Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MALO TKO IM VIŠE VJERUJE

Oršić i Sveci padaju još dublje: Kako je situacija od loše postala užasna?

Poraz u osmini finala FA Cupa od četvrtoligaša dodatni je težak udarac ovosezonskom Southamptonu.

Mislav Oršić protiv Grimsbyja (Foto: Profimedia)

"He's gonna keep us up and win the FA Cup", tako su navijači Southamptona klicali menadžeru Rubenu Sellesu prije desetak dana na Stamford Bridgeu, nakon velike pobjede protiv Chelseaja. 

Ivan Perišić Engleska u čudu: Ovakvo se nešto u FA Cupu nije dogodilo punih 15 godina divider

Za one koji ne razumiju engleski, tim su putem poslali poruku vodstvu kluba da Španjolca treba ostaviti na poziciji glavnog trenera jer je on taj koji će ih ostaviti u Premier ligi te osvojiti FA Cup.

Pobjeda nad Chelseajem nije nadograđena

Dvije utakmica kasnije, gdje je u međuvremenu Selles potvrđen kao rješenje do kraja sezone, Southampton je pao još niže. Veliki trijumf kod Chelseaja automatski je dobio manje na vrijednosti nakon poraza u puno bitnijoj utakmici, gostovanju kod izravnog konkurenta, Leeds Uniteda, dok je drugi dio navijačkog sna ugašen puno ranije nego što je bilo tko mogao očekivati.

Sveci su ispali od Grimsbyja, momčadi koja se trenutačno nalazi na 16. mjestu ljestvice League Two, odnosno četvrte engleske nogometne lige. Poraz rezultatom 1:2 na svojem domaćem terenu.

Situacija je tako ponovno teška, vjerojatno i teža nego prije gostovanja kod Chelseaja jer je sad do kraja manje kola, time i manje prilika za dolazak do bodova, a sigurna zona udaljena je četiri boda.

Za vikend slijedi domaći susret protiv Leicestera, gdje je sve osim pobjede katastrofa, odnosno donijet će situaciju gdje vjerojatno nitko više neće vjerovati da je ostanak u Premier ligi moguće izboriti s ovim kadrom te stožerom.

Oršić i Ćaleta-Car napokon dobili priliku

Okrenimo se ipak utakmici FA Cupa i onome što je do posrtanja u njoj dovelo. Selles je već prije samog susreta rekao da će biti rotacija u momčadi, opravdavši to činjenicom da ima velik broj igrača na raspolaganju, da svi jako dobro rade na treningu te da su zaslužili priliku.

Koja je bolja opcija da im se da prilika nego protiv Grimsbyja, momčadi koja je slavila u samo dva od posljednjih sedam susreta unutar svojeg ligaškog natjecanja. Dobra prilika da se iskažu, izbore priliku u ligaškim nastupima, a prema svemu sudeći kvalitete je dovoljno za savladavanje takvog protivnika.

Znamo što se dogodilo i na koji način. Grimsby je iskoristio svoje prilike te postigao dva pogotka iz kaznenih udaraca. Koliko su dobro iskoristili to što su stvorili, govori nam podatak da su osim ta dva kaznena udarca imali tek jedan udarac prema golu.

No, to im je bilo dovoljno da savladaju sastav u kojem su se nalazili hrvatski nogometaši Mislav Oršić i Duje Ćaleta-Car. Potonji je čak bio strijelac jedinog pogotka Svetaca, no malo ranije skrivio je kazneni udarac.

Što se tiče Oršića, on je na terenu proveo 59. minuta, kao lijevo krilo u formaciji 4-4-2, a njegov nastup dočekan je s puno kritika navijača. Iako prema Sofascoreu Oršić ima drugu najbolju ocjenu u momčadi, odmah iza Ćalete-Cara, teško da će mu to puno značiti. Isto tako sumnjamo da će nakon ovoga dobiti priliku u prvom sastavu do kraja sezone. Može biti sretan ako mu se ona ukaže s klupe, gdje neće imati puno vremena da se dokaže i nametne.

Osim što je ovo sve loša vijest za hrvatske nogometaše u momčadi, posebno za Oršića, najgora situacija je ipak samom klubu. Roster je uistinu velik i prepun igrača podjednake kvalitete. Mnogi će dodati kvalitete ispod razine potrebne za ostanak u ligi.

Igrači su sami odabrali trenera do kraja sezone

Southampton je doveo što je mogao i dao ruke treneru za kojeg su igrači htjeli da ih povede i to su otvoreno upravi poručili. Je li to dobra odluka ili je u ovakvoj borbi za ostanak potrebna čvršća ruka, a ne netko s kim imaju gotovo prijateljski odnos? To ovog trenutka ne možemo znati.

Već jedna mala pozitivna rezultatska serija može sve promijeniti, a vremena za nju još uvijek ima. Liga će se igrati još tri mjeseca, pred njima je još 14 utakmica. Možda bi pobjede u njih pet već mogla biti dovoljne za ostanak u ligi. No, pobjeđivati se mora početi već ovog vikenda.

Ponor je jako blizu, ali most preko njega postoji. Samo ga je potrebno pronaći.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider