju u utakmicu, može se reći da je Mamić odradio bolji posao od Bjelice u tom segmentu. Međutim, čini se da je ključnu ulogu odigralo iskustvo igranja velikih utakmica Dinamovih igrača. Paradoksalno zvuči da je ih je upravo Bjelica dobrim dijelom izgradio i ulio im pobjednički mentalitet.

Koliko god da su napredovali pod Bjelicom, Osijekovi igrači još uvijek nemaju taj mangupski gard. Problem vrućih gostovanja nije jednostavno riješiti, ne ide to preko noći. Remiji u Splitu i Rijeci, porazi u Gorici i Zagrebu. Četiri najteža gostovanja, samo dva osvojena boda.

Suci obavili dobar posao

Dobro je što suđenje još nismo ni spomenuli. Prvi je dojam da je Ivan Bebek sa svojim pomoćnicima odradio dobar posao. VAR im je bio od velike pomoći, zato i služi. Da ga nije bilo, tko zna kako bi to završilo. Ovaj put je tehnologija bila dobra za Dinamo.

Ispravno je uočeno zaleđe prije jedanaesterca, a i Bebek je mogao još jednom dobro pogledati je li Theophileova ruka bila za penal. Bjelica je trpko mahao glavom, ali Osječani se nisu previše bunili, gospodski su prihvatili sudačke procjene.

gol expired Bjelica ne gubi duh nakon poraza: "Naše srce može pobijediti Dinamov novac" divider

Možda se pitaju što bi bilo da je bilo obratno, ali činjenica je da iza derbija neće ostati sudački repovi. To je jako važno zbog smirivanja strasti i vraćanja povjerenja kako bi se utrka odvijala u sportskom duhu. A tenzija će uvijek biti, to je u nogometu normalno.

Bjelica se pobrinuo da se zadrže u eteru. Nakon utakmice nekim izjavama bocnuo je Modre. Da parafraziramo, osječki siromasi protiv zagrebačkih milijunaša. To mu je bila misao vodilja. Majstor psihologije izgubio je ovu bitku, ali rat još nije gotov.

Ništa još nije gotovo, revanš se igra u Osijeku

Dinamo se opet malo odlijepio, opet je veliki favorit za osvajanje naslova prvaka, ali treba imati na pameti da Modri u 30. kolu gostuju u Gradskom vrtu. Osijek tu može sve nadoknaditi.

Ako dođe do toga da takmaci ostanu u tri boda, međusobni omjer bit će od velike važnosti. Dinamo u pobjedama vodi 2:1, u golovima 5:3. Dakle, nije to nedostižna razlika. Stoga ništa još nije gotovo, bit će tu još borbe, iako ostaje dojam da su Bjelica i njegov stručni stožer izvukli maksimum iz ove momčadi, baš sto posto. Pitanje je mogu li bolje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider