Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hoće li se umiješati UEFA?

Rusvaj u HNS-u, Dinamov udar na Osijek: Mamići pod velikim pritiskom, Zoran ima spremnu zamjenu

Potezom pera Izvršni odbor HNS-a raspustio je Komisiju nogometnih sudaca uoči velikog derbija Dinama i Osijeka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rusvaj u Kući nogometa. Kako se i očekivalo, potezom pera Izvršni odbor HNS-a raspustio je Komisiju nogometnih sudaca na čeku s Antom Kulušićem.

Gle čuda, s odlukom se nije složio jedino Ante Vučemilović-Šimunović, član IO-a i prvi dopredsjednik HNS-a, dugogodišnji predstavnik osječko-baranjskog ŽNS-a. On u svojem dopisu članovima IO-a tvrdi da je smjena provedena bez argumentiranog obrazloženja i temeljite rasprave.

Hoće li se umiješati UEFA?

„Razrješavati neko radno tijelo, ad hoc, zbog ove ili one svrhe, kroz prizmu pritiska čelnika klubova nije sukladno normativnim aktima koje propisuju FIFA i UEFA. HNS kao potpisnik UEFA konvencije ne smije dozvoliti involviranost utjecaja izvršne vlasti, pogotovo osoba koji dolaze iz klubova, u rad Komisije nogometnih sudaca. Naprotiv, treba osigurati neovisnost istoj“, napisao je, među ostalim, Vučemilović-Šimunović u svojem dopisu.

gol expired Službeno: IO HNS-a raspustio Komisiju nogometnih sudaca - 16 za, jedan protiv divider

Može li se ovo shvatiti kao prijetnjom prijave slučaja UEFA-i i FIFA-i? Sumnjamo da će Osječani ići tako daleko, ali i s druge strane su iskazane još žešće namjere, jedna je i provedena, pa ne treba ništa isključiti.

I ova sekvenca je pokazala da se crta raskola kreće negdje između Zagreba i Rijeke s jedne te Osijeka s druge strane.

Da će doći do širih sukoba na otvorenoj sceni, moglo se nazrijeti poslije prilično šokantnog Dinamova priopćenje nakon utakmice s Hajdukom, u kojem su najavljene radikalne akcije.

Koalicija Dinama i Rijeke protiv Osijeka

Naravno da je to priopćenje izdiktirao Zdravko Mamić iz međugorskog ureda. Više je nego indikativno da je Rijekin gazda Damir Mišković nedugo potom oštro istupio i najavio smjenu Komisije. Čini se da su sudačke pogreške na utakmici sa Šibenikom bile samo povod žučnoj reakciji Rijekina šefa.

Jano se nazire da je odigran dupli pas između Maksimira i Rujevice, odnosno Mamića i Miškovića, čija je poslovna suradnja bjelodana, pa tako i savezništvo. Naravno, kada im se interesi preklapaju, a to je upravo ovaj trenutak.

O svemu tome smo već opširno pisali i najavili što bi se moglo dogoditi uoči utakmice sezone između Dinama i Osijeka.

Iza svega se krije strah prije svega Dinamovih, a onda i Rijekinih čelnika da bi im Osijek mogao pomrsiti račune i preoteti dominaciju hrvatskom ligom. U prijevodu to znači i milijune eura koje ta dominacija donosi.

Dinamo - Osijek U cijelom kaosu oko sudaca i borbi za prevlast, određeni suci za derbi Dinamo – Osijek divider

Jedan od prvih poteza je pritisak na sudačku organizaciju uoči odlučnih utakmica. Taktika koja traje već desetljećima. Buka se uvijek diže prije ključnih ogleda. Kada prođu, onda je kasno. Budući da je bilo vidljivo kako ove sezone suđenje ne ide baš na ruku ni Dinamu, a ni Rijeci, mogao se predvidjeti preventivni udar ako Osijek ustraje s nizom pobjeda.

Malo tko je očekivao da bi Osijek u ovoj fazi sezone mogao biti bodovno izjednačen s Dinamom. Očekivalo se da će Bjelica podići Osijek, ali malo tko je predviđao da može ozbiljnije zaprijetiti Dinamu već u ovoj sezoni. Tomu se sigurno nisu nadali ni u Maksimiru. Otud nervoza i cijela buka koja se stvorila. Modri su iznenađeni, ne vole kada im se puše u vrat, nisu na to navikli.

U Maksimiru velika nervoza, čeka se odluka Vrhovnog suda

Kada se svemu nadoda i da bi uskoro trebala biti poznata odluka Vrhovnog suda o žalbi Zdravka Mamića na presudu Osječkog suda za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, lako je zaključiti kolika je frka u najvišim strukturama zagrebačkog kluba.

Ta odluka će na puno toga utjecati, i kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno možda i na ishod utrke za prvaka, a dugoročno na značajno kopnjenje moći Zdravka Mamića, što bi se sigurno reflektiralo i na Dinamo dok je pod trenutačnom upravom.

Ne treba pojašnjavati što bi za trenutačnu vladajuću strukturu u Maksimiru značila eventualna potvrda presude Vrhovnog suda.
Ne sumnjamo da bi miševi počeli napuštati tonući brod ili bi, još bolje rečeno, počeli preskakati na druge palube.

gol expired Moćni Rijekin gazda iz Dubaija već ostvario ono što je najavio neki dan, Osječanin napustio sastanak divider

Zna se da mnoge sile, nadzemne i podzemne, pretendiraju istrgnuti uzde iz Mamićevih ruku i preuzeti upravljanje maksimirskom „tvornicom novca“. Da se puno toga kuha govore i glasine o sastancima na visokoj razini širom BIH-a. Diližanse za Međugorje jure svako malo, tko zna kakve vijesti nose.

Zoran Mamić ima zamjenu?

Ako u Dinamu doista dođe do raspada sustava, Osijek bi mogao iskoristiti situaciju i postati vodeća sila HNL-a. Kako će Dinamo funkcionirati ako Zoran Mamić bude morao u zatvor? U Maksimiru se vjerojatno pripremaju i za tu soluciju, jer šire se glasine da Goran Tomić čeka u startnom bloku. Možda i zbog toga od Kine nije bilo ništa.

Međutim, jasno je da bi to bio jako težak udarac za Dinamo, teško bi ga bilo prebroditi, posebice ako Dinamo na posljednji revanš u Osijek ne dođe s dostatnom bodovnom razlikom. Puno toga je na kocki, puno toga je u igri. Sve rečeno jasno govori koliko je važna subotnja utakmica. Ma, prevažna.

Tko je kriv za loše suđenje u HNL-u?

Ukupno glasova:

Dinamo nakon Osijeka ulazi u seriju teških iskušenja, Krasnodar je na vratima, a između Hajduk u Splitu. Ishod utakmice s Osijekom mogao bi usmjeriti stvari pozitivno ili negativno. S pobjedom bi Modri bacili s leđa veliko breme, dok bi poraz izazvao neviđeno usijanje u Plavim salonima.

Bebek sudi derbi

Prema našim informacija, utakmicu će suditi postava koja vodila utakmicu Osijeka i Hajduka u prošlom kolu. Dakle, glavni sudac trebao bi biti Ivan Bebek s pomoćnicima Bojanom Zobenicom i Robijem Kezeleom.

Realno, to je u ovom trenutku najbolji mogući odabir. To mogu shvatiti kao nagradu za dobro suđenje u dosadašnjem tijeku sezone, ali i kao bačen vrući krumpir u ruke. Budući da tenzije paraju nebo, trebat će im puno umješnosti, ali i nešto sreće da utakmicu zaključe bez pogrešaka, barem ne onih većih. Moraju se nadati da će im u tome pomoći akteri, ali kako stvari stoje, na travnjaku će biti iznimno vruće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider