Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rakitić sve zna

Loša i dobra vijest za Dinamo uoči velikog okršaja u Sevilli: Andalužanima se vraća jako bitan igrač

Dinamo u četvrtak gostuje kod Seville u prvoj utakmici doigravanja za osminu finala Europske lige…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 U rano nedjeljno jutro osvanula je poruka na društvenim mrežama koje prate Sevillu: „Tko želi osvojiti Europsku ligu?“ To je Sevillino fetiš natjecanje.

Napominjemo da je Sevilla rekorder Europske lige/Kupa Uefe sa šest naslova, a uz to se ove sezone finale igra na njezinom Sanchez Pizjuanu. Jasno da Andalužani zbog toga imaju poseban motiv.

Međutim, gore navedenom frazom prije svega je popraćen povratak treninzima kapetana andalužanskog kluba Jesusa Navasa (36), koji je tri i pol mjeseca izbivao s travnjaka, a koji je sa Sevillom triput osvajao drugo najjače europsko klupsko natjecanje.

Navas se vraća u sastav Seville

Navas se vraća u pravo vrijeme, taman pred Sevillinu prvu utakmicu u šesnaestini finala Europske lige protiv hrvatskog prvaka, zagrebačkog Dinama.

To je loša vijest za Modre jer će Julen Lopetegui konačno imati na raspolaganju kompletniju momčad i više taktičkih mogućnosti u sastavljanju obrambene linije.

Navas je dočekan s pompom, ne samo zbog toga što je kapetan i legenda kluba već i zato što može zatvoriti deficitarnu poziciju desnog beka i omogućiti ostatku obrambene linije da se vrati na svoje prirodne pozicije, ponajprije odlični Jules Kounde.

gol expired Niko Kovač o povratku u bivši klub na trenersku klupu: "Sve je moguće" divider

Naravno, Lopetegui tek treba vidjeti u kakvom je Navas stanju. Za to će imati nekoliko treninga uoči utakmice s hrvatskim prvakom. Prema prvim informacijama koje stižu iz Španjolske, osjeća se dobro, končano je potpuno zdrav nakon višemjesečnih problema s ozljedama, no pitanje je koliko može izdržati pod punim opterećenjem?

Lako je moguće da krene od prve minute jer Lopetegui ne može računati ni na Gonzala Montiela, koji se ozlijedio na ligaškoj utakmici u Pamploni i nije mogao konkurirati za okršaj s Elchom u prošlom kolu La Lige.

To je i razlog zbog čega je na poziciji desnog beka testirao Tecatita Coronu i Koundea, koji uglavnom igraju na pozicijama desnog krila i stopera, no silom prilika morali se prijeći na desnog beka.

Andalužani lakše dišu 

Na Sanchez Pizjuanu puno lakše se diše nakon 2:0 pobjede nad Elcheom. Sevilla je prije toga zabilježila četiri utakmice bez pobjede i bila je u očitoj krizi. Andalužani su vrlo burno i emotivno proslavili tu pobjedu sa svojim trenerom, koji je nekoliko dana prije imao smrtni slučaj u obitelji, preminuo mu je šogor.

Očito je za Sevillinu momčad ova pobjeda bila vrlo važna, ne samo u bodovnom smislu jer je zadržala korak s Real Madridom u utrci za naslov prvaka, nego i zbog jačanja momčadskog duha. Andalužani su vratili pobjednički moral koji im je posljednjih tjedana bio ozbiljno uzdrman.

Za Dinamo je sve palo u najnezgodnijem trenutku jer znamo koliku ulogu igra kohezivni faktor u nogometu. No u tom smislu je mogla narasti i Dinamova momčad, koja je također vrlo emotivno proslavila stresnu pobjedu nad Goricom u prošlom kolu Prve HNL.

Kako će Dinamo proći u Sevilli?

Ukupno glasova:

Andalužani su u subotu imali slobodan dan, a pripreme za Dinamo počeli su već u nedjelju. Trening su odradili iza zatvorenih vrata. Jedina informacija koja je puštena u eter jest povratak Navasa. Nema sumnje da će se Španjolci vrlo ozbiljno spremiti za hrvatskog prvaka, kojeg očito cijene i poštuju.

Dinamo ne može računati na opuštanje suparnika ,faktor iznenađenja više ne postoji. Modri su pobjedama protiv Tottenhama i West Hama privukli pažnju Europe i protivnici ih sada puno više respektiraju.

Osim toga, Lopeteguiju će od velike pomoći biti bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, koji sigurno jako dobro poznaje Modre i moći će svojem treneru i suigračima podijeliti nekoliko korisnih informacija. Teško je predvidjeti kako će se Sevilla postaviti, hoće li što mijenjati u taktičkom smislu u odnosu na posljednje utakmice i dosadašnji dio sezone?

Sevilla ima problem realizacije

Sevilla ne igra odveć lepršavo, a ni pretjerano ofenzivno. Da se malo našalimo, Andalužani igraju kao da im je trener bivši vratar. U La Ligi već neko vrijeme vladaju neki drugi trendovi, stil igre većine momčadi dosta se promijenio u odnosu na prethodne godine.

Igra se sve čvršće i dosta opreznije nego prije. Lopeteguijeva Sevilla možda je najbolji primjer. Sevilla daje malo golova u prosjeku, i u La Ligi i Europi. Andalužani su bili tek treći u skupini Lige prvaka, i to u ne pretjerano jakoj konkurenciji. Lille i Salzburg zauzeli su prva dva mjesta, a Wolfsburg je bio četvrti.

Sevilla je upisala tek jednu pobjedu i postigla je samo pet golova. Ako samo letimično pogledate Sevilline rezultate u ovoj sezoni, lako ćete zamijetiti da im izgledaju kao binarni kodovi. Više od dva gola postigla je posljednji put krajem listopada protiv Levantea. Cijelu sezonu ima problema sa stvaranjem šansi i posebice realizacijom, što je dobra vijest za Dinamo.

gol expired Bjeličin pomoćnik prijetio sucu: "Napit ću ti se krvi. Naći ću te kad-tad" divider

Sevilla daje malo golova, ali malo i prima. Dakle, naglasak je na čvrstoj obrani, a naprijed što bude. Oni koji vole ofenzivni nogomet i igru na gol više, jamačno nisu posebno oduševljeni Sevillom.

Iako su podbacili u Ligi prvaka, ne može se reći da Andalužanima takva igra ne daje rezultate; drugi su u La Ligi, samo četiri boda zaostaju za Realom, no i to je dosta relativno jer je La Liga dosta slabija nego prethodnih godina. Kvaliteta je pala, nije to ni sjena lige koja je dominirala Europom gotovo cijelu prošlu dekadu.

Dinamov recept za Sevillu

Sevilla nije blistala ni protiv Elchea, koji joj je stvorio dosta problema, posebice u prvom dijelu. Dok su gosti imali snage, snažno su pritiskali zadnju liniju domaćih. Na taj način stvarali su im puno problema i lako su mogli povesti. Kada su fizički pali, Sevilla se razmahala, no opet je imala problema s realizacijom.

Vodeći gol je pao uz dosta sreće, to je zapravo bio autogol. Papu Gomez vjerojatno ne bi zabio da lopta nije pogodila gostujućeg braniča, promijenila je smjer i završila u mreži. Rafa Mir je ušao i postigao drugi gol nakon podužeg posta.

Koliko Sevilla teško postiže golove najbolje govori podatak da je korpulentni napadač prvi strijelac momčadi ove sezone sa samo sedam golova. Pojačanje pristiglo iz Manchester United, Anthony Martial, još uvijek nije pohvatao konce. Francuz je izgledao dosta suzdržano, valjda neće proigrati baš protiv Dinama.

Recept Modrih za povoljan rezultat uoči uzvrata mogla bi biti Elcheova igra iz prvog poluvremena. Modri bi morali pripaziti na bolje raspoređivanje snage i ne dozvoliti da fizički jako padnu u završnici.

Modri moraju bolje

Iskreno, Sevilla me osobno nije impresionirala, no ni Dinamo ne izgleda bajno. Više od Sevilline igre može brinuti Dinamova forma u posljednje dvije utakmice protiv Istre i Gorice.

S takvom igrom Dinamo neće imati šansi protiv probuđenih Andalužana. Međutim, Modri su i ove sezone pokazali da su u stanju brzo se prešaltati na europske izazove. Odlična reakcija protiv West Hama u Londonu daje nadu da mogu iznenaditi favorizirani španjolski sastav.

U svakom slučaju, povratak Navas je najveće olakšanje za Lopeteguija, koji još uvijek ne može računati na Lucasa Ocamposa i Gonzala Montiela. Oba Argentinca ozlijeđena su. Erik Lamela i Suso Fernandez na putu su oporavka, ali vjerojatno neće konkurirati protiv Dinama.

Tecatito Corona je pretrpio težak udarac u bedro protiv Elchea i zbog toga je morao napustiti teren. Zasad se ne zna hoće li biti fit do četvrtka.

Sevilla mijenja formacije

Ako procjena bude da Navas ne može krenuti od prve minute, na desnu stranu će najvjerojatnije opet otići Kounde, dok će sredinu obrane najvjerojatnije držati Diego Carlos i Rekik, a lijevo bi mogao Marcos Acuna, koji neće moći igrati protiv Espanyola u idućem kolu La Lige, pa će vjerojatno dobiti šansu protiv Dinama. Joan Jordan nema pravo nastupa protiv hrvatskog prvaka zbog akumuliranih kartona u Europi.

Treba reći da Lopetegui kombinira sustave jer ima dosta polivalentne igrače na raspolaganju, posebice u zadnjem redu. Formacije često mijenja i za vrijeme same utakmice, tako da je teško reći hoće li Sevilla zaigrati s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji. U Dinamu se ionako moraju spremiti za sve opcije.

HNL golovi: Dinamo - Gorica 2:1

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider