Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pobjednički gard Modrih

Osječani pucaju od bijesa zbog suđenja, Hajdukova pojačanja blistaju: Najugodnije iznenađenje – Grgić, a Kalinić će biti top za Dinamo

Osječani su očito nezadovoljni suđenjem u zadnje vrijeme, a Hajduk pokazuje da je u najboljoj formi i da je pogodio s pojačanjima…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nesretno-nespretni branič Rijeke Sava Čestić izazvao je navijačku euforiju u Gradskom vrtu autogolom u finišu derbija prošlog kola Prve HNL-a i donio vrlo vrijednu pobjedu Osijeku, možda i krucijalnu u nastojanju da zadrži korak s prvoplasiranim Dinamom i nadirućim Hajdukom.

Nakon što je šaptom pala u Maksimiru, a sada i u Gradskom vrtu, realno je reći da su Rijekine šanse za osvajanje naslova prvaka bitno umanjenje, ako su uopće i postojale.

To se nije baš moglo zamijetiti po nekim ne pretjerano optimističkim izjavama njezinih dužnosnika posljednjih tjedana. Kad se počnu odašiljati poruke u stilu "ova momčad nije ni slagana za napad na naslov prvaka", kako ih drukčije protumačiti nego klasičnim alibijima.

Osjećani nezadovoljni suđenjem

Kako god, Rijeka polako ispada iz utrke, a Osijek nakon kiksa protiv Slavena čini sve da zadrži korak. U Gradskom vrtu očito se ne namjeravaju (kao na Rujevici) tako lako pomiriti s ulogom neugodnog promatrača, koji je svakome kadar otkinuti bodove, ali teško da može prvi presjeći ciljnu vrpcu.

To se najbolje vidi po žučnim reakcijama Nenada Bjelice i njegova pomoćnika. Nino Bule isključen je zbog sočnih opservacija, najblaže rečeno, na temu suđenja i glavnog suca Jovića. Malo je reći da je eksplodirao od bijesa.

gol expired VIDEO Svi golovi 23. kola HNL-a: Majstor Oršić obilježio kolo, kao i najveća pobjeda u povijesti Zagrepčana divider

Očito je da su Osječani u zadnje vrijeme nezadovoljni suđenjem. Koliko su u pravu i imaju li i oni dvostruka mjerila, drugo je pitanje. Međutim, čini se da na utakmici protiv Rijeke imaju opravdanja za rikanje.

Da Osijek na kraju nije slavio, bila bi velika frka. Jamačno bi Bjeličine izjave nakon utakmice bilo puno žešće. Na licu mu se vidjelo da se suzdržava, ipak su domaći pobijedili, pa očito nije htio dizati halabuku. Dovoljno je bilo mitraljiranja po sudačkoj organizaciji nakon utakmice s Dragovoljcem.

Sporna situacija u Gradskom vrtu

Što je ruka, a što nije i dalje ostaje najmaglovitiji dio priče nogometnih pravila. Sivi prostor koji sucima dopušta da sviraju praktički po nahođenju.

Ne znamo kako će Sudačka komisija prokomentirati onu spornu situaciju oko igranja rukom Krešića, ali najzabavniji dio priče je taj što je sam igrač pokazivao na predio mišice, valjda misleći da to nije ruka. Obje je ruke imao ispružene u smjeru suparnikovih leđa, tako da ni položaj baš nije upitan.

Jović je pogledao snimku i presudio da to nije za najstrožu kaznu. Bit će zanimljivo vidjeti kakvo će biti objašnjenje. Činjenica je da su se ove sezone svirali penali nakon igranja rukom i u značajno diskutabilnijim situacijama.

gol expired VIDEO Svi golovi 23. kola HNL-a: Majstor Oršić obilježio kolo, kao i najveća pobjeda u povijesti Zagrepčana divider

Suđenje u HNL-u često ide od prilike do prilike. Cinici bi rekli pitanje je za koga ili protiv koga. I u kojoj bodovnoj situaciji. Primjera dvostrukih mjerila koliko hoćete. Očito je da nema jasnog kriterija, a to samo povećava sumnje.

Hajduk u najboljoj formi

Osijek je ipak slavio, pa nema većih repova. Ako ne bude novih diskutabilnih odluka, ova će se lako zaboraviti. No nekako sumnjamo u to da neće biti dizanja prašine do kraja sezone. Prije će biti da nas tek čeka najveća buka.

Kako proljetni dio prvenstva odmiče, postaje sve jasnije da bi Hajduk mogao biti najozbiljniji Dinamov izazivač. Čini se da su Bijeli u najboljoj formi. Prvo poluvrijeme protiv Slavena odigrali su jako dobro, iako Marko Livaja nije imao svoj dan. Malo toga mu je polazilo za nogom. Ovaj put lopta mu je sklopila oči, a ni lijepak na nozi nije djelovao.

Međutim, Hajduk je pokazao da njegova momčad sada ima i druge uzdanice. Portugalac Ferro, Lukas Grgić i Nikola Kalinić mogli bi biti velika pojačanja. Naravno, prerano je za konačne ocjene, ali zasad izgledaju vrlo dobro.

Nikola Kalinić bit će top za Dinamo

Dok je Nikola Kalinić imao snage, Hajduk je redao opasne situacije protiv Slavena. Kalinić je na povratničkoj premijeri upisao asistenciju i još dvije-tri dobre akcije. Suradnja s Livajom odlično je funkcionirala u prvih tridesetak minuta. Ta sinergija podići će obojicu i cijelu momčad.

Vidi se da Kaliniću nedostaje sape, ali to će doći kako vrijeme bude odmicalo. Za dvije-tri utakmice mogao bi biti u optimalnoj fizičkoj formi. Dakle, u pravo vrijeme za Splićane, do derbija s Dinamom.

Kako će Dinamo proći u Sevilli?

Ukupno glasova:

Za Kalinića smo znali što može, njegova kvaliteta nije bila upitna, jedino je pitanje bila fizika. Fero je već u debiju protiv Gorice nagovijestio visoke mogućnosti, ali on je bio igrač Benfice i o njemu smo dosta toga znali. Znanje nije bilo upitno, jest forma i fizička moć.

Međutim, za Grgića baš i nismo znali što misliti. Nismo ga baš gledali u Austriji. I ugodno nas je iznenadio. U ove dvije utakmice koje je odigrao za Hajduk vidjeli smo vrlo dinamičnog, čvrstog i agresivnog veznjaka, koji uz sve to posjeduje i solidnu tehničku kvalitetu.

Grgić ugodno iznenađenje, Dinamo pokazao pobjednički mentalitet

Protiv Gorice je bio sasvim dobar, ali protiv Slavena je oduševio. Na stranu gol, ali Grgić je odigrao odličnu partiju u polju i možda je bio najbolji igrač utakmice. Hajduk takvog igrača nije imao u svojem rosteru. Čini se da će biti ciljano pojačanje.  

Dinamo protiv Gorice opet nije briljirao, bila je to slična utakmica kao i protiv Istre, dakle, s puno mučenja i rastrzane igre, no Modri su opet slavili i pokazali pobjednički mentalitet.

I kada ne igraju dobro, ipak pobjeđuju. S takvom igrom teško da mogu neokrznuti proći Sevillu ili Split, ali Dinamo je već puno puta pokazao da je u stanju podići se za najveće utakmice i odigrati najbolje kada je najpotrebnije. Očekivano je da će dići formu, ali puno ćemo pametniji biti nakon dviju utakmica sa Sevillom i Osijekom u 25. kolu.

To bi kolo moglo dosta toga odrediti. Hajduk dočekuje Rijeku, a Dinamo ide u Gradski vrt. Prije toga Hajduk gostuje kod Dragovoljca, a Dinamo dočekuje Lokomotivu. Tu ne bi trebalo biti problema ni za jedne ni za druge.

HNL golovi: Hajduk - Slaven Belupo 3:1

HNL golovi: Osijek - Gorica 1:0

HNL golovi: Dinamo - Gorica 2:1

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider